EU innfører et forbud mot røykaroma i matvarer. Forbudet trer i kraft like før grillsesongen og påvirker flere populære produkter.
EU innfører et forbud mot bruk av røykaroma i matvarer. Årsaken er en risikovurdering fra EFSA som konkluderte med at røykaroma kan inneholde stoffer som skader arvematerialet og kan forårsake kreft. Forbudet påvirker flere matvarer som pølser, bacon, skinke, ost og snacks.
Mattilsynet bekrefter at selv om mengdene er små, fører frykt for kreft til forbudet. Norske matprodusenter som Nortura, Norgesgruppen og Coop er i gang med å fase ut røykaroma eller finne alternative metoder.
Fristen for utfasing er 1. juli 2024 for de fleste produkter, men for enkelte kjøttprodukter er fristen satt til juni 2029.
Ellen Kielland
Marthine Haugan Petersen
Kine Søyland
Knut Lutnæs
EU
Mattilsynet
EFSA
Nortura
Norgesgruppen
Coop
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
EU har vedtatt et forbud mot røykaroma i mat på grunn av økt kreftfare. Forbudet innføres gradvis, med overgangsperioder på to og fem år avhengig av matvaretype. Røykaroma brukes i mange produkter, som pølser og bacon, og produsenter som Nortura og Orkla Foods tilpasser seg. Tradisjonell røyking er fortsatt tillatt. Røykaroma fjernes fra EUs liste over tillatte stoffer grunnet manglende data for helserisikovurdering og bekymring for gentoksisitet.
1 måned siden
EU har vedtatt et forbud mot åtte røykaromaer brukt i matproduksjon, grunnet bekymringer for helseskader. Mattilsynet følger opp med et forbud i Norge, med overgangsperiode frem til 2026 og 2029 for enkelte matvarer. Forbudet rammer flere kjente merkevarer, som Gildes bacon og grillpølser, da røykaroma er vanlig for å gi røyksmak. Nortura opplyser at de vil fase ut bruken av røykaromaer, men har foreløpig ikke full oversikt over de økonomiske konsekvensene. Mattilsynet understreker at det ikke er nødvendig å endre kostholdet før forbudet trer i kraft.
1 måned siden
EU har vedtatt et forbud mot røykaroma i matvarer på grunn av økt kreftfare, og dette vurderes også i EØS-EFTA-landene. Forbudet innføres gradvis med ulike overgangsperioder for forskjellige matvaretyper. Dette får konsekvenser for flere produkter, deriblant McDonald’s Big Tasty-burger, som må endre oppskrift for å unngå røykaroma. McDonald’s Norge bekrefter at de jobber med en ny oppskrift for å sikre at burgeren fortsatt smaker godt.
6 dager siden
EUs kommende forbud mot røykaroma vil tvinge flere norske matprodusenter til å endre oppskriftene på populære produkter som Gilde Stjernebacon og McDonald’s Big Tasty. Forbudet gjelder flere matvarer, særlig kjøttprodukter, og flere dagligvarekjeder som Coop og Norgesgruppen jobber allerede med å fase ut røykaroma. Coop tilpasser produktene for å bevare smaken, og Norgesgruppen har fjernet røykaroma fra enkelte snacks, men arbeidet med kjøttprodukter er mer utfordrende og har lengre overgangsfrist til 2029. Rema 1000 bruker generelt lite røykaroma i egne merkevarer, men erkjenner at EU-direktivet vil påvirke produkter som bacon, skinke og pølser. Overgangsfristen gir produsentene tid til å omstille produksjonen slik at varene fortsatt kan tilbys kundene.
1 måned siden
EU innfører nye reguleringer som forbyr salg av hudpleieprodukter med over 0,3 prosent retinol fra 1. november 2025. Bakgrunnen er bekymring for høyt A-vitamininntak, da de fleste får nok gjennom mat og kosttilskudd. Hudlege Daniel Habashi støtter reguleringen, og advarer om at feil bruk av retinol kan føre til hudirritasjon og brannskader. Mattilsynet vil følge opp at butikkene overholder loven. Flere butikkjeder opplyser at de veileder yngre kunder til mildere produkter. Sverige har innført 15-års aldersgrense på retinol, men norske apotek har ikke fulgt etter.
3 måneder siden
USA har innført forbud mot fargestoffet E 127, også kjent som rød nummer 3, i mat, drikke og medisiner. Dette fargestoffet, som brukes for å gi en kirsebærrød farge, er knyttet til kreftutvikling hos dyr. Amerikanske selskaper har fått frist til henholdsvis 2027 og 2028 for å fjerne stoffet fra sine produkter. I Norge og EU/EØS har det vært forbudt å bruke E 127 siden 2008, med unntak for cocktailbær og lignende produkter. Mattilsynet understreker at norske butikker må følge disse reglene, men advarer mot privat import av varer fra land utenfor EU/EØS.
2 måneder siden
Fra 1. november 2025 blir det forbudt å selge flere hudpleieprodukter som inneholder retinol i Norge, grunnet nye EU-regler. Forbudet omfatter produkter med høye konsentrasjoner av retinol, og det innføres krav om merking av produkter som inneholder vitamin A. Mattilsynet anbefaler forbrukere å være oppmerksomme på innholdslistene, da andre retinoider fortsatt er tillatt. En hudlege advarer mot den økende bruken av retinol blant barn og unge, og understreker at gravide og personer med sensitiv hud bør være forsiktige. Årsaken til forbudet er bekymring for at det totale inntaket av vitamin A fra kosmetikk nærmer seg et nivå som kan være skadelig.
3 måneder siden
E-sigaretter med nikotin blir lovlig å selge i Norge i 2025 som følge av EØS-avtalen. Helseorganisasjoner, inkludert Kreftforeningen, advarer mot utviklingen og ber om at forbudet opprettholdes. De frykter økt bruk blant barn og unge, og viser til forskning som indikerer at kombinasjonen av e-sigaretter og vanlige sigaretter øker risikoen for lungekreft. Syv helseorganisasjoner oppfordrer helseminister Jan Christian Vestre til å bruke unntaksmuligheter i direktivet for å forby produktene.
3 måneder siden
Helseorganisasjoner i Norge advarer mot den kommende legaliseringen av e-sigaretter med nikotin, som er planlagt å tre i kraft i 2025 på grunn av EØS-avtalen. De syv organisasjonene, inkludert Kreftforeningen, ber helseministeren om å bruke tobakksdirektivets mulighet til å forby e-sigaretter, da de mener det er en trussel mot folkehelsen, spesielt for unge. De viser til forskning som knytter e-sigaretter til økt risiko for lungekreft og nikotinens skadelige effekter på hjernens utvikling. Selv om regjeringen har innført tiltak som forbud mot smakstilsetninger, vurderes ytterligere tiltak som forbud mot engangs e-sigaretter.
2 måneder siden
Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer Gilde og andre matvareprodusenter for å «sunnvaske» usunne produkter ved hjelp av helsepåstander og attraktive forpakninger. Hun fremhever bacon som et eksempel, der produkter med mindre fett ofte inneholder flere tilsetningsstoffer som røykaroma og stabilisatorer. Nortura, som eier Gilde og Prior, svarer at de jobber med å redusere prosesseringsgraden og tilsetningsstoffer, samtidig som de må balansere smak, kvalitet og mattrygghet. EUs forbud mot røykaroma på grunn av helsebekymringer tvinger produsentene til å finne alternative løsninger.