Norge har sluttet seg til EUs 16. sanksjonspakke mot Russland, som retter seg mot den russiske skyggeflåten brukt til å frakte olje og gass, samt bank-, finans-, energi-, handels- og transportsektoren.
Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at sanksjonene presser Russlands økonomi og rammer landets evne til å finansiere krigen i Ukraina. 74 nye skip er omfattet, og Norge samarbeider med andre nordeuropeiske land om å dele informasjon om skyggeflåteskip i norske farvann.
Regjeringen arbeider med å innføre sanksjonene i norsk rett.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Norge har sluttet seg til EUs 15. sanksjonspakke mot Russland, som trer i kraft. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at sanksjonene er et viktig virkemiddel for å svekke Russlands krigføring i Ukraina, og rammer de som bidrar til å holde landets krigsmaskineri i gang. Tiltakene inkluderer sanksjoner mot selskaper som støtter Russlands militærindustrielle kompleks og retter seg spesielt mot skyggeflåten. Flere av skyggeflåteskipene som har seilt i norske havområder listeføres nå, og Norge samarbeider med andre land for å styrke sanksjonene mot denne flåten.
4 måneder siden
Flere europeiske land, inkludert de baltiske og nordiske landene, Storbritannia, Tyskland, Polen og Nederland, har innført nye tiltak mot Russlands skyggeflåte. Disse tiltakene innebærer skjerpet overvåking og kontroll av forsikringspapirer for mistenkte fartøy som frakter russisk olje. En ekspert spår at Russland vil reagere kraftig på de nye sanksjonene, muligens med eskorte av marinefartøy eller væpnede vakter. Norges Rederiforbund støtter sanksjonene, mens statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter Norges deltakelse i det internasjonale samarbeidet. Skyggeflåten bidrar til å undergrave internasjonale lover og regler, og det er bekymring for mulige ulykker.
1 måned siden
Norge innfører nye sanksjoner mot Russland som trer i kraft fredag. Tiltakene er rettet mot alvorlige menneskerettighetsbrudd, undertrykkelse av sivilt samfunn og forsøk på å undergrave demokratiet i Europa og andre land. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at Russland undertrykker grunnleggende friheter og rettigheter, og at Norge fordømmer angrepene på demokrati og menneskerettigheter både innenfor og utenfor Russlands grenser. Norge følger EUs sanksjonspolitikk med noen nasjonale tilpasninger.
4 måneder siden
EU har vedtatt en ny sanksjonspakke mot Russland, den 15. i rekken, som for første gang også retter seg mot kinesiske virksomheter. Disse sanksjonene er en reaksjon på Kinas støtte til Russlands krigføring i Ukraina. Sanksjonene omfatter blant annet den såkalte skyggeflåten av tankskip og kinesiske droneprodusenter. Ifølge den danske utenriksministeren er kinesisk støtte avgjørende for Russlands krigføring. Totalt er 54 personer og 30 selskaper omfattet av sanksjonene. I tillegg er russisk militært personell og etterretningstjenesten GRU sanksjonert for hybride angrep og destabiliseringsaksjoner.
4 måneder siden
De baltiske og nordiske landene, sammen med Storbritannia, Tyskland, Polen og Nederland, har blitt enige om å skjerpe tiltakene mot Russlands såkalte skyggeflåte. Tiltakene ble kunngjort under et toppmøte i Joint Expeditionary Force (JEF) i Tallinn. De nye tiltakene innebærer skjerpet overvåking og kontroll av forsikringspapirer for mistenkelige fartøy som frakter russisk olje. Finland har allerede startet inspeksjoner i Finskebukta. Den russiske skyggeflåten blir ansett som en betydelig miljøtrussel og støtter Russlands krigføring i Ukraina. JEF-møtet diskuterte også forsvarsbudsjetter, der Litauen tar til orde for å øke forsvarsutgiftene til 3 prosent av BNP.
2 måneder siden
Et tankskip antatt tilknyttet Russlands «skyggeflåte», «North Light LNG», ankom Honningsvåg for mannskapsbytte. Skipet har tidligere oppholdt seg i arktisk farvann og frakter flytende naturgass. Det er mulig at skipet er på vei til Murmansk eller en LNG-terminal i Russland. «Skyggeflåten» frakter russiske produkter i strid med vestlige sanksjoner. EU forbereder en ny sanksjonspakke, men den vil ikke inneholde et fullstendig forbud mot import av russisk LNG. De nye sanksjonene vil begrense russisk gass til europeiske LNG-terminaler som ikke er koblet til EUs gassystem.
1 måned siden
Noreg møter kritikk frå EU for å tillate russiske fiskefartøy å lande fisk i norske hamner, noko som potensielt undergrev EUs sanksjonar mot Russland etter invasjonen av Ukraina. EU oppfordrar Noreg til å avslutte samarbeidet med Russland, men fiskeriministeren forsvarar praksisen med at matvarer er unntatt sanksjonar. Ho viser til det viktige fiskerisamarbeidet med Russland i Barentshavet. Kritikere meiner at Noreg bidrar til å finansiere Russlands krigføring gjennom denne handelen, og omtaler det som «kvitvasking» av fisk. Samtidig viser tal frå SSB at importen av russisk fisk har auka kraftig i 2024, noko som forsterkar debatten om Noregs rolle.
4 måneder siden
De 27 EU-landenes ambassadører har blitt enige om en ny sanksjonspakke mot Russland som en reaksjon på landets invasjon av Ukraina. Ifølge det ungarske presidentskapet vil pakken bli formelt vedtatt på et møte mellom EUs utenriksministre mandag. Sanksjonene inkluderer begrensninger på tredjelands fartøyer som støtter Russlands handlinger mot Ukraina, samt utvidelse av sanksjonslisten med flere personer og instanser. Dette er den 15. sanksjonspakken siden invasjonen startet i februar 2022, og EU fortsetter dermed sin linje med økonomiske og politiske tiltak mot Russland.
3 måneder siden
Ukraina stanset gassflyten gjennom en rørledning fra Russland til Europa ved nyttår, etter at en gassavtale utløp. Dette fører til store inntektstap for Russland, anslått til 74 milliarder kroner årlig. Stansen påvirker også europeiske land, som Slovakia, som må betale mer for gass. Eksperter mener at Russlands økonomi kan være svakere enn offisielle tall viser, og at landet kan stå overfor økonomiske problemer. Stengningen av rørledningen kan også føre til at Russland angriper Ukrainas rørledningsnett, som hittil har vært spart.
1 måned siden
Norge gir én milliard kroner fra Nansen-programmet til Ukraina for å sikre landets gassforsyning, som er truet av russiske angrep. Midlene skal brukes til å importere gass via Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) til det ukrainske gasselskapet Naftogaz. Tiltaket skal sikre strøm og varme til husstander, bedrifter og offentlige institusjoner. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at støtten er strategisk viktig, da Russland målrettet angriper Ukrainas kraftforsyning for å svekke landets økonomi og befolkningens tillit.