En ny rapport viser at nettkriminelle endrer taktikk og fokuserer mer på å forstyrre bedrifters drift og stjele data. Tradisjonelle løsepengeangrep er mindre effektive på grunn av bedre sikkerhetskopiering.
Utpressere stjeler nå store mengder data og truer med å lekke dem. Små og mellomstore bedrifter er spesielt utsatt.
Nettlesere er en stor sårbarhet, der phishing-angrep og usikre nettleservaner utgjør en betydelig risiko. Innsidetrusler, som nordkoreanske agenter, er også et økende problem.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ny rapport fra DNV Cyber advarer om at energibransjen er spesielt utsatt for cyberangrep, noe som kan føre til strømbrudd og ramme kritiske samfunnsfunksjoner. Mange norske selskaper mangler oversikt over sikkerhetsrisikoene fra underleverandører, og nesten like mange frykter å ha blitt infiltrert uten at leverandørene har rapportert det. Kraftsektoren fremstår som et hovedmål for fremmede makter, og et angrep kan ha store konsekvenser for både Norge og Europa. Selv om NVE mener kraftbransjen jobber godt med sikring, understreker DNV Cyber behovet for økt kompetanse og bedre sikkerhetstiltak i hele forsyningskjeden.
2 måneder siden
Kripos har slått alarm om en markant økning i cyberangrep rettet mot norske bedrifter, inkludert løsepengevirus og angrep med tilknytning til russiske aktører. Minst 33 bedrifter ble rammet i 2024, og det antas at mørketallene er betydelige. Kunstig intelligens gir kriminelle nye verktøy, noe som bekymrer NHO, som påpeker manglende kompetanse innen cybersikkerhet i mange bedrifter. Eksperter anbefaler tiltak som å identifisere angrepsveier og gi opplæring til ansatte.
4 måneder siden
Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) har startet et samarbeid med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) for å varsle norske bedrifter om datainnbrudd. NSM deler informasjon om pågående angrep med NSR, som deretter kontakter de berørte bedriftene. Mange bedrifter, også store, er utsatt for uoppdagede angrep, der uvedkommende har fått tilgang til e-postkontoer. Konsekvensene kan være alvorlige, fra økonomisk tap til tap av data og tilgang til sensitive systemer. Samarbeidet er et forsøk på å styrke bedriftenes forsvar mot digital svindel, som utføres av både kriminelle og statlige aktører. En utfordring er at bedrifter kan være skeptiske til varslene og tro at det er svindel.
1 måned siden
En ny rapport fra HP og McAfee viser at hackere aktivt angriper gamere ved å spre skadevare gjennom jukseverktøy og spillmodifikasjoner. Ved å bruke kunstig intelligens kamuflerer de skadevaren, som blant annet «Lumma Stealer», som stjeler passord og sensitive opplysninger. Sikkerhetseksperter mener trusselen mot gamere aldri har vært større, spesielt fordi mange gamere foretrekker spillplattformer med lite kontroll. Det understrekes viktigheten av cybersikkerhet og at gamere selv må være bevisste på hvor de laster ned innhold fra. Tidligere gaming youtuber fremhever at grunnleggende sikkerhetstiltak er avgjørende for å forhindre angrep.
4 måneder siden
En ny rapport fra Digitaliseringsdirektoratet avslører betydelige svakheter i informasjonssikkerheten hos 91 statlige virksomheter. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung uttrykker bekymring over funnene, spesielt med tanke på det økte fokuset på sikkerhet etter Russlands invasjon av Ukraina. Rapporten viser at flere virksomheter mangler grunnleggende sikkerhetselementer, som risikovurdering og evaluering av tiltak. Halvparten av virksomhetene undersøker ikke om de etablerte sikkerhetstiltakene fungerer. Dette skjer samtidig som trusselbildet mot Norge blir stadig mer alvorlig, noe som understreker behovet for bedre digital sikkerhet.
1 måned siden
Politiets trusselvurdering for 2025 viser en markant økning i økonomisk kriminalitet i Norge, med 12 prosent flere anmeldelser det siste året. Bedrageri utgjør nå 85 prosent av alle økonomiske lovbrudd, særlig digitale svindler. Kriminelle bruker kunstig intelligens og anonymiseringsteknologi for å forfalske identiteter. Korrupsjon blant kommunalt ansatte og hvitvasking av penger er også økende problemer. Politiet advarer også om ulovlig handel med sanksjonerte varer, spesielt innen shipping- og fiskerinæringen.
27 dager siden
En ny rapport fra Kripos viser en økning i seksuell utpressing av menn og gutter, ofte med økonomisk motiv. I perioden 2023-2024 ble nesten 1900 nordmenn utsatt for dette, hvorav 98 prosent var gutter og menn. Det yngste offeret var bare 10 år gammel. Gjerningspersonene opererer hovedsakelig fra utlandet, som Nigeria, Elfenbenskysten og Filippinene, og utnytter kunstig intelligens for å målrette angrep mot personer med høy status eller formue. Økokrim understreker at dette er et alvorlig problem som krever samarbeid og mottiltak.
2 måneder siden
I den nye trusselvurderingen fra PST, E-tjenesten og NSM fremgår det at truslene fra statlige aktører mot Norge er mer omfattende og uforutsigbare enn på mange tiår. PST-sjef Beate Gangås peker på en negativ utvikling i 2024, med økt russisk sabotasje i Europa og høyere terroraktivitet fra ekstreme islamister. Rapporten anser russisk sabotasje mot Norge som sannsynlig, rettet mot å hindre våpenleveranser til Ukraina eller påvirke opinionen. Kina forventes også å øke sine digitale påvirkningskampanjer. PST vurderer politisk motivert vold som mulig i 2025, og ser trusselen fra ekstrem islamisme som mest alvorlig. Cyberangrep er vanskeligere å spore, noe som gjør det vanskelig å fastslå statlig involvering.
15 dager siden
Sikkerhetseksperter advarer om at moderne biler er sårbare for hacking og datamisbruk. Bilene samler inn store mengder data via kameraer og sensorer, som kan brukes til overvåking eller manipulering. Spesielt kinesiskproduserte biler utgjør en risiko, gitt Kinas statlige overvåkingskapasitet. Bileiere kan uforvarende bli ansvarlige for ulovlig filming. Det er også bekymring for at data fra biler kan brukes til å kartlegge trafikkmønstre og true sikkerheten ved statsbesøk. Nasjonal sikkerhetsmyndighet erkjenner utfordringen og oppfordrer til åpenhet rundt risikoen.
1 måned siden
En ny rapport fra Nkom avdekker sårbarheter i den digitale infrastrukturen i Buskerud og Innlandet, spesielt knyttet til fiberkabler som er utsatt for ekstremvær og sabotasje. Under ekstremværet «Hans» ble Ål hardt rammet, og manglende dekning hindret varsling av innbyggere. Digitaliseringsministeren understreker viktigheten av robust infrastruktur i dagens sikkerhetspolitiske situasjon. Nkom påpeker at selskapene selv må iverksette tiltak, og at en bransjestandard for fiberkabler vil bli etablert. Rapporten foreslår 18 tiltak for å redusere sårbarheten, men disse holdes hemmelig av sikkerhetsmessige årsaker.