E-sigaretter med nikotin blir lovlig å selge i Norge i 2025 som følge av EØS-avtalen. Helseorganisasjoner, inkludert Kreftforeningen, advarer mot utviklingen og ber om at forbudet opprettholdes.
De frykter økt bruk blant barn og unge, og viser til forskning som indikerer at kombinasjonen av e-sigaretter og vanlige sigaretter øker risikoen for lungekreft.
Syv helseorganisasjoner oppfordrer helseminister Jan Christian Vestre til å bruke unntaksmuligheter i direktivet for å forby produktene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Helseorganisasjoner i Norge advarer mot den kommende legaliseringen av e-sigaretter med nikotin, som er planlagt å tre i kraft i 2025 på grunn av EØS-avtalen. De syv organisasjonene, inkludert Kreftforeningen, ber helseministeren om å bruke tobakksdirektivets mulighet til å forby e-sigaretter, da de mener det er en trussel mot folkehelsen, spesielt for unge. De viser til forskning som knytter e-sigaretter til økt risiko for lungekreft og nikotinens skadelige effekter på hjernens utvikling. Selv om regjeringen har innført tiltak som forbud mot smakstilsetninger, vurderes ytterligere tiltak som forbud mot engangs e-sigaretter.
2 måneder siden
Flere sentrale stemmer kritiserer planene om å tillate salg av e-sigaretter med nikotin i Norge. Tove Strand, kjent som «røykelovens mor», kaller det «uhørt» og frykter økt nikotinavhengighet, spesielt blant unge. Kreftforeningen og andre helseorganisasjoner har advart helseminister Jan Christian Vestre (Ap) mot å oppheve forbudet. Olaug Bollestad (KrF) har stilt helseministeren spørsmål om farene ved innføringen. Helseministeren svarer at han er bekymret for økningen i bruken av e-sigaretter blant unge, og at regjeringen vurderer tiltak for å begrense bruken.
2 måneder siden
En lovendring åpner for salg av nikotinholdige e-sigaretter, men Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot økt illegal omsetning. Seniorforsker Karl Erik Lund mener et kontrollert salg vil gi bedre forbrukersikkerhet og redusere risikoen for at ungdom får tilgang til farlige produkter. Ungdom bruker e-sigaretter primært på grunn av smak og nysgjerrighet, ikke nødvendigvis nikotinavhengighet. Helse- og omsorgsdepartementet er bekymret for økningen i e-sigarettbruk blant unge og vurderer å stramme inn regelverket ytterligere, inkludert et mulig forbud mot nettsalg og nikotinholdige e-sigaretter. E-sigaretter anses som mindre skadelige enn tradisjonell røyking, men kan likevel skade luftveiene, ifølge FHI.
3 måneder siden
Helsedirektoratet slår alarm over den store økningen i vaping, spesielt blant unge. Andelen unge som vaper har økt betydelig de siste årene, og de fleste bruker nikotinholdige produkter, noe som fører til avhengighet. Mange unge søker hjelp til å slutte. Salg av e-sigaretter med nikotin er ulovlig i Norge, men nordmenn reiser til Sverige for å kjøpe dem. Helsedirektoratet advarer mot bruk av både nikotinholdige og nikotinfrie vaper, og understreker at ingen av delene er bra for helsen. De anbefaler nikotinfri vape som et alternativ for de som allerede er avhengige, men oppfordrer ingen til å begynne.
4 måneder siden
Belgia blir første EU-land som innfører et totalforbud mot salg av engangs e-sigaretter fra 1. januar. Helseminister Frank Vandenbroucke uttrykker bekymring for at disse produktene lokker ungdom til nikotinavhengighet og peker på den betydelige miljøbelastningen. Han understreker at nikotin er avhengighetsskapende og skadelig. Belgia er det første landet i EU som innfører et slikt forbud, og ministeren oppfordrer EU til å oppdatere tobakkslovgivningen. Selv i bransjen er det forståelse for forbudet, spesielt med tanke på miljøaspektet, men det forventes en overgang til andre typer e-sigaretter.
2 måneder siden
Kreftforeningen ønsker et markedsføringsforbud mot solarium, særlig for å beskytte unge, og mener reklamen står i kontrast til kreftforebygging. Helse- og omsorgsdepartementet vurderer strengere reguleringer etter en OECD-rapport som viser høy dødelighet av hudkreft i Norge. Samtidig har solariekjeder opplevd økt bruk, spesielt blant unge som ønsker å bli brune. Forskning viser at solariebruk øker risikoen for hudkreft, og helsemyndighetene vurderer tiltak for å begrense bruken. Et bredt fagmiljø mener solariebruk er uegnet som kilde til vitamin D.
2 måneder siden
En 15 år gammel jente forteller at hun og mange andre ungdommer kjøper ulovlig vape med smak via Snapchat, til tross for forbudet mot dette. Hun bruker nesten alle pengene sine på dette. Ungdata-undersøkelser viser en økning i vaping blant ungdom, spesielt jenter. Flere skoler melder om økende problemer med vaping, som fører til konfiskeringer og utløste brannalarmer. Helsedirektoratet advarer om at vaping kan irritere luftveiene og inneholde kreftfremkallende stoffer, samt at nikotinbruk kan ha negativ effekt på hjernen hos unge.
1 dag siden
EU innfører et forbud mot røykaroma i matvarer. Forbudet trer i kraft like før grillsesongen og påvirker flere populære produkter.
2 måneder siden
Fra 1. november 2025 blir det forbudt å selge flere hudpleieprodukter som inneholder retinol i Norge, grunnet nye EU-regler. Forbudet omfatter produkter med høye konsentrasjoner av retinol, og det innføres krav om merking av produkter som inneholder vitamin A. Mattilsynet anbefaler forbrukere å være oppmerksomme på innholdslistene, da andre retinoider fortsatt er tillatt. En hudlege advarer mot den økende bruken av retinol blant barn og unge, og understreker at gravide og personer med sensitiv hud bør være forsiktige. Årsaken til forbudet er bekymring for at det totale inntaket av vitamin A fra kosmetikk nærmer seg et nivå som kan være skadelig.
3 måneder siden
En ny versjon av appen «Slutta», som hjelper folk å slutte med røyk og snus, har fått 3000 nedlastinger for vaping-slutt på tre uker. Helsedirektoratet ser på dette som et signal om at mange har blitt avhengige av vaping, og at det er behov for mer forebygging. Ung.no mottar også mange henvendelser fra unge som ønsker hjelp til å slutte. Forskere ser at vaping er en trend blant unge, men at mange også slutter. E-sigaretter er lette å skjule, smaker godt og er enkle å dele, noe som gjør dem attraktive. Eksperter frykter de ukjente langtidseffektene av e-sigaretter, og påpeker at de inneholder mange skadelige stoffer.