Kripos har slått alarm om en markant økning i cyberangrep rettet mot norske bedrifter, inkludert løsepengevirus og angrep med tilknytning til russiske aktører. Minst 33 bedrifter ble rammet i 2024, og det antas at mørketallene er betydelige.
Kunstig intelligens gir kriminelle nye verktøy, noe som bekymrer NHO, som påpeker manglende kompetanse innen cybersikkerhet i mange bedrifter.
Eksperter anbefaler tiltak som å identifisere angrepsveier og gi opplæring til ansatte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ny rapport fra DNV Cyber advarer om at energibransjen er spesielt utsatt for cyberangrep, noe som kan føre til strømbrudd og ramme kritiske samfunnsfunksjoner. Mange norske selskaper mangler oversikt over sikkerhetsrisikoene fra underleverandører, og nesten like mange frykter å ha blitt infiltrert uten at leverandørene har rapportert det. Kraftsektoren fremstår som et hovedmål for fremmede makter, og et angrep kan ha store konsekvenser for både Norge og Europa. Selv om NVE mener kraftbransjen jobber godt med sikring, understreker DNV Cyber behovet for økt kompetanse og bedre sikkerhetstiltak i hele forsyningskjeden.
1 måned siden
En ny rapport viser at nettkriminelle endrer taktikk og fokuserer mer på å forstyrre bedrifters drift og stjele data. Tradisjonelle løsepengeangrep er mindre effektive på grunn av bedre sikkerhetskopiering. Utpressere stjeler nå store mengder data og truer med å lekke dem. Små og mellomstore bedrifter er spesielt utsatt. Nettlesere er en stor sårbarhet, der phishing-angrep og usikre nettleservaner utgjør en betydelig risiko. Innsidetrusler, som nordkoreanske agenter, er også et økende problem.
1 måned siden
Politiets trusselvurdering for 2025 viser en markant økning i økonomisk kriminalitet i Norge, med 12 prosent flere anmeldelser det siste året. Bedrageri utgjør nå 85 prosent av alle økonomiske lovbrudd, særlig digitale svindler. Kriminelle bruker kunstig intelligens og anonymiseringsteknologi for å forfalske identiteter. Korrupsjon blant kommunalt ansatte og hvitvasking av penger er også økende problemer. Politiet advarer også om ulovlig handel med sanksjonerte varer, spesielt innen shipping- og fiskerinæringen.
4 måneder siden
En ny rapport fra Digitaliseringsdirektoratet avslører betydelige svakheter i informasjonssikkerheten hos 91 statlige virksomheter. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung uttrykker bekymring over funnene, spesielt med tanke på det økte fokuset på sikkerhet etter Russlands invasjon av Ukraina. Rapporten viser at flere virksomheter mangler grunnleggende sikkerhetselementer, som risikovurdering og evaluering av tiltak. Halvparten av virksomhetene undersøker ikke om de etablerte sikkerhetstiltakene fungerer. Dette skjer samtidig som trusselbildet mot Norge blir stadig mer alvorlig, noe som understreker behovet for bedre digital sikkerhet.
24 dager siden
33 norske bedrifter har mottatt 20 millioner kroner i støtte for å styrke landets cybersikkerhet. Justisminister Astri Aas-Hansen understreker viktigheten av å styrke motstandsdyktigheten mot digitale trusler. Midlene kommer fra EU og administreres av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Forskningsrådet. Blant mottakerne er NC-Spectrum, som skal utvikle verktøyet DIGISIL for å hjelpe kraftbransjen med å vurdere sikkerheten hos programvareleverandører. NSM påpeker at trusselvurderinger viser et behov for økt innsats, og at bedriftene selv må ta ansvar for å identifisere og tette sårbarheter. Det vil komme flere utlysninger rettet mot spesifikke sektorer, inkludert kraftsektoren.
4 måneder siden
Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) har startet et samarbeid med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) for å varsle norske bedrifter om datainnbrudd. NSM deler informasjon om pågående angrep med NSR, som deretter kontakter de berørte bedriftene. Mange bedrifter, også store, er utsatt for uoppdagede angrep, der uvedkommende har fått tilgang til e-postkontoer. Konsekvensene kan være alvorlige, fra økonomisk tap til tap av data og tilgang til sensitive systemer. Samarbeidet er et forsøk på å styrke bedriftenes forsvar mot digital svindel, som utføres av både kriminelle og statlige aktører. En utfordring er at bedrifter kan være skeptiske til varslene og tro at det er svindel.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende sikkerhetspolitiske spenningen i nordområdene, spesielt knyttet til Russland. Etterretningstjenesten melder om økt russisk fokus på Norden og Østersjøen, og PST advarer om mulig russisk sabotasje i Norge i 2025. Som følge av dette vurderer Norge en mer avskrekkende linje, inkludert deltakelse i en fremskutt NATO-styrke i Finland. En ekspert på militærmakt understreker behovet for bedre samordning og beredskap for å møte hybride trusler, og fremhever at selv om man aldri kan være forberedt på alt, handler det om å heve terskelen og utvikle flere verktøy for å håndtere ulike hendelser.
2 måneder siden
Kripos advarer om at kunstig intelligens kan misbruke familiebilder til å lage overgrepsbilder, noe de forventer vil øke i Norge. Politiet frykter at det vil bli vanskeligere å skille mellom ekte og falske overgrep, noe som vil vanskeliggjøre etterforskningen. De råder foreldre til å være forsiktige med deling av bilder på sosiale medier. Sikkerhetsrådgivere understreker at deling av bilder kan få store konsekvenser for barn. Redd Barna ser også en økning i kunstig overgrepsmateriale og mener at de digitale plattformene må ta ansvar og lovreguleres for å beskytte barn.
4 måneder siden
Russland intensiverer sin hybride krigføring i Europa, med økt sabotasje, desinformasjon og omgåelse av sanksjoner. Norge, spesielt Finnmark, er utsatt for GPS-jamming, spionasje og cyberangrep. Nato er bekymret og oppfordrer medlemslandene til å øke forsvarsbudsjettene. Natos generalsekretær advarer om at Russland forbereder seg på en langvarig konfrontasjon, og at det er nødvendig å skifte til «krigstidstenkning». En rapport bekrefter at russisk sabotasje har akselerert, med mål om å destabilisere Nato-land og svekke støtten til Ukraina. Nordområdene er spesielt utsatt for russiske hybridoperasjoner.
4 måneder siden
Eksperter advarer om at Russland øker sin sabotasjeaktivitet i Europa, og at også Norge kan bli rammet. Det rapporteres om en rekke mistenkelige hendelser som kan knyttes til russiske hybridangrep, spionasje og påvirkningsoperasjoner. Sabotasjen omfatter alt fra fysiske angrep, som å kutte kabler, til cyberangrep og propaganda. Eksperter mener at Russland er mer desperate og risikovillige, og at de rekrutterer folk fra radikale grupper og kriminelle for å utføre sabotasje. Nordmenn oppfordres til å være forberedt på strømbrudd og kommunikasjonsutfall, og til å være kildekritiske.