De danske kokkeinfluenserne Flemming Hansen og Mette Helbæk, som drev det miljøvennlige luksushotellet Stedsans in the Woods i Sverige, har forlatt hotellet og etterlatt seg en miljøskandale. Ifølge svenske medier er paret anklaget for miljøkriminalitet etter å ha etterlatt seg 158 tønner med menneskelig avføring, døde dyr og milliongjeld.
En tidligere ansatt forteller at dyrene ble brukt for syns skyld, og at avløpsrør gikk rett ut i naturen. Kommunens miljøinspektører oppdaget brudd på miljøreglene allerede i 2018.
Paret har nå flyttet til Guatemala og åpnet et nytt hotell med miljøprofil, mens de etterlater seg gjeld på over seks millioner kroner. De avviser anklagene og skylder på danske skattemyndigheter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
19 dager siden
Det danske kokkeparet Flemming Hansen og Mette Helbæk, kjent for sitt økoretreat Stedsans in the Woods i Sverige, har flyktet til Guatemala etter å ha opparbeidet seg en stor skattegjeld. Etter konkursen av hotellet ble det funnet 158 tønner med menneskelig avføring som paret hadde etterlatt seg i skogen. Hansen har i sosiale medier kritisert svenske skattemyndigheter og hevder de er utsatt for misunnelse og jantelov. Paret mener selv at de måtte forlate hotellet på grunn av et tungrodd byråkrati.
19 dager siden
Kombinertstjernen Jarl Magnus Riiber vurderer et mulig comeback etter å ha avsluttet karrieren, men er usikker på hvordan han skal forholde seg til Antidoping Norge. Samtidig har det danske kokkeparet bak det konkursrammede økoretreatet Stedsans in the Woods flyktet fra Sverige til Guatemala. De etterlot seg 158 tønner med menneskelig avføring og en skattegjeld på 6,5 millioner kroner. Paret hevder de er ofre for misunnelse og et nådeløst byråkrati, og ser fremover mot nye prosjekter i utlandet. De svenske myndighetene har reagert på funnene, mens paret selv avviser kritikken.
2 måneder siden
Et ektepar som drev en gullbutikk på Grønland er dømt for å ha unndratt millioner fra Skatteetaten. Under rettssaken hevdet de å være blakke, men VG har avdekket at de eide en luksusleilighet i Dubai med helikopterdekk og svømmebasseng. Leiligheten har generert betydelige leieinntekter, men ekteparet har unnlatt å oppgi disse til norske skattemyndigheter. De er tidligere dømt for boforringelse etter å ha tømt sin gullbutikk for verdier og overført pengene til utlandet. Ekteparet har anket straffeutmålingen, men ønsker ikke å kommentere saken.
2 måneder siden
To familiemedlemmar er tiltalt i Sogn og Fjordane tingrett for alvorlege brot på dyrevelferdslova. Dei er anklaga for å ha forsømt fôringa av minst 30 storfe og 43 sauer over ein periode på eit halvt år, noko som resulterte i at fleire dyr døydde. Saka vart rulla opp etter bekymringsmeldingar om døde dyr og manglande tilgang til fjøset. Under rettssaka erkjente den eine tiltalte straffskyld, men forklarte at skam over situasjonen hindra dei i å kontakte veterinær. Mattilsynet fann fleire døde dyr dumpa på ein plass ved garden, og seks sauer måtte avlivast. Aktor har lagt ned påstand om aktivitetsforbod. Denne saka kjem i lys av ein auke i talet på bønder som er tekne for brot på dyrevelferdslova.
2 måneder siden
En dokumentar fra Aftonbladet avslører alvorlige hygienemangler ved flere Max-restauranter i Sverige. Ansatte beskriver bruk av samme bøtte til milkshake og fugleskitt, samt servering av gammel mat. Dokumentaren viser også funn av mugg og skadedyr, ifølge rapporter fra matvarekontrollører. Max hevder å ta anklagene alvorlig og har startet en utredning. Konfidensialitetsavtaler hindrer ansatte fra å snakke åpent om forholdene, noe en jurist kritiserer som urimelig.
2 måneder siden
Et par fra Vest-Oppland er tiltalt for grovt brudd på dyrevelferdsloven etter at Mattilsynet fant 14 avmagrede hunder og 4 katter i deres leilighet i oktober 2023. Dyrene var i så dårlig forfatning at 14 hunder og 1 katt ble avlivet. I tillegg til underernæring ble det funnet store mengder avføring og urin i dyrenes oppholdsrom. Politiadvokaten betegner saken som alvorlig, og påpeker at brudd på dyrevelferdsloven kan føre til fengselsstraff. Rettssaken er berammet i Vestre Innlandet tingrett. Forsvareren til kvinnen ønsker ikke å kommentere saken.
29 dager siden
Rettssaken mot den tidligere lederen av Miljøservice Eide er i gang, med anklager om omfattende miljøkriminalitet. Tiltalen omfatter ulovlig lagring av store mengder avfall over 20 år, noe som har ført til alvorlig forurensning på Eide og Averøy. Forsvareren argumenterer med at avfallsmengden økte raskere enn forventet og kritiserer Statsforvalteren for manglende engasjement og urealistiske oppryddingsfrister. Statsadvokaten fremhever funn av farlig avfall i grunnen og understreker sakens alvor, der full opprydning er anslått å koste 129 millioner kroner. Selskapet burde vært konkurs allerede i 2017.
3 måneder siden
Den tidligere friidrettsstjernen Carolina Klüfts drømmeprosjekt, treningshotellet Camp Järvsö, har gått konkurs. Hotellet, som ble etablert i 2020, skulle tilby treningsglade svensker et sted for rekreasjon og aktivitet. Klüft var en av investorene og frontfiguren for prosjektet. Selskapet bak hotellet skylder nå 33,2 millioner svenske kroner. I en uttalelse fra Camp Järvsö pekes det på uforutsette økonomiske utfordringer som høyere rente, strømkostnader og en usikker samfunnsøkonomi som årsaker til konkursen. Klüft forlot sin plass i styret i sommer.
4 måneder siden
Fem personer i en avfallsbedrift i Sør-Rogaland er siktet for alvorlig miljøkriminalitet etter at det ble oppdaget at bedriften har sluppet ut store mengder miljøskadelig avfall siden 2021. Statsforvalteren i Rogaland gjennomførte et tilsyn i 2022 uten å avdekke alvorlige avvik, til tross for at de samme områdene ble kontrollert som ved et senere tilsyn i 2024. Først da, under en landsomfattende aksjon initiert av Miljødirektoratet, ble de alvorlige avvikene oppdaget. Statsforvalteren tar selvkritikk for manglende oppdagelse i 2022. Politiet etterforsker saken og vurderer tilsynsrapporten fra 2022 som relevant for etterforskningen.
2 måneder siden
To bønder er dømt i Sogn og Fjordane tingrett for dyremishandling, etter at over 40 sauer sultet i hjel og flere storfe var i svært dårlig forfatning. Den yngste bonden, som hadde hovedansvaret, er dømt til samfunnsstraff og fengsel, mens den andre bonden også fikk samfunnsstraff. Aktor mener straffen er for mild og vil vurdere anke. Mattilsynet avdekket mishandlingen etter å ha mottatt bekymringsmeldinger, og fant flere døde sauer som var forsøkt brent. Den hovedtiltalte forklarte at hen skammet seg og forsøkte å skjule forholdene. Begge bøndene er dømt til aktivitetsforbud.