Storbritannia kunngjør en omfattende sanksjonspakke mot Russland, den største siden starten av krigen i Ukraina, ifølge utenriksminister David Lammy. Pakken markeres på treårsdagen for invasjonen og har som mål å legge ytterligere press på Putin.
Storbritannia har tidligere innført sanksjoner mot 1900 personer og organisasjoner knyttet til den russiske regjeringen, og de nye sanksjonene vil målrettes mot finans-, luftfart-, militær- og energisektorene.
Samtidig har EU-landene blitt enige om en ny sanksjonsrunde som inkluderer et forbud mot import av aluminium fra Russland.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Storbritannia annonserer en omfattende sanksjonspakke mot Russland, den største siden starten av krigen i Ukraina. Utenriksminister David Lammy understreker at dette er et kritisk tidspunkt og at Europa må øke sin støtte til Ukraina. De nye sanksjonene retter seg mot individer og organisasjoner med tilknytning til president Vladimir Putin og den russiske regjeringen. Tiltakene kommer samtidig som EU også har vedtatt nye sanksjoner, blant annet et importforbud mot aluminium fra Russland.
4 måneder siden
De 27 EU-landenes ambassadører har blitt enige om en ny sanksjonspakke mot Russland som en reaksjon på landets invasjon av Ukraina. Ifølge det ungarske presidentskapet vil pakken bli formelt vedtatt på et møte mellom EUs utenriksministre mandag. Sanksjonene inkluderer begrensninger på tredjelands fartøyer som støtter Russlands handlinger mot Ukraina, samt utvidelse av sanksjonslisten med flere personer og instanser. Dette er den 15. sanksjonspakken siden invasjonen startet i februar 2022, og EU fortsetter dermed sin linje med økonomiske og politiske tiltak mot Russland.
4 måneder siden
EU har vedtatt en ny sanksjonspakke mot Russland, den 15. i rekken, som for første gang også retter seg mot kinesiske virksomheter. Disse sanksjonene er en reaksjon på Kinas støtte til Russlands krigføring i Ukraina. Sanksjonene omfatter blant annet den såkalte skyggeflåten av tankskip og kinesiske droneprodusenter. Ifølge den danske utenriksministeren er kinesisk støtte avgjørende for Russlands krigføring. Totalt er 54 personer og 30 selskaper omfattet av sanksjonene. I tillegg er russisk militært personell og etterretningstjenesten GRU sanksjonert for hybride angrep og destabiliseringsaksjoner.
2 måneder siden
Norge har sluttet seg til EUs 16. sanksjonspakke mot Russland, som retter seg mot den russiske skyggeflåten brukt til å frakte olje og gass, samt bank-, finans-, energi-, handels- og transportsektoren. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at sanksjonene presser Russlands økonomi og rammer landets evne til å finansiere krigen i Ukraina. 74 nye skip er omfattet, og Norge samarbeider med andre nordeuropeiske land om å dele informasjon om skyggeflåteskip i norske farvann. Regjeringen arbeider med å innføre sanksjonene i norsk rett.
2 måneder siden
Norge har sluttet seg til EUs 15. sanksjonspakke mot Russland, som trer i kraft. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at sanksjonene er et viktig virkemiddel for å svekke Russlands krigføring i Ukraina, og rammer de som bidrar til å holde landets krigsmaskineri i gang. Tiltakene inkluderer sanksjoner mot selskaper som støtter Russlands militærindustrielle kompleks og retter seg spesielt mot skyggeflåten. Flere av skyggeflåteskipene som har seilt i norske havområder listeføres nå, og Norge samarbeider med andre land for å styrke sanksjonene mot denne flåten.
4 måneder siden
EU forbereder nye sanksjoner rettet mot russisk desinformasjon og hybride trusler. Tiltakene omfatter et titall individer og tre grupperinger, inkludert etterretningsoffiserer, regjeringsansatte og medieaktører. Dette følger et tidligere vedtak om å motvirke russisk-sponsede aktiviteter som destabiliserer vestlige land. Samtidig foreslås ytterligere sanksjoner mot Belarus for menneskerettighetsbrudd og økonomisk samarbeid med president Lukasjenko. Disse tiltakene kommer i tillegg til den 15. sanksjonspakken mot Russland, som inkluderer restriksjoner mot oljetankere og kinesiske aktører som bistår med droneutvikling. Sanksjonspakkene skal godkjennes på et møte i Brussel.
2 måneder siden
Artikkelen markerer treårsdagen for Russlands fullskala invasjon av Ukraina, og beskriver den krevende situasjonen landet befinner seg i militært og diplomatisk. Russland avviser våpenhvile uten en langsiktig løsning, mens usikkerhet rundt USAs støtte øker etter uttalelser fra Donald Trump. Krigen har hatt enorme menneskelige og økonomiske konsekvenser for begge sider, med tusenvis av drepte og sårede, samt millioner av flyktninger. Russland har gjort fremskritt på østfronten og okkuperer nå betydelig ukrainsk territorium. Diplomatiske samtaler foregår, men uten full involvering av Ukraina. FNs generalsekretær oppfordrer til umiddelbar nedtrapping.
2 måneder siden
Flere statsledere, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre, er i Kyiv for å markere treårsdagen for krigen i Ukraina, etter et omfattende russisk droneangrep. Russland skal ha sendt 267 droner i det som beskrives som det største angrepet siden krigens start. Ukrainas president Zelenskyj har uttalt at Ukraina står ovenfor daglig terror fra luften. Generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener Russland viser at de ikke bryr seg om de internasjonale topplederne. EU har varslet nye bevilgninger til Ukraina, og Støre signaliserer at Norge er klar til å gi mer støtte.
4 måneder siden
Flere europeiske land, inkludert de baltiske og nordiske landene, Storbritannia, Tyskland, Polen og Nederland, har innført nye tiltak mot Russlands skyggeflåte. Disse tiltakene innebærer skjerpet overvåking og kontroll av forsikringspapirer for mistenkte fartøy som frakter russisk olje. En ekspert spår at Russland vil reagere kraftig på de nye sanksjonene, muligens med eskorte av marinefartøy eller væpnede vakter. Norges Rederiforbund støtter sanksjonene, mens statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter Norges deltakelse i det internasjonale samarbeidet. Skyggeflåten bidrar til å undergrave internasjonale lover og regler, og det er bekymring for mulige ulykker.
2 måneder siden
Norge kunngjør en ny støttepakke til Ukraina bestående av luftvern til en verdi av 1,2 milliarder kroner. Forsvarsminister Tore O. Sandvik annonserte bidraget på et møte i kontaktgruppen for Ukraina i Brussel. Midlene tas fra det allerede vedtatte Nansen-programmet, og luftvernet skal kjøpes fra USA. Ukraina har gjentatte ganger bedt om mer luftvern for å beskytte sivil og militær infrastruktur. I fjor bidro Norge med luftvern for over 6 milliarder kroner. Storbritannia har også annonsert ytterligere militærhjelp til Ukraina.