De 27 EU-landenes ambassadører har blitt enige om en ny sanksjonspakke mot Russland som en reaksjon på landets invasjon av Ukraina. Ifølge det ungarske presidentskapet vil pakken bli formelt vedtatt på et møte mellom EUs utenriksministre mandag.
Sanksjonene inkluderer begrensninger på tredjelands fartøyer som støtter Russlands handlinger mot Ukraina, samt utvidelse av sanksjonslisten med flere personer og instanser. Dette er den 15.
sanksjonspakken siden invasjonen startet i februar 2022, og EU fortsetter dermed sin linje med økonomiske og politiske tiltak mot Russland.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
EU har vedtatt en ny sanksjonspakke mot Russland, den 15. i rekken, som for første gang også retter seg mot kinesiske virksomheter. Disse sanksjonene er en reaksjon på Kinas støtte til Russlands krigføring i Ukraina. Sanksjonene omfatter blant annet den såkalte skyggeflåten av tankskip og kinesiske droneprodusenter. Ifølge den danske utenriksministeren er kinesisk støtte avgjørende for Russlands krigføring. Totalt er 54 personer og 30 selskaper omfattet av sanksjonene. I tillegg er russisk militært personell og etterretningstjenesten GRU sanksjonert for hybride angrep og destabiliseringsaksjoner.
2 måneder siden
Norge har sluttet seg til EUs 16. sanksjonspakke mot Russland, som retter seg mot den russiske skyggeflåten brukt til å frakte olje og gass, samt bank-, finans-, energi-, handels- og transportsektoren. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at sanksjonene presser Russlands økonomi og rammer landets evne til å finansiere krigen i Ukraina. 74 nye skip er omfattet, og Norge samarbeider med andre nordeuropeiske land om å dele informasjon om skyggeflåteskip i norske farvann. Regjeringen arbeider med å innføre sanksjonene i norsk rett.
2 måneder siden
Storbritannia kunngjør en omfattende sanksjonspakke mot Russland, den største siden starten av krigen i Ukraina, ifølge utenriksminister David Lammy. Pakken markeres på treårsdagen for invasjonen og har som mål å legge ytterligere press på Putin. Storbritannia har tidligere innført sanksjoner mot 1900 personer og organisasjoner knyttet til den russiske regjeringen, og de nye sanksjonene vil målrettes mot finans-, luftfart-, militær- og energisektorene. Samtidig har EU-landene blitt enige om en ny sanksjonsrunde som inkluderer et forbud mot import av aluminium fra Russland.
2 måneder siden
Norge har sluttet seg til EUs 15. sanksjonspakke mot Russland, som trer i kraft. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at sanksjonene er et viktig virkemiddel for å svekke Russlands krigføring i Ukraina, og rammer de som bidrar til å holde landets krigsmaskineri i gang. Tiltakene inkluderer sanksjoner mot selskaper som støtter Russlands militærindustrielle kompleks og retter seg spesielt mot skyggeflåten. Flere av skyggeflåteskipene som har seilt i norske havområder listeføres nå, og Norge samarbeider med andre land for å styrke sanksjonene mot denne flåten.
4 måneder siden
EU forbereder nye sanksjoner rettet mot russisk desinformasjon og hybride trusler. Tiltakene omfatter et titall individer og tre grupperinger, inkludert etterretningsoffiserer, regjeringsansatte og medieaktører. Dette følger et tidligere vedtak om å motvirke russisk-sponsede aktiviteter som destabiliserer vestlige land. Samtidig foreslås ytterligere sanksjoner mot Belarus for menneskerettighetsbrudd og økonomisk samarbeid med president Lukasjenko. Disse tiltakene kommer i tillegg til den 15. sanksjonspakken mot Russland, som inkluderer restriksjoner mot oljetankere og kinesiske aktører som bistår med droneutvikling. Sanksjonspakkene skal godkjennes på et møte i Brussel.
1 måned siden
EUs 27 medlemsland er enige om en fempunktsplan for å styrke unionens forsvarsevne. Planen, presentert av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, vil mobilisere minst 800 milliarder euro. Et av tiltakene er at EU-landene skal øke sine forsvarsbudsjetter med 1,5 prosent av BNP. Kommisjonen stiller også 150 milliarder euro til rådighet for felles investeringer i forsvarsmateriell, og Den europeiske investeringsbanken (EIB) skal låne ut mer penger til forsvarsformål. Ungarn nekter å støtte en felles erklæring om Ukraina, men de resterende 26 landene gir sin støtte.
1 måned siden
EUs utenriksministre diskuterer en ny våpenpakke til Ukraina, med en potensiell verdi på mellom 230 og 460 milliarder kroner. Estlands utenriksminister Kaja Kallas' plan om en støttepakke på 20 til 40 milliarder euro er sentral, men krever enighet blant medlemslandene. Ungarn har tidligere blokkert støtte, og det vurderes nå en løsning med frivillig deltakelse for å sikre at planen kan gjennomføres. Pakken kommer i tillegg til Natos eksisterende støttepakke og ventes diskutert videre på et kommende EU-toppmøte. Tyskland er positivt innstilt og har allerede gitt betydelig støtte til Ukraina.
3 måneder siden
Ungarns statsminister Viktor Orban mener EU bør avslutte sanksjonene mot Russland, og begrunner dette med at EU må tilpasse seg en ny tid med Donald Trump tilbake i Det hvite hus. Orban, som regnes som den mest Russland-vennlige av EUs statsledere, har tidligere blokkert EU-midler til Ukraina og varslet at han ikke vil godkjenne en forlengelse av sanksjonene. Han ønsker å se hva Trump gjør før han tar endelig stilling. Sanksjonene må godkjennes enstemmig av EU-landene hvert halvår. Det er bekymring i EU for at Russland kan få tilgang til store frosne midler dersom sanksjonene oppheves, men belgisk lov kan hindre dette.
1 måned siden
EUs 27 medlemsland har godkjent en fempunktsplan for å styrke unionens forsvar. Planen, presentert av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, vil mobilisere minst 800 milliarder euro. Et av hovedpunktene er at EU-landene skal øke sine forsvarsbudsjetter med 1,5 prosent av BNP, med unntak fra EUs vanlige gjeld- og underskuddsregler. Kommisjonen stiller også en finansieringsordning på 150 milliarder euro til rådighet, og Den europeiske investeringsbanken får større mulighet til å låne ut penger til forsvarsformål. EU-toppmøtet fortsetter med diskusjoner om støtte til Ukraina, hvor Ungarn nekter å støtte en felles erklæring.
2 måneder siden
Storbritannia annonserer en omfattende sanksjonspakke mot Russland, den største siden starten av krigen i Ukraina. Utenriksminister David Lammy understreker at dette er et kritisk tidspunkt og at Europa må øke sin støtte til Ukraina. De nye sanksjonene retter seg mot individer og organisasjoner med tilknytning til president Vladimir Putin og den russiske regjeringen. Tiltakene kommer samtidig som EU også har vedtatt nye sanksjoner, blant annet et importforbud mot aluminium fra Russland.