Artikkelen tar for seg debatten om hvorvidt Norge bør innføre euro eller binde kronen til euro, spesielt i lys av økonomisk uro og en svekket krone. Økonomer er uenige; noen mener euro vil gi stabilitet og redusere kostnader, mens andre mener Norge bør beholde egen valuta for fleksibilitet knyttet til landets økonomiske struktur.
Muligheten for å binde kronen til euro diskuteres også.
Flere økonomer oppfordrer til en bredere debatt om EU-medlemskap, men store politiske partier er tilbakeholdne med å ta initiativ til en slik debatt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Venstre og MDG retter kritikk mot Arbeiderpartiet og Høyre for deres manglende vilje til å åpne for en ny EU-debatt i Norge. De argumenterer for at den nåværende situasjonen i Europa krever en grundig vurdering av Norges forhold til EU, spesielt med tanke på sikkerhetspolitiske og økonomiske utfordringer. Venstre-leder Guri Melby understreker at Norge ikke lenger kan tillate seg å stå utenfor, mens MDG tar til orde for en offentlig utredning for å kartlegge fordeler og ulemper ved et eventuelt EU-medlemskap. Kritikken kommer i kjølvannet av økende krav fra eksperter om en ny debatt, men både statsminister Jonas Gahr Støre og Erna Solberg har vist tilbakeholdenhet i spørsmålet.
20 dager siden
En tidligere rådgiver for den svenske statsministeren har antydet at Sverige kan innføre euro innen året er omme, noe som ifølge en norsk sjeføkonom vil føre til at Norge følger etter. Argumentene for å bytte ut krona inkluderer økonomiske fordeler som reduserte vekslegebyrer og mer stabile valutakurser. Tidligere finansminister Trygve Slagsvold Vedum avviser imidlertid et slikt bytte, og sentralbanksjefen mener dagens system gir nødvendig fleksibilitet i pengepolitikken.
1 måned siden
En artikkel i Nettavisen utforsker potensielle økonomiske fordeler ved norsk EU-medlemskap, med særlig fokus på boliglånsrenter. Sjeføkonomer Jan Ludvig Andreassen og Kyrre M. Knudsen argumenterer for at Norge kan oppnå betydelig lavere renter ved å adoptere euroen, potensielt halvere dagens nivå. Argumentasjonen baseres på at Den europeiske sentralbanken (ECB) har en lavere styringsrente enn Norges Bank. Artikkelen fremhever også en økende støtte for EU-medlemskap i befolkningen, og at en overgang til euro kan føre til økt forutsigbarhet og lengre finansieringsperioder for boliglån.
18 dager siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør vurdere en ny folkeavstemning om EU-medlemskap i lys av økende økonomisk usikkerhet og internasjonal uro. En meningsmåling viser at et flertall av nordmenn støtter en ny avstemning, inkludert mange velgere fra både Arbeiderpartiet og Høyre. Økonomieksperter advarer om potensielle katastrofale følger av Trumps tollpolitikk, og trekker paralleller til den store depresjonen på 1930-tallet. Støre er på vei til Brussel for å sikre Norges interesser. Artikkelen konkluderer med at det er uforsvarlig å ignorere disse signalene, og at Norge aktivt bør forberede seg på å navigere i en stadig mer turbulent økonomisk verden, inkludert å vurdere EU som en potensiell 'nødhavn'.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler strømpriser i Norge og den politiske debatten rundt EUs energibyrå ACER og den fjerde energimarkedspakken. Norges tilknytning til ACER gjennom EØS-avtalen har ført til bekymring for norsk kontroll over kraftressurser, spesielt hos Senterpartiet, som truer med å felle regjeringen dersom energipakken innføres. Strømprisene i Norge påvirkes av den europeiske kraftbørsen Nord Pool, hvor tilbud og etterspørsel bestemmer prisene, og eksport gjennom utenlandskabler kan føre til høyere priser. EUs fjerde energimarkedspakke har som mål å fremme karbonnøytralitet, men er omstridt i Norge, og regjeringspartiene er uenige om innføringen. Det er også uenighet om hvorvidt ACER svekker Norges suverenitet.
1 måned siden
Artikkelen belyser uenigheten blant økonomer om hvorvidt Norges Bank vil senke renten. Etter overraskende høye inflasjonstall har mange avskrevet et rentekutt i nær fremtid. Sjeføkonom Torbjørn Eika i KS argumenterer for at et rentekutt fortsatt er aktuelt, og peker på at pengepolitikken skal være fremoverskuende, hensynet til lønnsoppgjøret og en styrket kronekurs. Han mener markedet legger for stor vekt på enkeltmålinger av inflasjonen. Nordea Markets er blant de som ikke forventer rentekutt i det hele tatt de neste to årene.
28 dager siden
Senterpartiet har signalisert at EU-kampen vil være deres hovedprioritet i den kommende valgkampen, med et løfte om å stå som en garanti mot norsk EU-medlemskap. En fersk meningsmåling indikerer en svekkelse av nei-siden i Troms siden 1994, selv om motstanden mot EU fortsatt er til stede. Samtidig er en betydelig andel av velgerne usikre på sitt standpunkt. Venstre ønsker å fremme en mer informert debatt rundt EU-spørsmålet, men vil ikke gjøre det til et ufravikelig krav i eventuelle regjeringsforhandlinger. Høyre argumenterer for at norsk medlemskap vil gi landet større innflytelse i Europa. En statsviter antyder imidlertid at økonomiske forhold og spørsmål knyttet til trygghet vil veie tyngre for velgerne enn selve EU-spørsmålet.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Norges økonomiske situasjon med fallende oljefond, handelskrig og press på statsbudsjettet. Regjeringens forberedelser til revidert nasjonalbudsjett og utfordringene med å bevare velferdsstaten diskuteres. En debatt om statens pengebruk og faren for "tilkarringsøkonomi" trekkes frem. Finansminister Jens Stoltenbergs rolle og den uforutsigbare verdensøkonomien, spesielt Donald Trumps politikk, vurderes. Avslutningsvis stilles spørsmålet om økonomi eller sikkerhet vil være viktigst for velgerne ved stortingsvalget.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge som nasjon tjener på høye strømpriser i Europa, selv om det skaper debatt og bekymring innad i landet. Den påpeker at strømstøtten demper de negative konsekvensene for husholdninger, men at næringslivet og hytteeiere ikke nyter godt av denne ordningen. Artikkelen kritiserer Senterpartiets forslag om å begrense strømeksporten og Arbeiderpartiets Norgespris som mangelfulle løsninger. Den fremhever alternative forslag fra Høyre og Senterpartiet som er mer rettet mot å avhjelpe situasjonen for næringslivet. Konklusjonen er at populistiske løsninger og "strømhysteri" ikke er veien fremover, men at ansvarlige politikere må finne bærekraftige løsninger.
1 måned siden
I en EU-debatt i Politisk kvarter argumenterte Sveinung Rotevatn (V) for å starte en EU-søknad og avholde folkeavstemning i neste stortingsperiode. Han mener en søknad er nødvendig for å få en ordentlig debatt om temaet. Ine Eriksen Søreide (H) ønsker å vente til det er et stabilt flertall for EU over tid før en eventuell folkeavstemning, mens Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener det pågår en kampanje for å snu opinionen, og at Norge har klart seg bedre utenfor EU. Nye meningsmålinger viser et svært jevnt løp mellom ja- og nei-siden.