Yara-sjef Svein Tore Holsether advarer mot å bruke EØS-avtalen i et partipolitisk spill, og uttrykker bekymring for at Norge har lite goodwill igjen i EU. Han frykter at Norge kan bli stående utenfor fremtidige handelsavtaler mellom USA og EU, forverret av etterslep i implementeringen av EU-saker.
Holsether er urolig over signaler om direktivnekt fra regjeringen og mener Norge sender blandede signaler om kraftpolitikken.
Han advarer mot en potensiell dobbel skvis for norsk næringsliv og understreker behovet for brede politiske forlik for å sikre EØS-avtalens stabilitet og forutsigbarhet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid uttrykker bekymring for den pågående regjeringskrisen knyttet til EØS-avtalen og EUs energidirektiver. Han frykter at en debatt om avtalen kan skade norsk næringsliv og arbeidsplasser. Almlid understreker at det er viktig å implementere de tre aktuelle direktivene, samt hele den rene energipakken. Han advarer mot å reforhandle eller si opp EØS-avtalen, da dette kan få store negative konsekvenser for Norge. Videre påpeker han at et godt samarbeid med EU er avgjørende for å unngå tollproblemer, spesielt i en tid med økende handelskonflikter.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for konsekvensene av Donald Trumps handelspolitikk og en potensiell handelskrig mellom USA, Kina og EU. De frykter at Norge kan bli utestengt fra viktige handelsavtaler og at norske varer kan bli utkonkurrert. NHO mener løsningen er tettere samarbeid med EU og en styrking av EØS-avtalen. De peker på at mange norske bedrifter ønsker tettere bånd til EU, og at regjeringen må implementere EU-direktiver raskere. NHO ser også et potensial i et EU-medlemskap på lang sikt, men fokuserer nå på å utnytte EØS-avtalen best mulig. Flere bedrifter opplever at viktige EU-programmer faller utenfor EØS-avtalen, noe som skaper utfordringer for norsk næringsliv.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til mulige konsekvenser for Norge etter at USA har økt tollen på varer fra EU. Politikere og representanter fra eksportindustrien frykter at dette kan føre til økte tollsatser også for Norge, noe som vil ramme norsk økonomi og arbeidsplasser. Frp-leder Sylvi Listhaug og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum tror likevel at Norge kan unngå EU-toll, da de mener EU vil tape på å straffe Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer til å avvente situasjonen og understreker at det er usikkert hvordan dette vil påvirke Norge. Flere bedrifter uttrykker bekymring for konkurransekraften og frykter tap av arbeidsplasser dersom det innføres tollbarrierer.
20 dager siden
En dansk EU-politiker uttrykker bekymring over Norges manglende implementering av EU-direktiver og oppfordrer landet til å stå samlet med EU for å møte potensielle tollutfordringer fra USA. Han påpeker at Norges nølende holdning skaper irritasjon blant EU-land, selv om Norge har viktige forhandlingskort som en betydelig leverandør av ressurser. Samtidig antydes det at et EU-medlemskap kunne gi Norge større innflytelse, men avgjørelsen ligger hos Norge selv. Politikeren understreker viktigheten av å stå sammen i møte med globale utfordringer og proteksjonistisk politikk.
2 måneder siden
Norge forsøker å navigere i spenningen mellom EU og USA, i frykt for en potensiell handelskrig. Statssekretær Maria Varteressian understreker viktigheten av EØS-avtalen for å sikre Norges interesser, men erkjenner at landet kan havne i en vanskelig tollskvis siden Norge ikke er en del av EUs tollunion. Regjeringen arbeider for å overbevise EU om at Norge bør behandles som en del av det indre markedet. Varteressian advarer mot å bruke norske gassleveranser som pressmiddel, og fremhever behovet for å overholde EØS-avtalen og redusere etterslepet i implementeringen av EU-direktiver. Hun ser Jens Stoltenbergs erfaring som en styrke i dette arbeidet.
25 dager siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps nye tollregime og hvordan dette kan påvirke Norge. Trump har innført toll på 15 prosent for Norge og 20 prosent for EU. Politikere fra flere partier advarer mot å svare med mottiltak, og mener Norge bør satse på dialog og forhandlinger. Regjeringen arbeider for å bli inkludert i eventuelle mottiltak fra EU for å unngå å bli rammet dobbelt. Samtidig understrekes viktigheten av Norges handelsavtaler med EU og at EU har behov for norske varer.
2 måneder siden
Artikkelen belyser Norges utsatte posisjon i en potensiell handelskrig mellom USA og EU. Finansminister Stoltenberg uttrykker bekymring for at Norge kan havne i en «trippel skvis» på grunn av tollmurer og redusert økonomisk vekst. Erna Solberg etterlyser en konkret plan fra regjeringen for å håndtere situasjonen. Norge står utenfor EUs tollunion, men har samtidig et betydelig handelsoverskudd med unionen. Artikkelen reiser spørsmål om hvorvidt Norge har prioritert internasjonale konflikter på bekostning av egenhandelspolitisk sikkerhet, og om dette har redusert velviljen fra EU.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges bekymring for å bli rammet av en potensiell handelskrig mellom USA og EU, etter at Donald Trump annonserte toll på EU-varer. Frykten er at Norge kan havne i en «trippel skvis» ved å bli rammet av både tollbarrierer og mottiltak. EU bekrefter dialog med Norge og understreker viktigheten av EØS-avtalen, men gir ingen garantier mot toll. Finansministeren uttrykker bekymring, mens Sverige lover å tale Norges sak i EU for å sikre fortsatt fri og åpen handel.
2 måneder siden
NHO-sjefen er bekymret for at Donald Trumps varsel om 25 prosent toll mot EU kan ramme norsk næringsliv negativt, da norske bedrifter er tett integrert i europeiske verdikjeder. EU kan svare med samme mynt, noe som vil skade norske interesser. Hydro uttrykker også bekymring for usikkerheten som Trumps tollplaner skaper, spesielt med tanke på mulige mottiltak fra EU. Hydro understreker at norske myndigheter må jobbe aktivt for å sikre markedsadgang for norsk industri til Europa.
2 måneder siden
Norge risikerer å bli skadelidende i en potensiell handelskrig mellom USA og EU. USA sin tolløkning på metaller rammer norske bedrifter, og EU sine mulige mottiltak kan også treffe Norge hardt. EØS-avtalen gir Norge tilgang til EUs indre marked, men Norge står utenfor EUs handelspolitikk, noe som kompliserer situasjonen. Selv om statsminister Støre og finansminister Stoltenberg har gode kontakter, er det usikkert om det er nok for å unngå negative konsekvenser.