Flere europeiske land, inkludert de baltiske og nordiske landene, Storbritannia, Tyskland, Polen og Nederland, har innført nye tiltak mot Russlands skyggeflåte. Disse tiltakene innebærer skjerpet overvåking og kontroll av forsikringspapirer for mistenkte fartøy som frakter russisk olje.
En ekspert spår at Russland vil reagere kraftig på de nye sanksjonene, muligens med eskorte av marinefartøy eller væpnede vakter. Norges Rederiforbund støtter sanksjonene, mens statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter Norges deltakelse i det internasjonale samarbeidet.
Skyggeflåten bidrar til å undergrave internasjonale lover og regler, og det er bekymring for mulige ulykker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
De baltiske og nordiske landene, sammen med Storbritannia, Tyskland, Polen og Nederland, har blitt enige om å skjerpe tiltakene mot Russlands såkalte skyggeflåte. Tiltakene ble kunngjort under et toppmøte i Joint Expeditionary Force (JEF) i Tallinn. De nye tiltakene innebærer skjerpet overvåking og kontroll av forsikringspapirer for mistenkelige fartøy som frakter russisk olje. Finland har allerede startet inspeksjoner i Finskebukta. Den russiske skyggeflåten blir ansett som en betydelig miljøtrussel og støtter Russlands krigføring i Ukraina. JEF-møtet diskuterte også forsvarsbudsjetter, der Litauen tar til orde for å øke forsvarsutgiftene til 3 prosent av BNP.
3 måneder siden
Nato-landene rundt Østersjøen er bekymret for sabotasje mot kritisk infrastruktur og har økt sin militære tilstedeværelse i området. Ti Nato-skip er sendt for å overvåke undersjøisk infrastruktur, og det er etablert et eget maritimt senter for dette formålet. Tyskland vurderer nye sanksjoner mot Russlands skyggeflåte, som brukes for å omgå vestlige sanksjoner. Et skip fra denne flåten ble nylig observert mens det sirklet over gassrørledningen Baltic Pipe, som frakter gass fra Norge til Polen. Nato understreker at ethvert angrep mot deres infrastruktur vil møtes med et robust svar.
1 måned siden
Norge har sluttet seg til EUs 16. sanksjonspakke mot Russland, som retter seg mot den russiske skyggeflåten brukt til å frakte olje og gass, samt bank-, finans-, energi-, handels- og transportsektoren. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at sanksjonene presser Russlands økonomi og rammer landets evne til å finansiere krigen i Ukraina. 74 nye skip er omfattet, og Norge samarbeider med andre nordeuropeiske land om å dele informasjon om skyggeflåteskip i norske farvann. Regjeringen arbeider med å innføre sanksjonene i norsk rett.
3 måneder siden
Danmarks statsminister, Mette Fredriksen, har uttrykt bekymring for Russlands skyggeflåte i Østersjøen. Denne flåten består av eldre og uforsikrede tankskip som seiler under andre flagg for å omgå sanksjoner. Skyggeflåten frakter olje og gass globalt og har vokst betydelig det siste året. Danmark vurderer nå tiltak, inkludert kontroll av forsikringspapirer, for å håndtere flåten. Flere russiske skip har også operert nær norske farvann, og Norges Rederiforbund har advart mot de potensielle miljø- og sikkerhetsrisikoene.
3 måneder siden
Nato øker sin tilstedeværelse i Østersjøen som svar på bekymringer om sabotasje mot kritisk infrastruktur og aktiviteten til en stor russisk skyggeflåte. Alliansen oppretter et nytt Baltisk senter for informasjonsdeling og utplasserer fregatter og patruljefly. Dette skjer etter at flere kabler i Østersjøen har blitt kuttet, noe som tilskrives Russland. Det er også stor bekymring knyttet til den russiske skyggeflåten av oljetankskip som frakter olje gjennom Østersjøen. Nato vurderer å innføre ytterligere sanksjoner mot denne flåten, som anslås å bestå av mellom 500 og 1000 skip.
3 måneder siden
Nato intensiverer overvåkningen av den såkalte «skyggeflåten» i Østersjøen, etter bekymring for sabotasje og destabilisering. Et skip fra denne flåten sirklet nylig over en gassrørledning, og et annet er arrestert for sabotasje av undersjøiske kabler. «Skyggeflåten» består av rundt 800 skip som frakter russisk olje utenfor det vanlige forsikringssystemet, noe som skaper bekymring for sikkerhet og miljø. Nato svarer med økt tilstedeværelse av fregatter, overvåkningsfly og droner i området.
2 måneder siden
Norge har sluttet seg til EUs 15. sanksjonspakke mot Russland, som trer i kraft. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at sanksjonene er et viktig virkemiddel for å svekke Russlands krigføring i Ukraina, og rammer de som bidrar til å holde landets krigsmaskineri i gang. Tiltakene inkluderer sanksjoner mot selskaper som støtter Russlands militærindustrielle kompleks og retter seg spesielt mot skyggeflåten. Flere av skyggeflåteskipene som har seilt i norske havområder listeføres nå, og Norge samarbeider med andre land for å styrke sanksjonene mot denne flåten.
4 måneder siden
EU planlegger å innføre strengere tiltak mot den såkalte skyggeflåten av skip som frakter varer til og fra Russland i strid med sanksjonene. Dette kommer etter en hendelse der en finsk strømkabel til Estland ble skadet, antatt som sabotasje. Skipet Eagle S, registrert på Cookøyene, er mistenkt for å ha forårsaket skaden ved å dra et anker langs havbunnen. EU anser dette skipet som en del av Russlands skyggeflåte, som brukes for å omgå sanksjoner. EU ser hendelsen som en del av et mønster for å skade europeisk infrastruktur innen energi og kommunikasjon.
3 måneder siden
Riho Terras, en tidligere general og nåværende EU-parlamentariker, hevder at Russland har kartlagt kritisk infrastruktur på havbunnen og utnytter dette gjennom en skyggeflåte som opererer under andre flagg for å omgå sanksjoner. Som svar har Nato iverksatt operasjon Baltic Sentry i Østersjøen, mens EU vurderer juridiske virkemidler og samordning. Terras foreslår overvåkningskamera på skipsbroen som et forebyggende tiltak. Han påpeker at russiske politikere åpent skryter av angrep på sjøkabler i Østersjøen, noe som understreker alvoret i situasjonen. Det er enighet om at felles løsninger er nødvendig for å møte denne trusselen.
3 måneder siden
Rederiforbundet advarer om en alvorlig miljøtrussel fra en voksende russisk skyggeflåte av tankskip som opererer langs norskekysten. Skipene, ofte i dårlig stand og uten forsikring, utgjør en betydelig risiko for miljøet og sikkerheten til andre skip. Minst fem skip fra denne flåten har passert Nordkapp den siste måneden, inkludert tankskipet 'Sirius' som frakter diesel. Skyggeflåten, som nå utgjør 20 prosent av verdens tankskip, opererer ofte utenfor internasjonale kvalitets- og kontrollsystemer. Norges Rederiforbund krever at EU og Norge innfører sanksjoner, etter at USA har gjort det.