En tidligere daglig leder er dømt for alvorlig miljøkriminalitet. Dommen innebærer fengsel og en stor erstatningssum.
En tidligere daglig leder for Miljøservice Eide og Miljøservice Avørøy er dømt til 11 måneders fengsel for miljøkriminalitet og økonomisk kriminalitet. Mannen i 60-åra må også betale rundt 19 millioner kroner i erstatning.
Saken omhandler manglende opprydning på et søppelanlegg på Eide på Nordmøre, som Statsforvalteren har beskrevet som landets verste. Statsforvalteren anmeldte selskapet i 2020, og selskapet slo seg senere konkurs.
Under rettssaken nektet mannen straffskyld og hevdet han gjorde sitt beste. Statsadvokaten ba om 11 måneders fengsel og erstatning til Statsforvalteren og Hustadvika kommune.
Edvard Eide
Kjell Stian Julnes
Magne Nyborg
Miljøservice Eide
Miljøservice Avørøy
Statsforvalteren
NRK
Politiet
Eide
Nordmøre
Avørøy
Hustadvika kommune
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
28 dager siden
Rettssaken mot den tidligere lederen av Miljøservice Eide er i gang, med anklager om omfattende miljøkriminalitet. Tiltalen omfatter ulovlig lagring av store mengder avfall over 20 år, noe som har ført til alvorlig forurensning på Eide og Averøy. Forsvareren argumenterer med at avfallsmengden økte raskere enn forventet og kritiserer Statsforvalteren for manglende engasjement og urealistiske oppryddingsfrister. Statsadvokaten fremhever funn av farlig avfall i grunnen og understreker sakens alvor, der full opprydning er anslått å koste 129 millioner kroner. Selskapet burde vært konkurs allerede i 2017.
27 dager siden
Den tidligere daglige lederen av Miljøservice Eide er tiltalt for miljø- og økonomisk kriminalitet knyttet til store mengder avfall som hopet seg opp på anlegget. I retten forklarte han at det var vanskelig å kvitte seg med avfallet innen tidsfristen og at han følte seg presset til å ta imot mer avfall. Statsforvalteren hadde tidligere påpekt flere avvik, men tiltalte hevder han gjorde sitt beste for å rette opp situasjonen. Han erkjenner ansvar, men nekter straffskyld. Påtalemyndigheten mener selskapet burde vært konkurs tidligere og at det er funnet nedgravd avfall på eiendommen.
4 måneder siden
Tidligere Garderobemannen-eier Erik Bøckmann er dømt til å betale 26,2 millioner kroner i erstatning til Skatteetaten, som følge av manglende innbetaling av merverdiavgift, arbeidsgiveravgift og forskuddstrekk. Dette bringer den totale erstatningssummen han er dømt til å betale opp til over 50 millioner kroner. Bøckmann har tidligere blitt dømt til fengsel og konkurskarantene. Retten avviste Bøckmanns påstand om manglende betalingsevne. Erstatningskravet knyttes til tre selskaper som har gått konkurs, deriblant Garderobemannen. Det er ukjent om dommen vil bli anket.
13 dager siden
En mann er dømt til fengsel i to år og fem måneder for å ha drevet en fakturafabrikk. Dommen omfatter grov økonomisk utroskap for rundt åtte millioner kroner, grov hvitvasking av 1,2 millioner kroner og grovt regnskapsbrudd. Mannen utstedte fiktive fakturaer til selskaper i byggebransjen gjennom sitt aksjeselskap. Økokrim opplyser at betalingene ble tatt ut i kontanter og delvis betalt tilbake til kundene. Mannen anket straffeutmålingen til Borgarting lagmannsrett, men anken ble forkastet. Høyesterett tok heller ikke anken til følge.
4 måneder siden
Gründer Erik Bøckmann er dømt til å betale totalt over 50 millioner kroner i erstatning, hvorav 26,2 millioner til Skatteetaten. Dommen kommer i tillegg til en tidligere dom på 26,5 millioner. Bøckmann er dømt for bevisst å ha unnlatt å betale skatter og avgifter, samt brudd på selskapsrettslige plikter i forbindelse med konkursene i Åre Norge AS, Garderobe-Mannen AS og GM Showrom. Han er også ilagt en konkurskarantene på to år og mistet retten til å være styreleder og daglig leder i fem år. Bøckmann ble også dømt til åtte måneders ubetinget fengsel for å ikke ha slått Åre Norge AS konkurs i tide. Garderobemannen har gått konkurs fire ganger.
13 dager siden
En mann i 70-årene er dømt til fengsel i to år og fem måneder for grov økonomisk utroskap, hvitvasking og regnskapsovertredelse etter å ha drevet en fakturafabrikk. Han solgte falske fakturaer til selskaper i bygg- og anleggsbransjen, som brukte dem til å skjule svart arbeidskraft og redusere skatt. Økokrim ser en økning i denne typen kriminalitet og er bekymret for at den blir mer profesjonell. Mannens anke ble avvist av både lagmannsretten og Høyesterett, noe som bekrefter alvoret i slike økonomiske forbrytelser.
1 måned siden
En tidligere Nav-ansatt fra Halden er dømt i Oslo tingrett for grovt økonomisk utroskap. Mannen kjøpte elektronisk utstyr, som mobiltelefoner og PC-er, for åtte millioner kroner på Navs regning, og solgte det videre via Finn.no. Han erkjente straffskyld og forklarte at han hadde misbrukt sin stilling og tillit. Politiet mener han tilegnet seg fire millioner kroner på videresalget. Mannen er dømt til fengsel i to år og fire måneder, og må betale tilbake åtte millioner kroner.
4 måneder siden
En daglig leder er dømt til 30 dagers fengsel og må betale 380.000 kroner i oppreisning etter at en ansatt døde på en byggeplass i Spydeberg. Den 59 år gamle mannen falt tre meter og døde av hodeskader. Arbeidstilsynet fant alvorlige mangler på byggeplassen. Den daglige lederen erkjente delvis straffskyld for manglende sikring i høyden, men ikke for manglende risikovurdering. Retten konkluderte med at han ikke hadde sørget for et forsvarlig arbeidsmiljø. Den dømte har vært sykmeldt siden ulykken og har lagt ned virksomheten. Han vurderer nå å anke dommen.
1 måned siden
Lars-Erik Sand er dømt til ni måneders fengsel og næringsforbud i fem år for grovt lønnstyveri og bedrageri. Han stjal over 465.000 kroner fra 13 ansatte i Lars-Erik Sand Transport og First Class Cleaning AS. Oslo tingrett mener Sand systematisk utnyttet sårbare utenlandske arbeidere. Sand nektet straffskyld og skyldte på rotete forretningsførsel, men retten fant at han handlet med viten og vilje. Statsadvokaten vurderer å anke straffeutmålingen, da dette er en prinsipielt viktig sak.
2 måneder siden
Tomislav Debeljak, tidligere eier av Kleven verft, er i Gulatings lagmannsrett dømt til å betale over 120 millioner kroner i erstatning til konkursboet. Verftet ble overtatt av Debeljaks DIV Group i 2020, men gikk konkurs bare tre måneder senere. Konkursboet saksøkte Debeljak for 136 millioner kroner, og selv om han først ble frifunnet i tingretten, har lagmannsretten nå dømt ham for å ha agert i strid med aksjeloven og forårsaket konkursen. Tryg Forsikring NUF er også dømt til å betale 30 millioner kroner solidarisk med Debeljak. I tillegg må begge parter betale sakskostnader på nesten 10 millioner kroner.