NHO-sjef Ole Erik Almlid uttrykker bekymring for den pågående regjeringskrisen knyttet til EØS-avtalen og EUs energidirektiver. Han frykter at en debatt om avtalen kan skade norsk næringsliv og arbeidsplasser.
Almlid understreker at det er viktig å implementere de tre aktuelle direktivene, samt hele den rene energipakken. Han advarer mot å reforhandle eller si opp EØS-avtalen, da dette kan få store negative konsekvenser for Norge.
Videre påpeker han at et godt samarbeid med EU er avgjørende for å unngå tollproblemer, spesielt i en tid med økende handelskonflikter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid uttrykker bekymring over Donald Trumps varsel om 25 prosent toll mot EU, da dette kan skade norsk næringsliv. Norske bedrifter er sterkt integrert i europeiske verdikjeder, og EU er en betydelig større eksportdestinasjon enn USA. Almlid understreker at en eskalerende handelskonflikt vil være negativt for norske interesser, og at det er viktig å beskytte norsk eksport dersom EU innfører mottiltak.
2 måneder siden
Yara-sjef Svein Tore Holsether advarer mot å bruke EØS-avtalen i et partipolitisk spill, og uttrykker bekymring for at Norge har lite goodwill igjen i EU. Han frykter at Norge kan bli stående utenfor fremtidige handelsavtaler mellom USA og EU, forverret av etterslep i implementeringen av EU-saker. Holsether er urolig over signaler om direktivnekt fra regjeringen og mener Norge sender blandede signaler om kraftpolitikken. Han advarer mot en potensiell dobbel skvis for norsk næringsliv og understreker behovet for brede politiske forlik for å sikre EØS-avtalens stabilitet og forutsigbarhet.
3 måneder siden
En uløst EØS-sak om EUs Ren energi-pakke skaper bekymring i Norge, spesielt med tanke på innsettelsen av Donald Trump og frykt for en global handelskrig. Det er bekymring for at EU vil koble EØS-spørsmål med tollunntak for Norge. EU har presset på for å få fornybardirektivet innlemmet i EØS, men saken er fastlåst i regjeringen. Samtidig opplever Norge at EU i større grad ser på hele den norske porteføljen under ett, noe som øker risikoen for Norge. Regjeringen er i dialog med EU om mulige handelskonflikter.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for konsekvensene av Donald Trumps handelspolitikk og en potensiell handelskrig mellom USA, Kina og EU. De frykter at Norge kan bli utestengt fra viktige handelsavtaler og at norske varer kan bli utkonkurrert. NHO mener løsningen er tettere samarbeid med EU og en styrking av EØS-avtalen. De peker på at mange norske bedrifter ønsker tettere bånd til EU, og at regjeringen må implementere EU-direktiver raskere. NHO ser også et potensial i et EU-medlemskap på lang sikt, men fokuserer nå på å utnytte EØS-avtalen best mulig. Flere bedrifter opplever at viktige EU-programmer faller utenfor EØS-avtalen, noe som skaper utfordringer for norsk næringsliv.
2 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid roser statsminister Jonas Gahr Støre for å ha stått fast på EU-direktivene etter Senterpartiets utgang fra regjeringen. Almlid understreker at Norge trenger mer, ikke mindre, EØS-samarbeid, spesielt i en tid med internasjonal usikkerhet. Han uttrykker bekymring for den kommende valgkampens EØS-debatt og avviser forslaget om en egen EU-minister, og mener at alle i regjeringen må jobbe med EØS-saker. Almlid er spent på den nye regjeringssammensetningen, men håper valgkampen vil fokusere på Norges rolle i Europa.
3 måneder siden
Hydro understreker viktigheten av forholdet til EU for norsk industri, og mener EØS-avtalen er avgjørende. Selskapet er bekymret for den tilspissede debatten rundt tre EU-direktiver i energimarkedspakken, og mener disse er uproblematiske. Hydro har analysert direktivene og konkludert med at de ikke vil påvirke kraftprisen negativt eller krafteksporten. De mener Norge ikke bør skape usikkerhet rundt forholdet til EU, spesielt i en usikker geopolitisk situasjon. Hydro oppfordrer til å innføre direktivene, og mener det er en mindre viktig sak å bruke politisk kapital på.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til mulige konsekvenser for Norge etter at USA har økt tollen på varer fra EU. Politikere og representanter fra eksportindustrien frykter at dette kan føre til økte tollsatser også for Norge, noe som vil ramme norsk økonomi og arbeidsplasser. Frp-leder Sylvi Listhaug og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum tror likevel at Norge kan unngå EU-toll, da de mener EU vil tape på å straffe Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer til å avvente situasjonen og understreker at det er usikkert hvordan dette vil påvirke Norge. Flere bedrifter uttrykker bekymring for konkurransekraften og frykter tap av arbeidsplasser dersom det innføres tollbarrierer.
2 måneder siden
NHO-sjefen er bekymret for at Donald Trumps varsel om 25 prosent toll mot EU kan ramme norsk næringsliv negativt, da norske bedrifter er tett integrert i europeiske verdikjeder. EU kan svare med samme mynt, noe som vil skade norske interesser. Hydro uttrykker også bekymring for usikkerheten som Trumps tollplaner skaper, spesielt med tanke på mulige mottiltak fra EU. Hydro understreker at norske myndigheter må jobbe aktivt for å sikre markedsadgang for norsk industri til Europa.
2 måneder siden
Regjeringen forbereder seg på en mulig handelskrig mellom EU og USA, og jobber for å sikre at Norge forblir innenfor EUs tollunion. Nærings- og utenriksministeren uttrykker bekymring for at Norge kan bli rammet av EUs mottiltak dersom USA innfører straffetoll mot EU. De understreker at Norge er en åpen økonomi og derfor ekstra sårbar for endringer i verdenshandelen. Regjeringen jobber med å opprettholde gode relasjoner med EU, og understreker at det er i EUs interesse at Norge får være med innenfor tollmuren. De er bekymret for konsekvensene for norske arbeidsplasser og økonomi, og understreker at tett dialog med næringslivet og EU er avgjørende. Regjeringen jobber også med å følge opp forsinkede EU-direktiver for å styrke Norges posisjon.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring for at en potensiell handelskrig mellom USA og EU under Donald Trumps presidentskap kan føre til jobbtap i Norge. Han understreker Norges avhengighet av et godt forhold til EU for å unngå negative konsekvenser av Trumps handelspolitikk, spesielt med tanke på at Norge ikke er en del av EUs tollunion. Norge er i dialog med EU for å sikre inkludering i eventuelle tiltak mot handelsbarrierer. Samtidig forbereder Norge seg på mulige vilkår fra Trump for å unngå handelsbarrierer, som kan innebære isolering av Kina. Norge har trappet opp kontakten med både EU og Trumps administrasjon for å forberede seg på en ny Trump-periode, og er klar over at situasjonen er annerledes enn under Trumps forrige periode.