Joe Biden har i sine siste dager som president innført omfattende sanksjoner mot russisk energisektor. Sanksjonene retter seg mot over 200 selskaper og personer, samt 180 skip.
Storbritannia støtter også disse sanksjonene, som har som mål å begrense Russlands inntekter fra oljeeksport ved å straffe de som handler med sanksjonerte enheter. Eksperter mener at disse tiltakene kan være mer effektive enn tidligere sanksjoner på grunn av lavere oljepriser og Europas reduserte avhengighet av russisk energi.
Sanksjonene sees også som en fordel for Donald Trump, da de kan svekke Putins økonomiske posisjon og styrke Trumps forhandlingsposisjon i Ukraina-konflikten. Biden kan innføre disse sanksjonene uten å risikere økte priser for amerikanske forbrukere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
USAs president Joe Biden mener Russlands president Vladimir Putin er i en vanskelig situasjon, og understreker at Vesten ikke må lette på presset. Uttalelsen kommer samtidig som USA og Storbritannia innfører nye sanksjoner mot russisk energisektor og en skyggeflåte på 180 fartøy. Sanksjonene er rettet mot oljeselskapene Gazprom Neft og Surgutneftegas, som ifølge britisk regjering finansierer krigen i Ukraina. Biden mener Ukraina kan seire med fortsatt vestlig støtte. Gazprom Neft kritiserer sanksjonene. Russland bruker en skyggeflåte for å omgå sanksjoner mot oljesektoren.
3 måneder siden
USA har innført omfattende sanksjoner mot russisk olje- og gasshandel, noe som har ført til at titalls tankskip med russisk råolje er strandet utenfor sentrale havner. Sanksjonene rammer selskaper som Gazprom Neft og Surgutneftegas, samt den såkalte russiske skyggeflåten. Minst 65 tankskip ligger nå ankret opp utenfor Kina, Russland og Singapore, mens ytterligere 25 er strandet andre steder i Asia. Kina nekter tankskip å anløpe havner i Shandong-provinsen. Joe Biden understreker at sanksjonene er nødvendige for å hindre Putin i å fortsette krigen i Ukraina. Det er usikkert om Trumps administrasjon vil videreføre sanksjonene.
1 måned siden
USAs president Donald Trump vurderer å innføre omfattende sanksjoner mot Russland i et forsøk på å tvinge landet til å inngå en fredsavtale med Ukraina. Sanksjonene inkluderer potensielle bank-sanksjoner og tollsatser. Trump oppfordrer begge parter til å starte forhandlinger umiddelbart. Nyheten om de mulige sanksjonene har allerede påvirket markedet, med en økning i oljeprisen som resultat.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å innføre omfattende sanksjoner og tollsatser mot Russland for å presse landet til å inngå en fredsavtale med Ukraina, og oppfordrer begge land til å sette seg ved forhandlingsbordet. Nupi-forsker Julie Wilhelmsen påpeker at dette er i tråd med Trumps utenrikspolitikk, hvor han benytter både 'pisk og gulrot'. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror imidlertid ikke Trump vil strupe Russlands oljeeksport, da dette kan føre til økte bensinpriser i USA. Trump har også gitt Mexico og Canada tollpause frem til 2. april som en gest av imøtekommenhet.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å innføre omfattende sanksjoner mot Russland, inkludert mulige banksanksjoner og tollsatser, på grunn av konflikten i Ukraina. Trump skriver på Truth Social at Russland har overtaket i krigen, og oppfordrer begge land til å forhandle om en våpenhvile og en fredsavtale før situasjonen forverres. Tidligere denne uken annonserte Trump at han stanser all militærhjelp til Ukraina. Nyheten om mulige sanksjoner har ført til en liten økning i oljeprisen.
3 måneder siden
President Joe Biden vurderer å benåde kritikere av Donald Trump før han går av, men dette avhenger av Trumps oppførsel de neste dagene. Biden uttrykker bekymring for at Trump vil straffe sine politiske motstandere. Han avviser at han vurderer å benåde seg selv. Biden mener han kunne ha vunnet valget mot Trump, men trakk seg for å samle partiet. Han snakket også om Ukraina-krigen og oppfordret til fortsatt støtte og sanksjoner mot Russland.
1 måned siden
Donald Trump vurderer omfattende sanksjoner og tollsatser mot Russland inntil en våpenhvile og fredsavtale er på plass, begrunnet med Russlands angrep mot ukrainsk infrastruktur. Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole tolker dette som et forsøk på å tvinge Russland og Ukraina til forhandlingsbordet. Heier mener Trumps signaler vil virke beroligende på europeere som har fryktet en for ettergivende linje overfor Russland, og ser en strategi der Trump kombinerer press med muligheten for forhandlinger.
1 måned siden
Donald Trump kunngjorde fredag at han vurderer å innføre omfattende sanksjoner mot Russland, inkludert banksanksjoner og tariffer, for å presse partene til å forhandle om fred i Ukraina. Trump oppfordrer begge land til å komme til forhandlingsbordet før det er for sent. Dette utspillet kommer etter at Trump tidligere i uken besluttet å stanse all militærhjelp til Ukraina. Samtidig har det kommet meldinger om at Trump-administrasjonen vurderer å lette på eksisterende sanksjoner, noe som skaper et motstridende bilde av USAs politikk overfor Russland.
16 dager siden
Russlands økonomi er under press på grunn av fall i oljeprisen og Donald Trumps tollsatser. Dette truer Putins finansiering av krigen og kan tvinge ham til forhandlinger om Ukraina. Oljeprisfallet kan redusere Russlands inntekter med 2,5 prosent i 2025, da en tredjedel av statens inntekter kommer fra olje og gass. Putin budsjetterte med en oljepris på 69,70 dollar fatet i 2025, mens prisen nå er rundt 50 dollar. Handelskrigen kan på sikt skade Russlands krigføring mer enn vestlige sanksjoner. Den usikre situasjonen kan øke sjansene for fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina.
3 måneder siden
Avtroppende president Joe Biden har innført et forbud mot oljeutvinning i store havområder langs USAs kyst, inkludert deler av Beringhavet. Forbudet, som omfatter store deler av øst- og vestkysten, er ment å hindre Donald Trumps planer om økt olje- og gassutvinning. Trump kritiserer forbudet og mener Biden gjør maktoverføringen vanskelig. Han kaller det en «grønn svindel» og lover å fjerne det umiddelbart. Miljøbevegelsen hyller derimot avgjørelsen som en viktig seier for klimaet. Biden begrunner forbudet med hensynet til klima og kommende generasjoner, og viser til en lov fra 1953 som gir regjeringen myndighet over utvinning av naturressurser til havs.