Rettssaken mot den tidligere lederen av Miljøservice Eide er i gang, med anklager om omfattende miljøkriminalitet. Tiltalen omfatter ulovlig lagring av store mengder avfall over 20 år, noe som har ført til alvorlig forurensning på Eide og Averøy.
Forsvareren argumenterer med at avfallsmengden økte raskere enn forventet og kritiserer Statsforvalteren for manglende engasjement og urealistiske oppryddingsfrister. Statsadvokaten fremhever funn av farlig avfall i grunnen og understreker sakens alvor, der full opprydning er anslått å koste 129 millioner kroner.
Selskapet burde vært konkurs allerede i 2017.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
26 dager siden
Den tidligere daglige lederen av Miljøservice Eide er tiltalt for miljø- og økonomisk kriminalitet knyttet til store mengder avfall som hopet seg opp på anlegget. I retten forklarte han at det var vanskelig å kvitte seg med avfallet innen tidsfristen og at han følte seg presset til å ta imot mer avfall. Statsforvalteren hadde tidligere påpekt flere avvik, men tiltalte hevder han gjorde sitt beste for å rette opp situasjonen. Han erkjenner ansvar, men nekter straffskyld. Påtalemyndigheten mener selskapet burde vært konkurs tidligere og at det er funnet nedgravd avfall på eiendommen.
2 timer siden
En tidligere daglig leder er dømt for alvorlig miljøkriminalitet. Dommen innebærer fengsel og en stor erstatningssum.
4 måneder siden
Fem personer i en avfallsbedrift i Sør-Rogaland er siktet for alvorlig miljøkriminalitet etter at det ble oppdaget at bedriften har sluppet ut store mengder miljøskadelig avfall siden 2021. Statsforvalteren i Rogaland gjennomførte et tilsyn i 2022 uten å avdekke alvorlige avvik, til tross for at de samme områdene ble kontrollert som ved et senere tilsyn i 2024. Først da, under en landsomfattende aksjon initiert av Miljødirektoratet, ble de alvorlige avvikene oppdaget. Statsforvalteren tar selvkritikk for manglende oppdagelse i 2022. Politiet etterforsker saken og vurderer tilsynsrapporten fra 2022 som relevant for etterforskningen.
16 dager siden
Norsk Industri vil kreve tilbake millioner av kroner fra tidligere direktør Stein Lier-Hansen, som er tiltalt for grov økonomisk utroskap og korrupsjon. Økokrim mener Lier-Hansen urettmessig belastet Norsk Industri for 10,6 millioner kroner til blant annet jakt, hytter og restaurantbesøk i perioden 2016 til 2023. I tillegg skal han ha mottatt 1,9 millioner kroner i bestikkelser fra en konsulent. Norsk Industri vil kreve tilbakebetaling i rettssaken. Lier-Hansens forsvarer sier de vil vurdere kravene, men har tidligere uttalt at Lier-Hansen stiller seg uforstående til korrupsjonsanklagene, men er åpen for at det kan ha skjedd feil.
16 dager siden
Norsk Industri forbereder et stort pengekrav mot sin tidligere direktør, Stein Lier-Hansen, i forbindelse med rettssaken hvor han er tiltalt for grov økonomisk utroskap og korrupsjon. Økokrim mener Lier-Hansen urettmessig belastet Norsk Industri for 10,6 millioner kroner, brukt på blant annet jakt, hytter og restaurantbesøk. I tillegg er han anklaget for å ha mottatt 1,9 millioner kroner i bestikkelser. Norsk Industri vil kreve tilbakebetaling av disse midlene. Lier-Hansens forsvarer opplyser at de vil behandle kravene i retten, og at Lier-Hansen stiller seg uforstående til korrupsjonsanklagene, men er åpen for at det kan ha skjedd feil.
