USA har innført omfattende sanksjoner mot russisk olje- og gasshandel, noe som har ført til at titalls tankskip med russisk råolje er strandet utenfor sentrale havner. Sanksjonene rammer selskaper som Gazprom Neft og Surgutneftegas, samt den såkalte russiske skyggeflåten.
Minst 65 tankskip ligger nå ankret opp utenfor Kina, Russland og Singapore, mens ytterligere 25 er strandet andre steder i Asia. Kina nekter tankskip å anløpe havner i Shandong-provinsen.
Joe Biden understreker at sanksjonene er nødvendige for å hindre Putin i å fortsette krigen i Ukraina. Det er usikkert om Trumps administrasjon vil videreføre sanksjonene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Joe Biden har i sine siste dager som president innført omfattende sanksjoner mot russisk energisektor. Sanksjonene retter seg mot over 200 selskaper og personer, samt 180 skip. Storbritannia støtter også disse sanksjonene, som har som mål å begrense Russlands inntekter fra oljeeksport ved å straffe de som handler med sanksjonerte enheter. Eksperter mener at disse tiltakene kan være mer effektive enn tidligere sanksjoner på grunn av lavere oljepriser og Europas reduserte avhengighet av russisk energi. Sanksjonene sees også som en fordel for Donald Trump, da de kan svekke Putins økonomiske posisjon og styrke Trumps forhandlingsposisjon i Ukraina-konflikten. Biden kan innføre disse sanksjonene uten å risikere økte priser for amerikanske forbrukere.
3 måneder siden
USAs president Joe Biden mener Russlands president Vladimir Putin er i en vanskelig situasjon, og understreker at Vesten ikke må lette på presset. Uttalelsen kommer samtidig som USA og Storbritannia innfører nye sanksjoner mot russisk energisektor og en skyggeflåte på 180 fartøy. Sanksjonene er rettet mot oljeselskapene Gazprom Neft og Surgutneftegas, som ifølge britisk regjering finansierer krigen i Ukraina. Biden mener Ukraina kan seire med fortsatt vestlig støtte. Gazprom Neft kritiserer sanksjonene. Russland bruker en skyggeflåte for å omgå sanksjoner mot oljesektoren.
4 måneder siden
EU har vedtatt en ny sanksjonspakke mot Russland, den 15. i rekken, som for første gang også retter seg mot kinesiske virksomheter. Disse sanksjonene er en reaksjon på Kinas støtte til Russlands krigføring i Ukraina. Sanksjonene omfatter blant annet den såkalte skyggeflåten av tankskip og kinesiske droneprodusenter. Ifølge den danske utenriksministeren er kinesisk støtte avgjørende for Russlands krigføring. Totalt er 54 personer og 30 selskaper omfattet av sanksjonene. I tillegg er russisk militært personell og etterretningstjenesten GRU sanksjonert for hybride angrep og destabiliseringsaksjoner.
1 måned siden
Norge har sluttet seg til EUs 16. sanksjonspakke mot Russland, som retter seg mot den russiske skyggeflåten brukt til å frakte olje og gass, samt bank-, finans-, energi-, handels- og transportsektoren. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at sanksjonene presser Russlands økonomi og rammer landets evne til å finansiere krigen i Ukraina. 74 nye skip er omfattet, og Norge samarbeider med andre nordeuropeiske land om å dele informasjon om skyggeflåteskip i norske farvann. Regjeringen arbeider med å innføre sanksjonene i norsk rett.
1 måned siden
USAs president Donald Trump vurderer å innføre omfattende sanksjoner mot Russland i et forsøk på å tvinge landet til å inngå en fredsavtale med Ukraina. Sanksjonene inkluderer potensielle bank-sanksjoner og tollsatser. Trump oppfordrer begge parter til å starte forhandlinger umiddelbart. Nyheten om de mulige sanksjonene har allerede påvirket markedet, med en økning i oljeprisen som resultat.
3 måneder siden
Til tross for omfattende sanksjoner mot russisk olje og gass, fortsetter tankskipstrafikken fra Russland som før. Sjøtrafikksentralen i Vardø observerer en jevn strøm av skip, og Russland har funnet nye kjøpere i Kina og India, selv om de må selge til lavere priser. Sanksjonene har ført til fremvekst av en skyggeflåte som omgår reglene med uklart eierskap og hyppige flaggskifter. Paradoksalt nok har noen sanksjoner styrket Russlands økonomi ved å hindre kapitalflukt og arbeidskraftutvandring. Samtidig understreker krigsforbrytelser i Ukraina alvoret i situasjonen og behovet for å vurdere effekten av sanksjonene.
16 dager siden
Russland står overfor betydelige økonomiske tap på grunn av fallende oljepriser, forverret av Donald Trumps tollpolitikk. Landet er avhengig av en omfattende skyggeflåte for å opprettholde oljeeksporten, som er avgjørende for landets krigsøkonomi. Oljeinntektene utgjør en betydelig del av Russlands statsbudsjett, og vedvarende lave priser kan tvinge landet til å søke forhandlinger for å avslutte krigen i Ukraina, ifølge en svensk ekspert. Oljeprisen har falt kraftig den siste tiden, noe som ytterligere forverrer situasjonen for Russland.
3 måneder siden
Oljeprisen har steget til over 80 dollar fatet, det høyeste nivået siden oktober 2024. Prisøkningen skyldes i stor grad nye amerikanske sanksjoner mot russisk oljesektor, som rammer selskaper, tankskip og forsikringsselskaper. Samtidig har amerikanske oljelagre blitt betydelig redusert, spesielt for diesel og oljeprodukter, på grunn av kaldt vær og uttak fra strategiske reserver. Oljeprodusentene Opec og Russland har utsatt planlagte produksjonsøkninger, noe som bidrar til å holde prisene oppe. Analytikere forventer at oljeprisen kan svinge betydelig fremover, og at den kan nå 90 dollar fatet i løpet av året. Utviklingen i etterspørselen, spesielt fra Kina og India, vil være avgjørende for den videre prisutviklingen.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å innføre omfattende sanksjoner mot Russland, inkludert mulige banksanksjoner og tollsatser, på grunn av konflikten i Ukraina. Trump skriver på Truth Social at Russland har overtaket i krigen, og oppfordrer begge land til å forhandle om en våpenhvile og en fredsavtale før situasjonen forverres. Tidligere denne uken annonserte Trump at han stanser all militærhjelp til Ukraina. Nyheten om mulige sanksjoner har ført til en liten økning i oljeprisen.
1 måned siden
USA har stanset delingen av etterretningsinformasjon med Ukraina, noe som får alvorlige konsekvenser for landets forsvarsevne mot russiske angrep. Eksperter beskriver situasjonen som at Ukraina kriger «i blinde», uten å vite hvor de skal sikte sine våpen. Avgjørelsen begrunnes med et ønske om å presse Ukrainas president Zelenskyj til forhandlinger, men møter sterk kritikk. Trump har uttalt at han forstår Putins angrep og ville handlet likedan. Stansen kommer samtidig som Russland trapper opp sine angrep mot Ukraina, noe som ytterligere kompliserer situasjonen.