Artikkelen undersøker hvor ofte man bør vaske håndklær for å unngå bakterieopphopning. Forskere på Rikshospitalet påviser at håndklær kan inneholde både normalflora og potensielt skadelige bakterier som gule stafylokokker og E.
coli. Opphopning av bakterier kan føre til infeksjoner, spesielt hvis de kommer i kontakt med sår.
Ekspertene anbefaler å vaske håndklær omtrent hver femte dag på minimum 60 grader, og sørge for at de tørker godt mellom hver bruk. Endringer i lukt eller tekstur kan indikere at håndkleet bør vaskes oftere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En artikkel fra en nettavis viser at kjøkkenvasken ofte er mer bakteriefylt enn et toalett. Eksperter anbefaler daglig skylling og tørking av vasken for å fjerne matrester. En grundigere rengjøring med såpe og vann bør gjøres 2-3 ganger i uken, mens ukentlig desinfeksjon er nødvendig for å drepe bakterier. Artikkelen understreker også viktigheten av å rengjøre lysbrytere og håndtak på kjøkkenet regelmessig, da disse ofte er oversett, men likevel samler mye bakterier. Hyppigere rengjøring anbefales ved bruk av rått kjøtt eller ved sykdom.
3 måneder siden
En ekspert advarer mot å henge kjøkkenkluten over kjøkkenkranen, da dette skaper et ideelt miljø for bakterievekst. Fuktighet og varme fra kranen gir gode forhold for bakterier. Det anbefales å skylle kluten i varmt og deretter kaldt vann, før den henges til tørk på en stang for raskere tørking og bedre luftsirkulasjon. En sur klut kan lukte vondt og være utrivelig, og det er viktig å la den tørke ordentlig for å holde det rent.
1 måned siden
En artikkel om bakterier på tastaturer viser at de kan inneholde mer bakterier enn toalettseter. Smittevernoverlegen anbefaler renhold og håndhygiene for å redusere risikoen for spredning av sykdomsfremkallende bakterier og virus. Det understrekes at det er usikkert hvor stor risikoen er for å bli syk, men studier viser at desinfeksjon reduserer bakteriemengden. Vanlige bakterier er gule stafylokokker, men også antibiotikaresistente bakterier og virus kan finnes på tastaturet.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg bakteriefeller man kan møte på reise i julen. Professor Ørjan Olsvik påpeker at mange ikke vasker hendene etter toalettbesøk, og at offentlige toaletter og transport er steder med høy smitterisiko. Han anbefaler å bruke papir på toalettknapper, kraner og dørhåndtak, samt å bruke antibac. Det understrekes at håndvask er viktigst mot virus. Artikkelen nevner også at aerosoler fra toalettet kan henge i luften i opptil en time. Både Vy og Avinor understreker viktigheten av god håndhygiene og økt renhold i juleutfarten.
1 måned siden
En artikkel fra Dagbladet belyser viktigheten av å rengjøre ostehøvelen regelmessig. Matfaglig leder i Matprat, Anette Hansen, forklarer at mange slurver med rengjøringen, noe som kan føre til bakterievekst og muggdannelse på grunn av osterester og fett. En undersøkelse viser at en betydelig andel av befolkningen lar høvelen ligge uvasket på benken, i kjøleskapet eller i skuffen. Hansen anbefaler å vaske ostehøvelen med oppvaskmiddel og varmt vann etter hver bruk, og å tørke den godt for å opprettholde god kjøkkenhygiene.
1 måned siden
Artikkelen advarer om rosa slim på badet, som kan skyldes bakterien Serratia marcescens. Denne bakterien trives i fuktige miljøer og kan forårsake infeksjoner hos personer med svekket immunforsvar. Artikkelen beskriver hvordan bakterien ble oppdaget og hvordan den sprer seg, og nevner et sykehusutbrudd i 2022. For å fjerne og forebygge bakterien anbefales grundig rengjøring med eddikvann, god ventilasjon og regelmessig tørking av fuktige områder.
2 måneder siden
En ny studie viser at sykehusvasker er en kilde til resistente bakterier, til tross for regelmessig rengjøring. Forskere fant 67 forskjellige bakterietyper i vasker på ulike sykehusavdelinger, inkludert antibiotikaresistente varianter som Pseudomonas. Sykehusinfeksjoner rammer millioner av pasienter årlig i Europa, og fører til mange dødsfall og store kostnader for helsevesenet. Studien fant også blaVIM-genet, som er resistent mot karbapenemer, en type antibiotika som regnes som siste behandlingsalternativ. Forskerne understreker behovet for bedre strategier for å hindre spredning av bakterier fra vasker til pasienter.
2 måneder siden
En ny studie viser at spyling på offentlige toaletter sprer bakterier i luften, spesielt fra huktoaletter. Forskere fant at flere nedtrekk øker spredningen av små, inhalerbare bakteriedråper. De foreslår tiltak som oppgradering til vannklosetter, bedre ventilasjon og å unngå unødvendige nedtrekk for å redusere helserisikoen. Å lukke toalettlokket før spyling anbefales også for å hindre spredning av bakterier.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
4 måneder siden
Artikkelen understreker viktigheten av bilvask om vinteren for å fjerne veisalt som forårsaker rust. Undersøkelser viser at mange vasker bilen for sjelden, og eksperter anbefaler hyppig avspyling, helst ukentlig, og grundigere vask med avfetting og såpe et par ganger i måneden. Det anbefales å vaske bilen når den er varm, smøre silikon på lister og spyle godt rundt bremsene. Veisalt er nødvendig for trafikksikkerhet, men er skadelig for biler, og det er derfor viktig med god bilpleie om vinteren.