Tysklands etterretningssjef, Bruno Kahl, mener Russland har intensjoner om å teste Vestens samhold og Nato artikkel 5, som tilsier at et angrep på et Nato-land anses som et angrep på alle. Tidspunktet for en slik test avhenger av utfallet av krigen i Ukraina.
Dersom krigen avsluttes før 2029/2030, kan Russland raskere bygge opp en trussel mot Europa.
Kahl hevder Russland ønsker en fremtidig maktfordeling lik den i Europa på 90-tallet, men med svekket Nato-innflytelse, sterkere russisk innflytelse vestover, og helst uten amerikansk tilstedeværelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Danske etterretningsanalyser antyder at Russland innen fem år kan være i stand til å føre en storkrig i Europa, gitt at NATO ikke ruster opp tilstrekkelig. Den norske etterretningssjefen, Nils Andreas Stensønes, kommenterer de danske advarslene og understreker at situasjonen er svært alvorlig, selv om Etterretningstjenesten ikke opererer med konkrete tidsestimater. Stensønes påpeker at en russisk seier i Ukraina vil forsterke Kremls tro på militærmakt og øke trusselen mot Europa. Samtidig svekker krigen Russlands evne til å styrke sine militære styrker i nordområdene. Stensønes understreker at vestlig militær støtte til Ukraina og fortsatt alliert samhold er avgjørende.
13 dager siden
Russland bygger ny infrastruktur langs grensen mot Finland, noe som får finske forsvarstopper til å hevde at Russland vil teste Natos besluttsomhet. Som svar på den russiske opprustningen vil Finland også flytte tropper til grenseområdet. En militæranalytiker mener at et angrep på Nord-Finland kan være et forsøk på å knekke Nato innenfra, ved å utfordre artikkel 5. Putin har tidligere uttalt at Russland vil stasjonere styrker ved grensen som følge av Finlands Nato-medlemskap.
2 måneder siden
Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark (FE) advarer om økt fare for en storskalakrig i Europa innen få år. Russland kan være villig til å starte en regional krig mot europeiske NATO-land dersom alliansen oppfattes som militært svekket eller politisk splittet, spesielt hvis Russland vurderer at USA ikke vil støtte de europeiske NATO-landene. FE skisserer tre mulige scenarier hvis krigen i Ukraina stopper eller fryser fast: Russland kan føre en lokal krig mot et naboland innen seks måneder, utgjøre en troverdig trussel mot flere NATO-land i Østersjøregionen etter to år, og være klar for en storkrig på det europeiske kontinentet etter rundt fem år, forutsatt at USA ikke involverer seg. FE understreker at tidshorisontene forutsetter at NATO ikke ruster opp i samme tempo som Russland.
2 måneder siden
En ny rapport fra Danmarks Forsvarets Efterretningstjeneste antyder at Russland kan være klar for en storkrig i Europa innen fem år, med mindre NATO styrker sin militære kapasitet. Trusselen fra Russland forventes å øke, men det er ingen konkrete trusler mot Danmark. I kontrast til Danmarks vurdering, har ikke norsk etterretning brukt lignende ordlyd om storkrig, men anser russisk sabotasje i Norge som sannsynlig. Russland har samtidig gjennomført en omfattende gjenoppbygging av sine militære styrker. Den russiske ambassaden avviser alle påstander.
2 måneder siden
Den danske etterretningstjenesten har publisert en trusselvurdering som skisserer et dystert scenario frem mot 2030. Dersom krigen i Ukraina stagnerer, anslår de at Russland innen fem år kan være forberedt på en omfattende krig i Europa. Dette forutsetter at NATO ikke øker sin militære kapasitet tilsvarende og at USA ikke vil være involvert i en slik konflikt.
2 måneder siden
Eksperter frykter at Russland kan utfordre NATOs artikkel 5 ved å teste Norges suverenitet over Svalbard. Et mulig scenario er at Russland bruker påskudd om å beskytte russiske borgere på øygruppen for å sende inn styrker. Selv om en full invasjon anses som usannsynlig, påpekes det at Svalbard er dårlig beskyttet, og at Russland har kapasitet til å operere i området. Det understrekes at et svekket NATO, spesielt manglende amerikansk støtte, vil være den største trusselen for Norge. Forsvarsministeren understreker at Svalbard er norsk territorium, og at en russisk provokasjon vil utfordre NATOs artikkel 5.
2 måneder siden
Missilekspert Fabian Hoffmann mener Europa må være klar for krig mot Russland innen 1,5 til 2,5 år. Han hevder Europa mangler militær kapasitet, tydelig lederskap og riktig innstilling for å forsvare seg selv, spesielt med tanke på usikkerheten rundt Donald Trumps presidentskap og potensiell manglende amerikansk støtte. Hoffmann ser for seg et scenario der Russland angriper et mindre europeisk land, for deretter å true med atomvåpen for å lamme NATO. Han understreker behovet for rask europeisk opprustning og økt produksjon av missiler, da dagens beholdninger er utilstrekkelige.
4 måneder siden
Russland intensiverer sin hybride krigføring i Europa, med økt sabotasje, desinformasjon og omgåelse av sanksjoner. Norge, spesielt Finnmark, er utsatt for GPS-jamming, spionasje og cyberangrep. Nato er bekymret og oppfordrer medlemslandene til å øke forsvarsbudsjettene. Natos generalsekretær advarer om at Russland forbereder seg på en langvarig konfrontasjon, og at det er nødvendig å skifte til «krigstidstenkning». En rapport bekrefter at russisk sabotasje har akselerert, med mål om å destabilisere Nato-land og svekke støtten til Ukraina. Nordområdene er spesielt utsatt for russiske hybridoperasjoner.
1 måned siden
Artikkelen hevder at Russland er for svekket til å starte en ny krig, men at Europa likevel må ruste opp. Russland har lidd militære og økonomiske tap i Ukraina, og vil trenge tid for å gjenoppbygge sine styrker. Europa er rikere og har større kapasitet til å styrke sitt forsvar. Artikkelen advarer mot å stole blindt på USA som alliert, og oppfordrer Europa til å forberede seg på å klare seg mer selv. Trusselen fra Russland er reell, men Europa har tid til å forberede seg og ruste opp. Artikkelen understreker at selv om Russland har atomvåpen, har Europa en avskrekkende kapasitet.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Europas sikkerhetsutfordringer i lys av Russlands militære styrke og et potensielt redusert amerikansk engasjement. Selv om Europa har økonomisk og militært potensial til å overgå Russland, svekkes dette av manglende samordning og fragmenterte forsvarsstrukturer. Russland har et overtak innen atomvåpen, men eksperter mener bruken er lite sannsynlig med mindre landet står overfor en total militær kollaps. Artikkelen understreker viktigheten av å anerkjenne russisk innflytelse og informasjonskrig som en del av trusselbildet. Konklusjonen er at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter, styrket samarbeid og en felles forståelse av trusselbildet.