4 måneder siden
Eilef Stange, tidligere toppsjef i Gasnor, krever millionerstatning fra biogasselskapet Renevo etter å ha blitt avsatt som administrerende direktør via e-post. Stange hevder han ble lovet stillingen, men selskapet benekter dette og mener han tok seg til rette. Striden har havnet i retten, hvor Stange krever erstatning for fremtidig inntektstap. Biogassanlegget har hatt store problemer med lukt, økonomi og produksjon, og Stange måtte selv betale ansattes lønn. Stange var tidligere direktør for Gasnor, som eier Renevo, og var også styreleder i Renevo. Rettssaken er avsluttet, men dom er ennå ikke avsagt.
5 dager siden
Anders Bessebergs ankesak mot korrupsjonsdommen på tre år og én måneds fengsel er i gang i lagmannsretten. Hans nye forsvarer, Fredrik Berg, som regnes som en av Norges fremste advokater innen økonomisk kriminalitet, mener Besseberg er utsatt for en stor urett. Berg kritiserer Økokrims anklager som «ulmende» og peker på at påtalemyndigheten har brukt tid på påstander om juks og doping som Besseberg ikke er tiltalt for. Forsvaret ber retten være kritisk til aktors fremstilling, særlig med tanke på vitnemålet fra dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov. Økokrim, representert ved statsadvokat Marianne Djupesland, hevder at de kan bevise at Besseberg brukte sin stilling i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til personlig vinning, og at saken ikke er et grensetilfelle for korrupsjon. Ankesaken varer i 21 rettsdager og avsluttes 28. mai.
4 måneder siden
Oppryddingen av den konkursrammede søppelfyllingen på Eide i Møre og Romsdal viser seg å bli langt dyrere enn først antatt. De opprinnelige kostnadsanslagene på 50 millioner kroner kan nå ende på nesten 129 millioner. Dette skyldes at avfallet er mer sammensatt og komplisert enn antatt, samt funn av nedgravd avfall. Statsforvalteren har søkt om ekstra midler for en delvis opprydning, da en full opprydning anses som urealistisk og svært kostbar. Kommunepolitikere ønsker full opprydning, men myndighetene vurderer å la noe avfall ligge igjen, sikret og tildekket. Miljødirektoratet skal vurdere søknaden om tilleggsfinansiering.
5 dager siden
Grieg Seafood slapp ut anslagsvis 35 millioner plastkuler fra sitt settefiskanlegg i Adamselv, Finnmark, uten å varsle myndighetene. Utslippet ble oppdaget av organisasjonen In the same boat i juni i fjor, som krevde at selskapet skulle varsle myndighetene. Statsforvalteren i Troms og Finnmark vurderer at plastutslippet har forårsaket permanent skade på miljøet og utgjør en trussel mot fugl og dyreliv. Grieg Seafood er ilagt et overtredelsesgebyr på 450.000 kroner for brudd på forurensningsloven. Oppryddingen har vært forsinket, og selskapet har fått ny frist til høsten 2025 med trussel om tvangsmulkt på 750.000 kroner. Miljødirektør Lisa Helgason understreker viktigheten av rask og skånsom opprydding, men påpeker at plastkulene er spredt over store områder. Organisasjonen In the same boat kritiserer Griegs håndtering og mener selskapet har brukt dem som alibi for å utsette oppryddingen. Myndighetene følger saken tett og vil gjennomføre ny befaring for å sikre at oppryddingen blir fullført innen fristen.
2 måneder siden
I sluttfasen av Frosta-saken har Arne Byes forsvarer argumentert for frifinnelse i flere av tiltalepunktene, og mener påtalemyndigheten har gått i en bevisfelle. Forsvareren problematiserer også de sakkyndiges vurderinger, og hevder at noen av de fornærmede kvinnene kan ha trodd at deler av behandlingen var adekvat. Aktoratet har lagt ned påstand om lovens strengeste straff, 21 års fengsel, samt erstatningskrav på nesten 40 millioner kroner. Saken omfatter 94 fornærmede kvinner og har fått stor oppmerksomhet.