Veterinærinstituttet avviser at fugleinfluensa var årsaken til massedøden av sjøfugler i Nord-Troms høsten 2023. I stedet peker de på sildefisket i fjordene som hovedårsak, der måkene druknet i notene under fisket. Obduksjoner viste at fuglene var fulle av sildolje i fjærdrakten og druknet, ikke smittet av fugleinfluensa.
Observasjoner fra forskere og fiskere bekrefter store mengder døde sjøfugler i notene, til tross for forsøk på å skremme dem bort. Fiskebåter over 15 meter har unntak fra forbudet mot notfiske innenfor fjordlinjene, noe som bidrar til problemet. Rapporteringen av døde sjøfugler i forbindelse med fiskeri er svært lav, og det antas at det er mørketall.
Norges Fiskarlag ønsker fortsatt unntak for fiskebåtene og oppfordrer til bedre rapporteringsrutiner. Fiskeridirektoratet jobber med nye regler for rapportering av bifangst av sjøfugl.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En rapport fra Havforskningsinstituttet viser at 60 millioner oppdrettslaks døde eller måtte kasseres i 2023 på grunn av sykdom, lakselus og lusebehandling. MDG reagerer og krever strengere straff for oppdrettere med høy dødelighet. Rapporten viser at lakselusproblemene forverres av marine hetebølger. Andelen rømt oppdrettslaks i elvene synker, men forskere påpeker manglende kunnskap om klimaendringenes påvirkning på marine økosystemer.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at et stort flertall av nordmenn støtter et fiskeforbud i Oslofjorden, i tråd med anbefalinger fra fagmiljøene som har erklært krisetilstand. Undersøkelsen avdekker samtidig at tilliten til politikernes evne til å rydde opp er lav. Årsakene til fjordens dårlige tilstand er sammensatte, inkludert forurensning, utbygging i strandsonen og overfiske. Regjeringen har foreslått fiskestopp, men møter motstand fra rekefiskere. Forskere understreker behovet for tiltak for å redde torskebestanden og den økologiske balansen. Klima- og miljøministeren understreker at alle må bidra og at regjeringen vil ta vare på både fisk og fiskeriavhengige samfunn.
4 måneder siden
Over 335.000 oppdrettslaks har dødd ved Grieg Seafoods anlegg på Vinnalandet i Hammerfest som følge av manetangrep. Perlesnormaneter har skapt problemer for flere av selskapets anlegg i høst. Mattilsynet observerte svært høy dødelighet og skadet fisk under et tilsyn i november. Til tross for omfattende tiltak fra Grieg Seafood, har de ikke klart å få kontroll over situasjonen. Mattilsynet har derfor pålagt selskapet å slakte ut all gjenværende fisk ved anlegget.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskingsinstituttet antyder at redusert forekomst av perlesnormanet kan ha bidratt til lavere dødelighet blant oppdrettslaks i 2024. I 2023 forårsaket en invasjon av denne manetarten betydelig tap i oppdrettsanlegg. Selv om dette er positivt, understreker forskere at den generelle dødeligheten fortsatt er høy. Det er usikkert i hvilken grad nedgangen skyldes oppdretternes egne tiltak eller naturlige svingninger. Samtidig viser statistikken en økning i destruksjon av syk fisk, noe som delvis kamuflerer de faktiske tapstallene og gjør det vanskelig å vurdere den reelle fiskevelferden.
3 måneder siden
Det er for første gang påvist høypatogen fugleinfluensa (HPAI) hos en oter i Norge. Oteren ble funnet i Tromsø. Veterinærinstituttet opplyser at subtypen H5N5-virus ble påvist hos måker og kråker langs kysten i fjor høst. Pattedyr kan smittes av fugleinfluensa ved direkte eller indirekte kontakt med smittede fugler, noe som kan føre til infeksjon og betennelse i lunger og hjerne. Symptomer kan være sløvhet, unormal atferd, skeiv hodeholdning og lammelser. Folk oppfordres til å melde fra om syke eller døde ville dyr.
2 måneder siden
Et uhell ved Njord A-plattformen på nyttårsaften forårsaket et utslipp av 75 kubikkmeter oljeholdig vann. Oljeklumper ble oppdaget ved Frøya i Trøndelag 18. februar, og det er mistanke om spredning nordover til Flatanger og Nærøysund. Equinor har iverksatt en opprydningsaksjon med rundt 100 personer involvert. Norsk institutt for naturforskning (NINA) bistår med miljøfaglig støtte. Befolkningen oppfordres til å melde fra om funn av oljeklumper. Omfanget av skadene er fortsatt uklart, men ingen døde dyr er rapportert.
14 timer siden
Oslofjorden står overfor en økologisk krise, og regjeringen foreslår tiltak for å redde den. Forslagene møter sterk motstand fra yrkesfiskere som frykter for levebrødet sitt.
1 måned siden
En ny rapport fra Veterinærinstituttet viser en nedgang i fiskedødeligheten i norsk oppdrettsnæring for første gang på tre år, til 15,4 prosent i 2024. Nedgangen er størst på Vestlandet. Høye sjøtemperaturer skaper imidlertid nye utfordringer, som økt lakselus og spredning av bakteriesykdommer som piscirickettsiose nordover. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandling er de viktigste årsakene til dødelighet. Veterinærinstituttet understreker behovet for å forebygge smitte og nøye vurdere fiskenes helsetilstand før lusebehandling. Det kommer også en egen rapport om villaks.
3 måneder siden
En alarmerende nedgang i sjøfuglbestanden i Norge har ført til at regjeringen nå iverksetter flere tiltak. Åtte av ti sjøfugler har forsvunnet de siste 50 årene, og nesten halvparten av artene er truet av utryddelse. Klimaendringer og redusert mattilgang er de største årsakene til nedgangen. Regjeringen har satt som mål å redusere de negative påvirkningene på sjøfugl innen 2035. Tiltakene inkluderer blant annet krav til dokumentasjon fra tarenæringen, mer internasjonalt samarbeid, og tiltak for å redusere dødelighet som følge av bifangst og menneskelig aktivitet.
4 måneder siden
Over 335.000 laks har dødd ved Grieg Seafoods anlegg i Hammerfest på seks uker, som følge av et angrep fra perlesnormanet. Mattilsynet har pålagt selskapet å slakte ut all gjenværende fisk. Til tross for omfattende tiltak, har ikke Grieg Seafood klart å kontrollere situasjonen. Perlesnormanet har tidligere forårsaket massedød ved norske oppdrettsanlegg, blant annet i Trøndelag i 2001 hvor 600 tonn laks døde.