Borgarting lagmannsrett kunngjør dommen i Anders Behring Breiviks søksmål mot staten onsdag. Breivik hevder at hans soningsforhold bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 3 og 8.
Han anket tingrettens avgjørelse fra i fjor, hvor han tapte på alle punkter. Breivik har siden 2012 sittet isolert i fengsel, først i Telemark og siden 2022 i Ringerike fengsel.
Hans advokat argumenterer for at isolasjonen krever medisinering for å forhindre depresjon, og at dette er et brudd på hans rettigheter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Anders Behring Breivik tapte ankesaken mot staten i Borgarting lagmannsrett. Breivik hevdet at soningsforholdene bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 3 og 8. Han anket tingrettens avgjørelse fra i fjor, men lagmannsretten stadfestet dommen. Breivik har sittet isolert i fengsel siden 2012, først i Telemark fengsel og siden 2022 i Ringerike fengsel. Hans advokat argumenterte med at isolasjonen og mangel på sosial kontakt krever medisinering for å unngå depresjon.
2 måneder siden
Anders Behring Breivik har tapt sin andre rettssak mot staten, der han hevdet brudd på menneskerettighetene under soning. Han anker nå dommen til Høyesterett. Breivik har saksøkt staten for brudd på Den Europeiske Menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 3 og artikkel 8, og mener soningsforholdene er for strenge. Lagmannsretten la vekt på den sikkerhetsrisikoen Breivik fortsatt utgjør, og at kriminalomsorgen har iverksatt tiltak for å kompensere for de strenge soningsvilkårene. Breivik har sittet isolert i fengsel siden 2012, og hans advokat hevder han må medisineres for å unngå depresjon.
2 måneder siden
Anders Behring Breivik tapte ankesaken mot staten om soningsforhold i Borgarting lagmannsrett. Breivik hevdet at isolasjonen i Ringerike fengsel bryter med menneskerettighetene, men retten var uenig. Han soner en forvaringsdom på 21 år og har tidligere tapt en lignende sak i tingretten. Soningsforholdene inkluderer et avsperret område med ulike fasiliteter, men han har ingen kontakt med andre innsatte. Breivik får medisiner mot depresjon og har fått marsvin som selskap etter at undulater ble fjernet. Retten mener soningsforholdene er innenfor lovens rammer.
2 måneder siden
Anders Behring Breivik har tapt sitt andre søksmål mot staten angående soningsforholdene. Borgarting lagmannsrett har konkludert med at soningsforholdene ikke er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Retten begrunner avgjørelsen med den sikkerhetsrisikoen Breivik fortsatt utgjør, og at kriminalomsorgen har iverksatt tiltak for å kompensere for de strenge vilkårene. Breivik, som soner en forvaringsdom for terrorangrepene 22. juli 2011, har argumentert for at isolasjonen og medisineringen bryter med hans menneskerettigheter. Han har sittet isolert siden 2012, først i Telemark fengsel og siden 2022 i Ringerike fengsel. I fjor tapte han også i første rettsinstans, Oslo tingrett.
7 dager siden
Anders Besseberg (79) starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt dømt for grov korrupsjon i tingretten. Han ble i fjor dømt til tre år og én måneds fengsel for korrupsjon knyttet til sin tid som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Økokrim vant fram på ni av ti tiltalepunkter, men Besseberg nektet straffskyld og anket dommen. I lagmannsretten blir det full behandling med bevisføring og vitneinnkalling over 21 dager. Besseberg har byttet forsvarerteam og fått Fredrik Berg som ny forsvarer, mens ankesaken ledes av tre fagdommere. Ekspert på økonomisk kriminalitet, Petter Gottschalk, forventer en mer grundig vurdering av bevis og tvil i ankesaken. Besseberg ble anklaget for bestikkelser i form av dyre klokker, jaktturer og andre fordeler, mye knyttet til Russland. Saken forventes å kunne ende i Høyesterett etter lagmannsrettens avgjørelse i juli.
5 dager siden
Anders Bessebergs ankesak mot korrupsjonsdommen på tre år og én måneds fengsel er i gang i lagmannsretten. Hans nye forsvarer, Fredrik Berg, som regnes som en av Norges fremste advokater innen økonomisk kriminalitet, mener Besseberg er utsatt for en stor urett. Berg kritiserer Økokrims anklager som «ulmende» og peker på at påtalemyndigheten har brukt tid på påstander om juks og doping som Besseberg ikke er tiltalt for. Forsvaret ber retten være kritisk til aktors fremstilling, særlig med tanke på vitnemålet fra dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov. Økokrim, representert ved statsadvokat Marianne Djupesland, hevder at de kan bevise at Besseberg brukte sin stilling i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til personlig vinning, og at saken ikke er et grensetilfelle for korrupsjon. Ankesaken varer i 21 rettsdager og avsluttes 28. mai.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensens forsøk på løslatelse fra fengsel, der han engasjerte psykiatere som diagnostiserte ham med en alvorlig psykisk lidelse. Hans samboer kontaktet fengselsledelsen grunnet bekymring for hans helse. Kriminalomsorgen engasjerte deretter egne eksperter, som bekreftet diagnosen, men samtidig åpnet for muligheten for simulering av sykdom. Jensen soner en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikainnførsel, etter tidligere å ha blitt løslatt. Hans advokat avviser påstander om simulering og understreker legenes konklusjoner.
7 timer siden
Frikjente Viggo Kristiansen må vitne igjen i Baneheia-saken. Advokat Brynjar Meling mener dette styrker kravet om høyere erstatning fra staten.
7 dager siden
Anders Besseberg (79) starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt dømt for grov korrupsjon i tingretten. Han ble i fjor dømt til tre år og én måneds fengsel for korrupsjon fra sin tid som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Økokrim vant fram på ni av ti tiltalepunkter, men Besseberg nektet straffskyld og anket dommen. I lagmannsretten får saken full behandling med bevisføring og vitneinnkalling over 21 dager. Det blir flere profesjonelle dommere og et nytt forsvarerteam med Fredrik Berg, en anerkjent advokat innen økonomisk kriminalitet. Ekspert Petter Gottschalk forventer en mer grundig vurdering av bevis og tvil i ankesaken, som starter i Oslo. Besseberg ble anklaget for bestikkelser som dyre klokker, jaktturer og andre fordeler, hovedsakelig knyttet til Russland. Saken forventes å kunne ende i Høyesterett etter lagmannsrettens dom i juli.
6 dager siden
Ankesaken mot Anders Besseberg, tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), starter onsdag i Borgarting lagmannsrett. Besseberg ble i tingretten dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon, men nekter straffskyld og anker dommen. Den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov, kjent for å avsløre russisk doping i Sotsji-OL 2014, skal vitne igjen til tross for kritikk fra Bessebergs tidligere forsvarer. Totalt skal 23 vitner, inkludert ledende personer fra skiskyttermiljøet og organisasjonen Transparency International Russland, forklare seg. Ankesaken er satt til 21 rettsdager og innebærer full bevisførsel og ny vurdering av alle tiltalepunkter. Påtalemyndigheten opprettholder tiltalen og vil presentere bevisene i retten.