Politiet har ikke tiltalt den vinningskriminelle Ismail Ouhnou for brudd på utlendingsloven til tross for gjentatte lovbrudd og utvisning fra Norge. En høyskolelektor kritiserer politiet for manglende bruk av straffeforfølgelse for ulovlig opphold, noe som kunne forhindret nye lovbrudd.
Ouhnou er dømt flere ganger etter utvisning, men har unngått straff for ulovlig opphold grunnet manglende identitetsbekreftelse. Lovgiver åpner for rask straffeforfølgelse etter løslatelse, men dette er ikke fulgt opp.
Kritikken retter seg mot at politiet ikke utnytter alle tilgjengelige virkemidler for å kontrollere utviste straffedømte, inkludert skjerpede strafferammer fra 2021.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Harald Sehl identifiserte Ismail Ouhnou, en tidligere utvist vinningskriminell, på sin overvåkningsvideo fra et jakketyveri i 2023. Til tross for 172 dommer og en etterlysning i politiets systemer, klarer ikke norske myndigheter å utvise Ouhnou på grunn av problemer med å verifisere hans identitet. Sehls anmeldelse av tyveriet ble henlagt av politiet grunnet manglende identifikasjon, til tross for at Ouhnou var etterlyst. Flere andre innbrudd i området ble også henlagt, noe som skapte utrygghet blant beboerne. Sehl kritiserer politiet for manglende sjekk av moduskandidater, da Ouhnou tidligere er dømt for en rekke innbrudd i området.
2 måneder siden
Minst 196 straffedømte utlendinger oppholder seg ulovlig i Norge, til tross for at de er pliktige til å forlate landet. En av disse er Ismail Ouhnou, som ble utvist i 2010, men som siden har blitt dømt for 172 nye lovbrudd. Manglende identitetsbekreftelse og manglende samarbeid fra hjemlandene gjør det vanskelig for myndighetene å uttransportere disse personene. Politiets utlendingsenhet (PU) prioriterer tvangsretur av straffedømte, men er avhengig av bekreftet identitet og aksept fra hjemlandet. Flest av de ulovlig oppholdende kommer fra Iran, Irak og Somalia.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug reagerer kraftig på at utviste kriminelle begår nye lovbrudd i Norge. Hun viser til en konkret sak der en utvist person har begått 172 lovbrudd, og foreslår enten internering eller fotfølging. Høyres justispolitiske talsperson Mari Holm Lønseth støtter kritikken og mener justisministeren har ansvaret for å løse problemet. Justisdepartementet svarer at de vil diskutere forbedringer i returarbeidet med Politiets utlendingsenhet.
3 måneder siden
Politiets utlendingsenhet (PU) avviser kritikken fra Tilsynsrådet om ulovlig praksis og menneskerettighetsbrudd ved Trandum utlendingsinternat. PU mener det er hjemmel for rutinemessig innlåsing, men har redusert innlåsingstiden og utvidet ringetiden for internerte. De avviser også at samtaler med hjemlandets myndigheter er ulovlige eller i strid med non-refoulement-prinsippet. PU understreker at helsetjenestene nå er underlagt Ullensaker kommune og at de jobber med å tilpasse sikkerhetsnivået og redusere innlåsingstiden ytterligere. De kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av lovløse tilstander på Trandum.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt et forslag om å innføre visitasjonssoner, som gir politiet utvidede fullmakter til å visitere personer i utsatte områder uten konkret mistanke. Vedtaket har skapt sterke reaksjoner. Venstre kritiserer manglende utredning og mener forslaget er for inngripende, mens Likestillings- og diskrimineringsombudet advarer mot etnisk profilering. Høyre, som først ønsket en utredning, støtter nå forslaget og mener det er nødvendig for å bekjempe økende kriminalitet og gi politiet de verktøyene de trenger. Forslaget skal nå sendes på høring.
3 måneder siden
I 2024 tvangsutsendte norsk politi 2458 personer uten lovlig opphold, en liten økning fra 2338 i 2023. Av disse var 236 tidligere asylsøkere med endelig avslag. Politiet påpeker at økt uttransport styrker samfunnssikkerheten, men at ID-arbeidet er krevende da mange ikke samarbeider om identitetsavklaring og flere oppholder seg på ukjent adresse. 30 prosent av de utsendte var straffet i Norge, hvorav mange var fra Romania, Litauen eller Polen. Flest utsendte var fra Ukraina, mens flest returer gikk til Polen.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet reagerer på en NRK-kartlegging som viser at svenske kriminelle nettverk er involvert i over 40 saker i Norge. Partileder Sylvi Listhaug krever strakstiltak fra regjeringen, som hun mener har vært handlingslammet. Statsminister Jonas Gahr Støre avviser kritikken og fremhever regjeringens tiltak, inkludert økt politibemanning og samarbeid med svensk politi. Kripos bekrefter en økning i svenske nettverk siden 2021, men understreker at dette kun er en del av den organiserte kriminaliteten. Frp foreslår strengere grensekontroll og bevæpning av politiet, mens regjeringen mener de allerede har iverksatt tiltak. Senterpartiets Sigve Bolstad støtter bevæpning av politiet.
1 måned siden
Politiets utlendingsenhet (PU) endrer praksis ved delegasjonsbesøk på Trandum utlendingsinternat. Tidligere har delegasjoner, blant annet fra Etiopia, fått møte internerte uten norsk tolking eller norske representanter til stede. Tilsynsrådet for tvangsreturer har kalt denne praksisen «problematisk» og «ulovlig». Etter endringen vil norsk politi og tolk være til stede under intervjuer for å fastslå identitet. Endringen kommer som en følge av egne erfaringer og tilbakemeldinger, ifølge seksjonsleder Håvard Johnsen Bekk.
15 dager siden
Espen Oppegård opplevde innbrudd i garasjen sin i Moelv, hvor en tyv ble tatt på fersk gjerning og pågrepet av politiet. Til tross for dette, ble saken henlagt to ganger; først grunnet tvil om gjerningsmannens tilregnelighet, deretter på grunn av manglende ressurser hos politiet. Oppegård kritiserer politiets prioriteringer og mener det er et samfunnsproblem at hverdagskriminalitet ikke etterforskes tilstrekkelig. Politiet i Innlandet beklager situasjonen, men understreker at de må prioritere alvorligere saker grunnet begrensede ressurser, samtidig som de oppfordrer folk til å fortsette å anmelde.
4 dager siden
Peter Frølich, medlem av Høyres partiledelse, kritiserer det norske straffesystemet som naivt etter at Stig Millehaugen, siktet for drap i forbindelse med NOKAS-ranet, fikk permisjon. Millehaugen har en lang kriminell historie med to tidligere drapsdommer, forvaringsdom og flere rømninger, men har likevel fått flere permisjoner. Frølich mener regelverket ikke passer for de mest alvorlige kriminelle og etterlyser strengere regler, inkludert bruk av elektronisk fotlenke for forvaringsdømte under permisjon. Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) understreker at dagens praksis følger gjeldende lovverk og at det er en krevende balanse mellom rehabilitering og samfunnssikkerhet. Frølich ønsker at politikerne vurderer lovendringer for å skjerpe vilkårene for permisjon og prøveløslatelse for de hardeste kriminelle.