Nato intensiverer overvåkningen av den såkalte «skyggeflåten» i Østersjøen, etter bekymring for sabotasje og destabilisering. Et skip fra denne flåten sirklet nylig over en gassrørledning, og et annet er arrestert for sabotasje av undersjøiske kabler.
«Skyggeflåten» består av rundt 800 skip som frakter russisk olje utenfor det vanlige forsikringssystemet, noe som skaper bekymring for sikkerhet og miljø.
Nato svarer med økt tilstedeværelse av fregatter, overvåkningsfly og droner i området.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Nato øker sin tilstedeværelse i Østersjøen som svar på bekymringer om sabotasje mot kritisk infrastruktur og aktiviteten til en stor russisk skyggeflåte. Alliansen oppretter et nytt Baltisk senter for informasjonsdeling og utplasserer fregatter og patruljefly. Dette skjer etter at flere kabler i Østersjøen har blitt kuttet, noe som tilskrives Russland. Det er også stor bekymring knyttet til den russiske skyggeflåten av oljetankskip som frakter olje gjennom Østersjøen. Nato vurderer å innføre ytterligere sanksjoner mot denne flåten, som anslås å bestå av mellom 500 og 1000 skip.
3 måneder siden
Nato-landene rundt Østersjøen er bekymret for sabotasje mot kritisk infrastruktur og har økt sin militære tilstedeværelse i området. Ti Nato-skip er sendt for å overvåke undersjøisk infrastruktur, og det er etablert et eget maritimt senter for dette formålet. Tyskland vurderer nye sanksjoner mot Russlands skyggeflåte, som brukes for å omgå vestlige sanksjoner. Et skip fra denne flåten ble nylig observert mens det sirklet over gassrørledningen Baltic Pipe, som frakter gass fra Norge til Polen. Nato understreker at ethvert angrep mot deres infrastruktur vil møtes med et robust svar.
3 måneder siden
Norges Rederiforbund og forsikringsselskaper slår alarm om en voksende skyggeflåte av tankskip som frakter russisk olje, utenfor det internasjonale forsikringssystemet. Sanksjoner mot Russland har ført til at denne flåten har vokst kraftig, og det er nå anslått at den består av mellom 500 og 1000 skip. Mange av disse skipene er gamle og i dårlig forfatning, noe som øker risikoen for ulykker. Bekymringen er at det ved en eventuell ulykke vil være vanskelig å stille noen til ansvar, og at norske myndigheter kan måtte ta regningen for opprydding. Daglig passerer rundt ti av disse skipene Sørlandskysten på vei ut i Nordsjøen.
3 måneder siden
Danmarks statsminister, Mette Fredriksen, har uttrykt bekymring for Russlands skyggeflåte i Østersjøen. Denne flåten består av eldre og uforsikrede tankskip som seiler under andre flagg for å omgå sanksjoner. Skyggeflåten frakter olje og gass globalt og har vokst betydelig det siste året. Danmark vurderer nå tiltak, inkludert kontroll av forsikringspapirer, for å håndtere flåten. Flere russiske skip har også operert nær norske farvann, og Norges Rederiforbund har advart mot de potensielle miljø- og sikkerhetsrisikoene.
2 måneder siden
Russland anklager Nato for å forsøke å ta kontroll over Østersjøen og begrense navigasjonsfriheten. Den russiske ambassadøren i Danmark hevder at Natos økte nærvær er et forsøk på å gjøre Østersjøen til et internt farvann og styrke overvåkingen av sanksjoner mot Russland. Åtte Nato-land har avtalt å øke samarbeidet i området, noe som har ført til bekymring fra russisk side. Samtidig anklager Nato Russland for økende fiendtlige handlinger, inkludert sabotasje av undersjøiske kabler. Estland har også anklaget Russland for å stå bak sabotasje, men uten å legge frem bevis.
3 måneder siden
Rederiforbundet advarer om en alvorlig miljøtrussel fra en voksende russisk skyggeflåte av tankskip som opererer langs norskekysten. Skipene, ofte i dårlig stand og uten forsikring, utgjør en betydelig risiko for miljøet og sikkerheten til andre skip. Minst fem skip fra denne flåten har passert Nordkapp den siste måneden, inkludert tankskipet 'Sirius' som frakter diesel. Skyggeflåten, som nå utgjør 20 prosent av verdens tankskip, opererer ofte utenfor internasjonale kvalitets- og kontrollsystemer. Norges Rederiforbund krever at EU og Norge innfører sanksjoner, etter at USA har gjort det.
3 måneder siden
Rederiforbundet uttrykker bekymring over den kraftige veksten i Russlands skyggeflåte av tankskip siden krigen i Ukraina. Flåten består av skip med uklar eierstruktur og dårligere standard, noe som øker risikoen for ulykker og miljøskader. Rederiforbundet mener at sanksjonene mot Russland har bidratt til denne utviklingen og frykter en todeling av skipsfarten. De oppfordrer til en gjennomgang av sanksjonene for å unngå utilsiktede konsekvenser, samtidig som de understreker at de støtter sanksjonene.
4 måneder siden
Flere europeiske land, inkludert de baltiske og nordiske landene, Storbritannia, Tyskland, Polen og Nederland, har innført nye tiltak mot Russlands skyggeflåte. Disse tiltakene innebærer skjerpet overvåking og kontroll av forsikringspapirer for mistenkte fartøy som frakter russisk olje. En ekspert spår at Russland vil reagere kraftig på de nye sanksjonene, muligens med eskorte av marinefartøy eller væpnede vakter. Norges Rederiforbund støtter sanksjonene, mens statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter Norges deltakelse i det internasjonale samarbeidet. Skyggeflåten bidrar til å undergrave internasjonale lover og regler, og det er bekymring for mulige ulykker.
2 måneder siden
Et norskregistrert skip med helrussisk mannskap er innbrakt av politiet i Tromsø etter en rettsanmodning fra latviske myndigheter, mistenkt for skadeverk på en fiberkabel i Østersjøen. Eksperter ved Sjøkrigsskolen advarer mot sikkerhetsrisikoen ved å bruke russisk mannskap på norske skip, og mener det utgjør en trussel med tanke på etterretning og sabotasje. De hevder at russiske myndigheter aktivt forsøker å plassere russisk mannskap på norske skip. Flere partier har tidligere foreslått å stramme inn praksisen med å tillate russiske kapteiner på norske skip, men har møtt motstand fra regjeringspartiene. Rederinæringen på sin side peker på mangel på norske sjøfolk som en årsak til at de bruker russisk mannskap, men erkjenner at det er en komplisert situasjon. Det har den siste tiden vært flere hendelser der kabler har blitt skadet eller ødelagt i Østersjøen, noe som skaper uro og bekymring.
3 måneder siden
Nato utplasserer ti skip i Østersjøen for å vokte kritisk infrastruktur under vann, som energi- og fiberkabler. Skip fra Finland og Estland skal sikre Finskebukta, mens andre allierte skal patruljere områder med kabler. Operasjonen, som varer fra slutten av denne uken til april, er en respons på kabelbruddet på Estlink 2 mellom Estland og Finland 1. juledag. Finske myndigheter mistenker sabotasje og knytter hendelsen til oljetankeren Eagle S, som nå er ilagt forbud mot å forlate Finland.