Artikkelen forteller om Kristoffer Nicolai Gandrudbakken (29) som har Aspergers syndrom, og som etter flere år utenfor arbeidslivet fikk en 60 prosent stilling hos elektronikkjeden Power via Nav. Gandrudbakken understreker betydningen av å bli oppmuntret til å prøve seg i arbeidslivet, og trives nå med kundekontakt.
Butikksjef Ørjan Andersen påpeker at personer uten arbeidserfaring krever tilpasning, men at det gir lojale medarbeidere som opplever mestring.
Høyres nestleder Tina Bru besøkte Gandrudbakken og etterlyser en arbeidsreform for å redusere utenforskap, blant annet ved å se på strengere regler for uføretrygd for unge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen belyser den økende andelen unge uføretrygdede i Norge, spesielt de med psykiske diagnoser. Den forteller historiene om Paul og Benedikte, som begge har klart å komme seg ut av trygdestatistikken og inn i arbeidslivet. Paul ble ansatt i IT-selskapet Sicra etter at daglig leder leste om han i en artikkel, mens Benedikte fikk jobb ved Nordlandssykehuset gjennom prosjektet «Heilt Med». Begge fremhever viktigheten av tillit, tilrettelegging og et inkluderende arbeidsmiljø for å lykkes. Artikkelen understreker også at mange unge uføre kan delta i arbeidslivet med riktig oppfølging og at bedrifter som ansetter personer med utfordringer bidrar til et mer inkluderende samfunn.
1 måned siden
Artikkelen forteller historien om Markus Kaasa, som opplevde ekskludering i sin tidligere jobb på grunn av manglende tilrettelegging for hans nedsatte hørsel. Dette førte til sosial isolasjon og helseproblemer. Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) påpeker at dette er et vanlig problem, og at manglende tilrettelegging koster samfunnet 3 milliarder kroner hvert år. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna oppfordrer arbeidsgivere til å ta større ansvar og understreker at hørselshemmede er en viktig ressurs i arbeidslivet. Kaasa har nå funnet en inkluderende arbeidsplass hos Meny, hvor han får den nødvendige støtten og tilretteleggingen.
28 dager siden
Hans Inge Rønningen, ufør og ansatt i Rema 1000, opplever at det ikke lønner seg å jobbe over inntektsgrensen for uføretrygd, fordi han sitter igjen med lite av lønnen etter skatt. Rødt foreslår å heve grensen til 1G for å motivere flere uføre til å jobbe og bidra til samfunnet, og mener det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Arbeiderpartiet signaliserer vilje til å se på saken, men vil ikke love en økning til 1G. Regjeringen ønsker generelt at flere uføre skal kombinere trygd og arbeid, og vurderer regelendringer for å gjøre dette lettere, blant annet gjennom flere arbeidsforsøk uten tilbakebetalingsrisiko.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i uføretrygdede i Norge, særlig blant unge i Vestfold og Telemark. Samtidig jobber flere som mottar uføretrygd ved siden av, noe som anses som positivt for å unngå utenforskap. Madelén Samuelsen, en ung ufør, bidrar som frivillig i Røde Kors og opplever glede og mestring gjennom dette. Røde Kors fremhever betydningen av tilrettelegging og tilpasning for å inkludere uføre i arbeidslivet og understreker at frivillige som Madelén er avgjørende for å opprettholde tilbudet til ungdom.
1 måned siden
Lars Erik Andersen (57) er uføretrygdet og savner arbeidslivet, men føler seg hindret av systemet som begrenser mulighetene hans. Han opplever skam knyttet til sin situasjon og mener dagens arbeidsliv er for krevende for mange som trenger tilpasninger. Andersen engasjerer seg i frivillig arbeid, men inntektsgrensen for uføre gjør det vanskelig å øke arbeidsmengden. En forsker kritiserer trygdesystemet for å være passiviserende og etterlyser reformer, mens arbeidsministeren understreker arbeidsgivernes ansvar for å inkludere uføre og fremhever nye tiltak for å lette overgangen til arbeidslivet. Artikkelen belyser den økende andelen uføre i Norge, og potensialet for at mange kan bidra i arbeidslivet med riktig tilrettelegging.
16 dager siden
Jørgen Jensen kritiserer Nav for manglende oppfølging og ineffektivitet etter to år i systemet, hvor han opplevde å bli overlatt til å skrive jobbsøknader uten konkret hjelp. Vendepunktet kom da en rådgiver tok initiativ og koblet ham til et privat selskap, noe som resulterte i jobb. Høyre-nestleder Henrik Asheim støtter kritikken og mener systemet må endres for å bli mer arbeidsrettet, blant annet ved å involvere private aktører i større grad. Samtidig peker artikkelen på at en betydelig andel av befolkningen står utenfor arbeidslivet, og at uføretrygden har økt, noe Asheim delvis forklarer med tidligere reformer.
1 dag siden
Eva Marthea Carlsen (30) med cerebral parese (CP) ønsker sterkt å jobbe. Til tross for utdanning opplever hun at arbeidsgivere sier nei.
8 dager siden
Nav, Microsoft og Hemsedal kommune samarbeider om KI-laben, et fire måneder langt prosjekt som skal lære unge voksne kunstig intelligens for å gjøre dem mer attraktive på arbeidsmarkedet. Elisabet Kolstadbråten Solheim (28) var blant de første deltakerne og oppdaget skjult kompetanse som hjalp henne videre i arbeidslivet. Prosjektet har som mål å øke deltakernes KI-kunnskaper med fem prosent, noe som skal gi dem et fortrinn i arbeidsmarkedet. Ordfører Pål Rørby fremhever prosjektets verdigrunnlag og suksess med å sysselsette halvparten av deltakerne. Microsoft støtter initiativet og er villige til å bidra dersom flere kommuner ønsker å delta. Digitaliseringsminister Karianne Tung roser prosjektet som et godt eksempel på samarbeid mellom teknologi, næringsliv og samfunn, og peker på muligheter for offentlig støtte. Elisabet har nå fått jobb i en oppstartsbedrift innen helsedata i Hemsedal, og opplever at prosjektet har gitt henne ny selvtillit og kompetanse.
2 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna presenterte et nytt «ungdomsløft» for å inkludere flere unge i arbeidslivet. Regjeringen vil garantere alle under 30 år tilbud om jobberfaring, oppfølging eller utdanning. Tiltakene inkluderer prioritering av unge i NAV, en ny ungdomsytelse, forsøk med lønnstilskudd og et rekrutteringsprogram for helse- og velferd. Målet er å redusere antall unge utenfor arbeid og utdanning, og å sikre fremtidig arbeidskraft i viktige sektorer. Regjeringen vil samarbeide med blant annet Fontenehuset for å nå unge som kan ha vanskelig for å oppsøke NAV.
1 dag siden
Frp-politiker Bård Hoksrud sliter med å holde vekten og redusere inntaket av Pepsi Max. Han innrømmer at gamle vaner har tatt over igjen.