Ketil Solvik-Olsen deler sine synspunkter på Donald Trumps handelspolitikk og utenrikspolitikk i et intervju. Han beskriver Trump som en bølle og kritiserer hans politiske tilnærming.
Solvik-Olsen understreker at Trump anser Kina som hovedfienden, særlig i den teknologiske konkurransen. Han forventer at Trumps rådgivere vil bli gjort ansvarlige når strategiene mislykkes.
Under Trumps innsettelse ble Solvik-Olsen advart om at europeere burde ignorere de første månedene av Trumps presidentskap, da det ville bli en turbulent tid. Han forklarer også at Trumps forhandlingsstil er å starte ekstremt hardt, men at han til slutt inngår kompromisser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
18 dager siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utenrikspolitikk som et pokerspill, der han bruker handelskriger og alliansespill for å oppnå fordeler for USA. Trumps konfronterende stil og fokus på kortsiktig gevinst kritiseres for å undergrave samarbeid og stabilitet i internasjonale relasjoner. Han presser Ukraina hardt og signaliserer samtidig vilje til å forhandle med Russland. Samtidig krever han mer av europeiske allierte i NATO. Eksperter mener Trumps tilnærming, preget av nullsumspill og manglende tillit, kan svekke USAs posisjon og åpne for at Kina styrker sin innflytelse.
1 måned siden
Donald Trumps første måneder som president har vært preget av handelskrig, kontroversielle uttalelser og omstridte politiske beslutninger. Allierte er usikre på hvor de har USA, og eksperter mener Europa må stå mer på egne ben. Trumps interesse for Grønland og hans harde linje mot Ukraina har skapt bekymring. Elon Musks rolle i administrasjonen beskrives som unik, og Trumps benådninger etter kongress-stormingen kritiseres som maktmisbruk. Eksperter mener Trumps politikk gagner Russland og Kina, og at USA er i ferd med å utvikle seg i en urovekkende retning.
1 måned siden
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen kritiserer Donald Trumps utenrikspolitikk for å være skadelig for USAs interesser og allianser. Diesen mener Trump har en forenklet forståelse av hvem som er USAs venner og fiender, og at han prioriterer handelsbalanse over demokratiske verdier og historiske allianser. Diesen uttrykker også bekymring for utviklingen i det republikanske partiet, som han mener har blitt preget av servil underdanighet til Trump. Han påpeker at Trumps oppførsel skremmer allierte og undergraver USAs globale lederskap, selv om han har lykkes med å presse Europa til å øke forsvarsbudsjettene.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg reagerer på Donald Trumps innsettingstale og beskriver den som mer uforsonlig og hardere enn forventet. Han bemerker også at Trump ikke nevnte NATO i talen. Statsminister Jonas Gahr Støre er bekymret for Trumps planer om å innføre tolltariffer. SV og MDG kritiserer Trump og ønsker tettere bånd til EU. Russland signaliserer dialogvilje med USA, mens Kina forbereder mottiltak. Ukraina håper Trump vil bidra til fred. Flere europeiske ledere uttrykker bekymring, mens andre stormakter inntar en mer avventende holdning.
2 måneder siden
Donald Trumps presidentskap er preget av raske og kontroversielle handlinger, som forsker Iver B. Neumann beskriver som et kuppforsøk. Gjennom strategien «flooding the zone» forsøker Trump å overvelde sine motstandere. Neumann kritiserer Trump for å ødelegge forholdet til allierte og utfordre verdensordenen, noe som kan svekke USAs globale posisjon og samtidig styrke Kina. Tiltak som å stanse bevilgninger, legge ned organisasjoner og gi tilgang til finanssystemer vekker bekymring. Mens Neumann håper at rettsvesenet kan bremse utviklingen, advarer han om at Trumps politikk kan føre til et skifte i verdensmakt.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan Jens Stoltenbergs syn på Kina kan påvirke norsk politikk i hans nye rolle som finansminister. Professor Kåre Dahl Martinsen argumenterer for at Stoltenberg vil innta en mer kritisk holdning til Kina, og mener Norge har vært for forsiktig i sin tilnærming. Martinsen støtter også Donald Trumps harde linje mot Kina. Professor Henrik Stålhane Hiim er uenig i at Kina driver med økonomisk krigføring, og mener USAs politikk kan gagne Kina. Kinas ambassadør kritiserer USAs tollpolitikk og fremhever Kinas engasjement for multilateral handel og samarbeid.
1 måned siden
Samfunnsdebattant Ole Asbjørn Ness, tidligere Trump-supporter, advarer nå mot Donald Trump og Maga-bevegelsen. Ness begrunner sin snuoperasjon med et møte mellom Trump, Zelenskyj og JD Vance, som ga ham en fysisk reaksjon. Han mener Trump er naiv overfor Putin og at hans politikk er skadelig for konservative i Norge og Europa. Ness kritiserer Trumps potensielle utenrikspolitikk og frykter at Norge ikke kan stole på ham. Samtidig roser han statsminister Støre for sin håndtering av situasjonen. Han står ved sine tidligere uttalelser i «Debatten», men understreker at antisemittisme i Maga-bevegelsen er uakseptabelt.
18 dager siden
Donald Trump hevder å ha løst et «lite øyeblikk» i obligasjonsmarkedet, men USA-kommentator Sigrid Rege Gårdsvoll kritiserer ham for å være frekk og undergrave USAs troverdighet. Trump satte tollsatsene mot de fleste land på pause etter børsfall, men fortsetter handelskrigen med Kina. Rege Gårdsvoll mener dette skader USAs pålitelighet. Trump insisterer på at dollaren vil forbli verdens foretrukne valuta. Trygve Svensson fra Tankesmien Agenda påpeker at Trumps tollpolitikk har en viss demokratisk legitimitet da han har snakket om dette lenge.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at man må forstå Donald Trumps kommunikasjonsstil og forhandlingstaktikker, spesielt i forbindelse med hans uttalelser om Grønland. Det hevdes at Trump bruker forretningsstrategier der han ikke utelukker alternativer for å oppnå fordeler, og at hans uttalelser om Grønland bør tolkes som et ledd i forhandlinger, ikke som en direkte militær trussel. Artikkelen kritiserer norsk offentlighet for å reagere med sjokk og fordømmelse, og oppfordrer til å lære seg å kommunisere med Trump på hans premisser. Det påpekes også at utenriksminister Espen Barth Eides forsiktige reaksjon kan skape utfordringer i fremtiden. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til Trump, spesielt med tanke på Norges rolle som energinasjon.
2 måneder siden
President Donald Trump har varslet gjensidige tollsatser, noe USA-ekspert Eirik Løkke definerer som en handelskrig der alle taper. Trump har innført toll på import av stål, aluminium og kinesiske produkter. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken påpeker at implementeringen kan ta tid og at Trumps utspill kan tolkes som et forhandlingsinnspill. Løkke mener dette skaper usikkerhet som vil ramme markedene. Han ser to mulige årsaker til Trumps handlinger: enten tror Trump på proteksjonisme, eller så bruker han toll som et forhandlingskort. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har advart mot handelskrig.