Over 335. 000 oppdrettslaks har dødd ved Grieg Seafoods anlegg på Vinnalandet i Hammerfest som følge av manetangrep.
Perlesnormaneter har skapt problemer for flere av selskapets anlegg i høst. Mattilsynet observerte svært høy dødelighet og skadet fisk under et tilsyn i november.
Til tross for omfattende tiltak fra Grieg Seafood, har de ikke klart å få kontroll over situasjonen. Mattilsynet har derfor pålagt selskapet å slakte ut all gjenværende fisk ved anlegget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Over 335.000 laks har dødd ved Grieg Seafoods anlegg Vinnalandet i Hammerfest, som følge av et omfattende manetangrep. Perlesnormaneter har skapt store problemer for oppdrettsselskapet, som har forsøkt å håndtere situasjonen med døgnbemanning og ekstra ressurser. Til tross for disse tiltakene, har ikke Grieg Seafood klart å få kontroll over dødeligheten. Mattilsynet har derfor pålagt selskapet å slakte ut all gjenværende fisk ved anlegget. Selskapet har hatt problemer med maneter også ved andre anlegg i høst.
4 måneder siden
Over 335.000 laks har dødd ved Grieg Seafoods anlegg i Hammerfest på seks uker, som følge av et angrep fra perlesnormanet. Mattilsynet har pålagt selskapet å slakte ut all gjenværende fisk. Til tross for omfattende tiltak, har ikke Grieg Seafood klart å kontrollere situasjonen. Perlesnormanet har tidligere forårsaket massedød ved norske oppdrettsanlegg, blant annet i Trøndelag i 2001 hvor 600 tonn laks døde.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskningsinstituttet viser at 60 millioner oppdrettslaks døde eller måtte kasseres i 2023 på grunn av sykdom, lakselus og lusebehandling. MDG reagerer og krever strengere straff for oppdrettere med høy dødelighet. Rapporten viser at lakselusproblemene forverres av marine hetebølger. Andelen rømt oppdrettslaks i elvene synker, men forskere påpeker manglende kunnskap om klimaendringenes påvirkning på marine økosystemer.
2 måneder siden
Nærmere 30.000 oppdrettslaks rømte fra et Mowi-anlegg i Dyrøy kommune etter skade på en merd. Fiskeridirektoratet har startet tilsyn og selskapet har satt i gang gjenfangst, men kun fire laks er samlet inn via dusørfiske. Fisken som var igjen i merden er flyttet, og merden er fjernet. Mowi vil undersøke årsaken til hendelsen. Samtidig melder selskapet om rekordresultater for 2024 med høyere inntekter og slaktevolumer enn noen gang tidligere.
2 måneder siden
Omtrent 27.000 laks har rømt fra et Mowi-anlegg i Dyrøy kommune etter at en fortøyning røk og deler av en merd ble senket. Hendelsen betegnes som alvorlig av Mowi. Fiskeridirektoratet arbeider med å kartlegge omfanget av hendelsen og vurderer tiltak for gjenfangst. Helsedirektoratet har gitt Mowi pålegg om å starte gjenfangstfiske.
5 dager siden
Grieg Seafoods har lekket rundt 35 millioner plastkuler fra et settefiskanlegg i Finnmark, og oppryddingen er fortsatt ikke fullført. Selskapet innrømmer flere feil, blant annet at de ikke varslet myndighetene før sommeren 2024, til tross for at de registrerte manglende plastkuler allerede i april 2023. SVs Kari Elisabeth Kaski kritiserer oppdrettsnæringen for manglende ansvar og mener det må stilles tøffere krav for å redusere miljøbelastningen. Grieg har fått et gebyr på 450.000 kroner og en ny frist til oktober 2024 for å rydde opp, med trussel om tvangsmulkt ved brudd. Statsforvalteren anser miljøskaden som permanent, da plastkulene har spredt seg over store områder og kan skade dyreliv og økosystem. Grieg lover å rydde opp på en skånsom måte uten å skade fauna og fugler.
1 måned siden
Norske lakseoppdrettere overskred lakselusgrensen over tusen ganger i fjor, men kun fire tilfeller resulterte i straff. Mattilsynet påpeker at oppdretterne ofte er for dårlig forberedt og mangler tilstrekkelig beredskap, noe som fører til økt smittefare for villaks. Selv om grensen for lakselus ble satt i 2017, har økningen av fisk i sjøen bidratt til et høyere lusetrykk. Mattilsynet understreker at manglende kontroll på lusesituasjonen kan få konsekvenser for oppdretternes muligheter for videre vekst, men at de ikke har myndighet til å gripe inn i selve driftstillatelsene.
2 måneder siden
I 2024 døde 57,8 millioner oppdrettslaks i sjøfasen, en nedgang fra nesten 63 millioner året før. Størst forbedring var det i Ryfylke, mens Nordmøre og Sør-Trøndelag hadde høyest dødelighet. Veterinærinstituttet ser positiv utvikling, men advarer mot å konkludere for tidlig. Dødeligheten i sjøfasen er nå 15,4 prosent, omtrent samme nivå som i 2021. Regjeringen ønsker å redusere dødeligheten til fem prosent og vil presentere tiltak for å bedre fiskevelferden.
4 dager siden
Veterinærinstituttet avviser at fugleinfluensa var årsaken til massedøden av sjøfugler i Nord-Troms høsten 2023. I stedet peker de på sildefisket i fjordene som hovedårsak, der måkene druknet i notene under fisket. Obduksjoner viste at fuglene var fulle av sildolje i fjærdrakten og druknet, ikke smittet av fugleinfluensa. Observasjoner fra forskere og fiskere bekrefter store mengder døde sjøfugler i notene, til tross for forsøk på å skremme dem bort. Fiskebåter over 15 meter har unntak fra forbudet mot notfiske innenfor fjordlinjene, noe som bidrar til problemet. Rapporteringen av døde sjøfugler i forbindelse med fiskeri er svært lav, og det antas at det er mørketall. Norges Fiskarlag ønsker fortsatt unntak for fiskebåtene og oppfordrer til bedre rapporteringsrutiner. Fiskeridirektoratet jobber med nye regler for rapportering av bifangst av sjøfugl.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskingsinstituttet antyder at redusert forekomst av perlesnormanet kan ha bidratt til lavere dødelighet blant oppdrettslaks i 2024. I 2023 forårsaket en invasjon av denne manetarten betydelig tap i oppdrettsanlegg. Selv om dette er positivt, understreker forskere at den generelle dødeligheten fortsatt er høy. Det er usikkert i hvilken grad nedgangen skyldes oppdretternes egne tiltak eller naturlige svingninger. Samtidig viser statistikken en økning i destruksjon av syk fisk, noe som delvis kamuflerer de faktiske tapstallene og gjør det vanskelig å vurdere den reelle fiskevelferden.