Oppryddingen av den konkursrammede søppelfyllingen på Eide i Møre og Romsdal viser seg å bli langt dyrere enn først antatt. De opprinnelige kostnadsanslagene på 50 millioner kroner kan nå ende på nesten 129 millioner.
Dette skyldes at avfallet er mer sammensatt og komplisert enn antatt, samt funn av nedgravd avfall. Statsforvalteren har søkt om ekstra midler for en delvis opprydning, da en full opprydning anses som urealistisk og svært kostbar.
Kommunepolitikere ønsker full opprydning, men myndighetene vurderer å la noe avfall ligge igjen, sikret og tildekket. Miljødirektoratet skal vurdere søknaden om tilleggsfinansiering.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 dager siden
Oslos søppelanlegg ved Haraldrud var nede i 77 døgn i 2023 på grunn av eksplosjoner av lystgass-beholdere. Disse hendelsene førte til ekstra kostnader på 50 millioner kroner for Renovasjonsetaten, som måtte dekke reparasjoner, leie av alternative forbrenningsanlegg og tapte inntekter fra fjernvarmeproduksjon. Lystgass-beholdere kastes ofte feil, enten i restavfall eller på gaten, noe som øker risikoen for eksplosjoner i søppelanlegget. I fjor eksploderte lystgass-beholdere rundt 200 ganger, i snitt 3-4 ganger i uken. Renovasjonsetaten har testet sensorteknologi for å sortere ut lystgass-beholdere før forbrenning, og planlegger å utvide dette tiltaket. Direktøren foreslår også å etablere egne beholdere for lystgass i byen for å hindre feilplassering og redusere faren for eksplosjoner. Kostnadene kan ende opp som økte renovasjonsgebyrer for Oslos innbyggere.
19 dager siden
E39 Hordfast-prosjektet har opplevd en betydelig kostnadsøkning på over 7 milliarder kroner, og den totale prislappen er nå 53,7 milliarder kroner. Statens vegvesen forklarer økningen med faktorer som manglende kryss i tidligere planer, underestimering av kostnader knyttet til grunnerverv og støytiltak, økte krav til veibredde og generell prisstigning. Prosjektet, som skulle erstatte flere ferjesamband, er nå satt på vent på ubestemt tid, da det ikke er bevilget midler til det i Nasjonal transportplan for perioden 2025-2036.
2 måneder siden
Stavangers nye rådhus overskrider budsjettet med 123 prosent, og kostnadene øker fra 260 til 580 millioner kroner. En rapport fra Rogaland Revisjon peker på politiske vedtak som en hovedårsak, inkludert ønsker om et smartbygg, solcellepanel og miljøvennlige materialer. Politikere hevder de ikke ble tilstrekkelig informert om de økonomiske konsekvensene av sine beslutninger. Mens Arbeiderpartiet etterlyser bedre rapportering underveis, mener Høyre at venstresiden har vedtatt kostbare løsninger uten å vurdere konsekvensene.
28 dager siden
Rettssaken mot den tidligere lederen av Miljøservice Eide er i gang, med anklager om omfattende miljøkriminalitet. Tiltalen omfatter ulovlig lagring av store mengder avfall over 20 år, noe som har ført til alvorlig forurensning på Eide og Averøy. Forsvareren argumenterer med at avfallsmengden økte raskere enn forventet og kritiserer Statsforvalteren for manglende engasjement og urealistiske oppryddingsfrister. Statsadvokaten fremhever funn av farlig avfall i grunnen og understreker sakens alvor, der full opprydning er anslått å koste 129 millioner kroner. Selskapet burde vært konkurs allerede i 2017.
3 måneder siden
Brannvesenet i Grenland krever 11,4 millioner kroner fra Ragn-Sells etter en storbrann i Bamble der 10.000 tonn dekk brant. Brannen, som trolig startet i en avfallskvern, varte i over to uker og krevde en stor innsats fra brannmannskaper. Slokkingen var vanskelig på grunn av de brennende dekkene, og mye utstyr ble ødelagt. Det er svært uvanlig at brannvesenet sender en så stor regning, men i dette tilfellet anses det som en miljøhendelse der skadevolder skal betale. Ragn-Sells har en god dialog med brannvesenet og forventer å dekke mye av kostnadene gjennom forsikring, men også noe egenkostnad.
2 måneder siden
Ski-VM i Trondheim har en kostnadsramme på over 1,2 milliarder kroner, noe som har skapt reaksjoner. Oppgraderinger av Granåsen utgjør en stor del av kostnaden, men mye av dette ville blitt gjort uavhengig av mesterskapet. Per Osland, daglig leder i Trondheims svømme- og livredningsklubb, uttrykker frustrasjon over mangelen på svømmeanlegg i byen, spesielt sett i lys av de høye VM-kostnadene. Finansbyråd Kjetil Reinskou innrømmer at de ikke har hatt god nok kontroll over utgiftene til provisoriske løsninger.
1 måned siden
Nye tall fra SSB viser store forskjeller i kommunale avgifter. Engerdal er dyrest med over 30.000 kr per husstand, mens Etne er billigst med under 7.000 kr. Engerdal forklarer de høye avgiftene med store investeringer og lange avstander, og mener staten bør bidra mer. Etne er fornøyd med å være billigst, men forventer økte utgifter. Hytteeiernes interesseorganisasjon hevder at mange kommuner tar for mye betalt. Økende kostnader har ført til at vanngebyret i Oslo har mer enn doblet seg, og momsen på kommunale avgifter reduseres fra 2025.
3 måneder siden
Det omstridte karbonfangstprosjektet på Klemetsrud er i gang igjen etter å ha blitt satt på vent i 2023 på grunn av store kostnadsoverskridelser. Hafslund Celsio, som står bak anlegget, informerer om oppstarten på en pressekonferanse der både energiminister Terje Asland og byrådsleder Eirik Lae Solberg deltar. Prosjektet har gjennomgått en kostnadsreduserende fase og er nå anslått å koste 9,5 milliarder kroner. Målet med anlegget er å fange karbon fra søppelforbrenning.
2 måneder siden
Trondheim kommune har brukt over 1,2 milliarder kroner på ski-VM i Granåsen, noe som har ført til reaksjoner. Finansbyråden i Trondheim kommune mener at kostnadene har blitt for høye, spesielt knyttet til provisoriske løsninger. Samtidig påpeker Trondhjems svømme- og livredningsklubb behovet for flere svømmeanlegg i kommunen, og mener disse blir nedprioritert til fordel for VM. Rødt reagerer også på de høye kostnadene og mener kommunen burde trukket seg fra avtalen om de hadde visst hvor dyrt det ville bli. Finansbyråden ønsker nå en debatt om hva det skal koste å arrangere mesterskap.
2 måneder siden
FN anslår at det vil koste minst 594 milliarder kroner å gjenoppbygge Gazastripen etter Israels ødeleggelser. Dette inkluderer boliger og infrastruktur som strøm, vann og helsevesen. 92 prosent av boligene er helt eller delvis ødelagt. I mai i fjor anslo FN at kostnaden ville ligge mellom 336 og 448 milliarder kroner, men de ødeleggelsene har vist seg å være langt større.