Minst 196 straffedømte utlendinger oppholder seg ulovlig i Norge, til tross for at de er pliktige til å forlate landet. En av disse er Ismail Ouhnou, som ble utvist i 2010, men som siden har blitt dømt for 172 nye lovbrudd.
Manglende identitetsbekreftelse og manglende samarbeid fra hjemlandene gjør det vanskelig for myndighetene å uttransportere disse personene. Politiets utlendingsenhet (PU) prioriterer tvangsretur av straffedømte, men er avhengig av bekreftet identitet og aksept fra hjemlandet.
Flest av de ulovlig oppholdende kommer fra Iran, Irak og Somalia.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Politiet har ikke tiltalt den vinningskriminelle Ismail Ouhnou for brudd på utlendingsloven til tross for gjentatte lovbrudd og utvisning fra Norge. En høyskolelektor kritiserer politiet for manglende bruk av straffeforfølgelse for ulovlig opphold, noe som kunne forhindret nye lovbrudd. Ouhnou er dømt flere ganger etter utvisning, men har unngått straff for ulovlig opphold grunnet manglende identitetsbekreftelse. Lovgiver åpner for rask straffeforfølgelse etter løslatelse, men dette er ikke fulgt opp. Kritikken retter seg mot at politiet ikke utnytter alle tilgjengelige virkemidler for å kontrollere utviste straffedømte, inkludert skjerpede strafferammer fra 2021.
3 måneder siden
I 2024 tvangsutsendte norsk politi 2458 personer uten lovlig opphold, en liten økning fra 2338 i 2023. Av disse var 236 tidligere asylsøkere med endelig avslag. Politiet påpeker at økt uttransport styrker samfunnssikkerheten, men at ID-arbeidet er krevende da mange ikke samarbeider om identitetsavklaring og flere oppholder seg på ukjent adresse. 30 prosent av de utsendte var straffet i Norge, hvorav mange var fra Romania, Litauen eller Polen. Flest utsendte var fra Ukraina, mens flest returer gikk til Polen.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug reagerer kraftig på at utviste kriminelle begår nye lovbrudd i Norge. Hun viser til en konkret sak der en utvist person har begått 172 lovbrudd, og foreslår enten internering eller fotfølging. Høyres justispolitiske talsperson Mari Holm Lønseth støtter kritikken og mener justisministeren har ansvaret for å løse problemet. Justisdepartementet svarer at de vil diskutere forbedringer i returarbeidet med Politiets utlendingsenhet.
4 måneder siden
Artikkelen hevder at innvandrere fra visse land, spesielt Somalia, Irak og Etiopia, er sterkt overrepresentert i kriminalitetsstatistikken, særlig blant unge menn. Det argumenteres for at dette ikke skyldes manglende integrering, men et aktivt valg om å begå kriminalitet. Eksisterende integreringstiltak anses som utilstrekkelige, og det kritiseres at regjeringen ikke prioriterer målrettede tiltak mot de spesifikke gruppene. Artikkelen konkluderer med at det er nødvendig å være ærlig om problemets omfang og opprinnelse for å kunne løse det effektivt.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at norsk statsborgerskap ikke bør være en garanti mot straff for alvorlig kriminalitet, spesielt for personer med dobbelt statsborgerskap. Den viser til at innvandrere er overrepresentert i kriminalstatistikken, og at ungdomskriminaliteten i Oslo øker. Lovendringen som tillater dobbelt statsborgerskap kompliserer situasjonen, da kriminelle ikke kan utvises. Høyre vurderer å utvide forslaget om tilbakekall av oppholdstillatelser til også å gjelde statsborgerskap, etter modell fra Sverige og Danmark.
2 måneder siden
Politiets utlendingsenhet har internert en ny gruppe etiopiere uten lovlig opphold på Trandum. Dette skjer etter at Stortinget nedstemte et forslag om å stanse tvangsreturer inntil en omstridt intervjupraksis er endret. Kontrollorganer har kritisert praksisen der utenlandske delegasjoner intervjuer internerte uten norsk tilstedeværelse. Nettavisen melder at etiopiere er hentet fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Hordaland, og at et nytt delegasjonsbesøk fra Etiopia er planlagt for ID-avklaring. Politiets utlendingsenhet bekrefter at de følger vedtak om uttransportering av personer uten lovlig opphold.
2 måneder siden
Harald Sehl identifiserte Ismail Ouhnou, en tidligere utvist vinningskriminell, på sin overvåkningsvideo fra et jakketyveri i 2023. Til tross for 172 dommer og en etterlysning i politiets systemer, klarer ikke norske myndigheter å utvise Ouhnou på grunn av problemer med å verifisere hans identitet. Sehls anmeldelse av tyveriet ble henlagt av politiet grunnet manglende identifikasjon, til tross for at Ouhnou var etterlyst. Flere andre innbrudd i området ble også henlagt, noe som skapte utrygghet blant beboerne. Sehl kritiserer politiet for manglende sjekk av moduskandidater, da Ouhnou tidligere er dømt for en rekke innbrudd i området.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Norge 186 millioner kroner i ubetalte bompenger for 2023. Bompengeselskapene sliter med å kreve inn pengene fordi mange utenlandske sjåfører ikke registrerer seg hos AutoPASS eller Epass24. Manglende tilgang til utenlandske kjøretøyregistre hindrer effektiv innkreving. Rumenske kjøretøy er blant verstingene, og skylder alene 12,2 millioner kroner i Oslo i 2024. Samferdselsministeren understreker at regjeringen jobber med å sikre like konkurransevilkår i transportbransjen, og at EETS-direktivet kan være en løsning.
1 måned siden
Tilsynsrådet for tvangsretur og utlendingsinternat er sterkt bekymret for praksisen ved Trandum utlendingsinternat, der utenlandske delegasjoner får møte internerte uten norsk tilstedeværelse. Rådet anser dette som ulovlig og en potensiell trussel mot de internerte sin rettssikkerhet, og mener det kan stride mot «non refoulement»-prinsippet. Politidirektoratet har avvist å stanse praksisen, som har eksistert lenge. Tilsynsrådet har bedt om en konkret dato fra justisministeren for når utlendingsinternatforskriften vil bli endret for å sikre de internerte.
4 måneder siden
Den marokkanske statsborgeren Ismail Ouhnou, kjent som «mestertyven», rømte fra Hustad fengsel julemorgen. Dette er ikke første gangen han rømmer. Han har tidligere rømt flere ganger, også under transport til rettsmøter. Han har begått en rekke lovbrudd mens han har vært på rømmen. Ouhnou har vært utvist fra Norge siden 2010, men har fortsatt å begå lovbrudd over hele landet. Han ble sist dømt til fem års fengsel i høst for et innbruddsraid. Han er nå internasjonalt etterlyst.