Statnett har varslet en betydelig kostnadssprekk for oppgraderingen av Ulven transformatorstasjon i Oslo. Prosjektet, som opprinnelig ble anslått å koste mellom 785 og 1050 millioner kroner, har nå en forventet kostnadsramme på 1,9 til 2,2 milliarder kroner.
Ifølge Statnett skyldes kostnadsøkningen økte markedspriser i forbindelse med elektrifiseringen av Europa, et stramt leverandørmarked og en generell prisstigning på store nettkomponenter som transformatorer. I tillegg skal anlegget bygges som et gassisolert anlegg uten klimagassen SF6, noe som også bidrar til økte kostnader.
Arbeidet med oppgraderingen er ennå ikke påbegynt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Statnett melder om kraftig kostnadsvekst i utbyggingen av kraftlinjer, primært grunnet økte renter og komponentpriser. Selskapet investerer årlig store summer i nettprosjekter, men ser nå at flere prosjekter vil overskride tidligere kostnadsestimater, blant annet kraftlinjen fra Skaidi til Hammerfest. Statnett planlegger å revidere sine planer på bakgrunn av forsinkelser i industriprosjekter og klimatiltak, noe som kan påvirke selskapets prosjektportefølje. Kostnadene dekkes av forbrukerne gjennom nettleien.
20 dager siden
E39 Hordfast-prosjektet har opplevd en betydelig kostnadsøkning på over 7 milliarder kroner, og den totale prislappen er nå 53,7 milliarder kroner. Statens vegvesen forklarer økningen med faktorer som manglende kryss i tidligere planer, underestimering av kostnader knyttet til grunnerverv og støytiltak, økte krav til veibredde og generell prisstigning. Prosjektet, som skulle erstatte flere ferjesamband, er nå satt på vent på ubestemt tid, da det ikke er bevilget midler til det i Nasjonal transportplan for perioden 2025-2036.
6 dager siden
Den nye T-banelinjen mellom Majorstuen og Fornebu i Oslo kan bli omtrent 1 milliard kroner dyrere enn tidligere beregnet. En ny usikkerhetsanalyse anslår sluttkostnaden til 27,2 milliarder kroner, noe som er 1 milliard mer enn i forrige analyse. Økningen skyldes at de underjordiske stasjonene blir dyrere enn antatt, mens tunnelen forventes å bli billigere. Budsjettet for prosjektet er satt til 27,5 milliarder kroner, med en buffer på 31,2 milliarder. Fornebubanen, som er drøyt 8 kilometer lang, skal etter planen stå ferdig i 2029.
4 måneder siden
En elektrifisering av Melkøya og fjerning av flaskehalser i strømnettet kan føre til at Nord-Norge vil oppleve en betydelig økning i strømprisene. Analytikere forventer at prisene i nord vil nærme seg prisene i sør og kontinentet. Elektrifiseringen av Melkøya vil kreve store mengder kraft, og det er usikkert om ny kraftproduksjon vil være tilstrekkelig til å dekke behovet. Regjeringen har som mål å bygge ut mer kraft for å unngå forsyningsproblemer og prisøkninger, men det er usikkert om dette vil skje i tide.
4 måneder siden
Strømprisen i Sørvest-Norge har nådd en rekordhøy pris på 13,39 kr/kWh, noe som skyldes lite vind i Europa og økt etterspørsel etter norsk strøm. Eksperter mener at strømkablene til utlandet bidrar til de høye prisene. Strømstøtten demper imidlertid prissjokket for forbrukerne. Samtidig har nettselskapene økt nettleien, men Elvia varsler en reduksjon fra 2025. Forbrukernes strømregning påvirkes av både spotpris, nettleie og hvor mye strøm de bruker samtidig, noe som gjør det vanskelig å forutse kostnadene.
4 måneder siden
Strømprisene i Norge stiger kraftig denne uken, spesielt i Sørvest-Norge hvor prisene torsdag når over 13 kroner per kilowattime før strømstøtte. Årsaken er lite vindkraftproduksjon og kaldt vær i Tyskland og Danmark, som påvirker Norge gjennom kraftkablene. Kraftanalytiker Olav Botnen forklarer at slike svingninger kan bli en del av den nye normalen, særlig på vinterstid. Prisene forventes å holde seg høye til fredag, men økt vindkraftproduksjon fra mandag kan gi noe lettelse. Botnen peker også på Tysklands overgang til fornybar energi som en faktor bak de store prisvariasjonene. Gassmarkedet og internasjonale konflikter kan også påvirke fremtidige priser.
4 måneder siden
Strømprisen i Sør-Norge stiger til over 10 kroner per kilowattime torsdag, ifølge tall fra Nord Pool. Dette markerer en ytterligere økning fra onsdagens allerede høye priser. Strømanalytiker Sigbjørn Seland forklarer at prishoppet skyldes prissmitte fra Tyskland, kombinert med normal vinterlast og begrenset produksjon i det sørligste prisområdet (NO2). I tillegg har lite vindkraftproduksjon i Europa bidratt til økte priser. Snittprisen i NO2 blir over fire kroner torsdag, mens Oslo-området (NO1) får en snittpris på 2,81 kroner. Strømstøtten vil dempe kostnadene for forbrukerne, men prisene er blant de høyeste i år.
2 måneder siden
Strømprisene stiger i hele Norge inn mot helgen, med Sørvest-Norge som det dyreste området. Den rene kraftprisen kan komme opp i 2,9 kroner per kilowattime, som inkludert avgifter og nettleie blir 4,15 kroner. Prisene er de høyeste som er målt siden januar og februar. Årsaken er lite vind både i Europa og Norden, noe som hemmer vindkraftproduksjonen. I tillegg bidrar tørke og reduserte vannkraftressurser i Sør-Norge og Sør-Sverige til prisøkningen. Analytikere forventer høye priser frem til neste onsdag.
4 måneder siden
Strømprisen i Sør-Norge vil onsdag nå rekordhøye nivåer, med en makspris på 6,29 kroner per kWh i de sørligste områdene. Gjennomsnittsprisen i landsdelen blir 3,2 kroner per kWh, mens Østlandet får en pristopp på 5,11 kroner per kWh. Årsaken til prisøkningen er lav fornybar strømproduksjon i Europa, spesielt i Tyskland, som er avhengig av import. Dette påvirker også Norge gjennom strømforbindelser til Tyskland og Danmark. Høye priser gjør dusjing og elbillading kostbart, men strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 91,25 øre for privatkunder. Hytteeiere og bedrifter må betale full pris.
3 måneder siden
Statkraft-sjef Birgitte Ringstad Vartdal mener at strømprisene i Norge ikke er veldig høye sammenlignet med historiske priser, justert for inflasjon og valutakurser. Hun forventer lavere priser i 2025, men advarer om at prisene kan stige hvis det ikke bygges ut mer kraft. Statkraft investerer i oppgradering av vannkraftverk og utvikling av vindkraft for å holde prisene nede. Vartdal påpeker at det vil ta tid før ny vindkraft er på plass, og at økt industriutvikling og elektrifisering kan presse prisene oppover.