Fremskrittspartiet foreslår å legge ned NRK og overføre samfunnskritiske oppgaver til private aktører. Senterpartiet avviser forslaget som historieløst og hevder det undergraver norsk kultur og velferdsstat.
De mener kommersielle medier ikke kan ivareta NRKs samfunnsrolle. Høyre er også imot nedleggelse, men ønsker å stille strengere krav til NRK.
NRK står overfor et innsparingskrav på 200 millioner kroner, noe som kan føre til nedbemanning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) mener NRK ikke lenger er nødvendig i et moderne samfunn og foreslår å splitte opp og selge statskanalen. De argumenterer med at NRKs statlige finansiering på 7,5 milliarder gir kanalen et urettferdig konkurransefortrinn, og at dette hemmer mangfoldet i mediebransjen. Frp mener også at NRK ikke forvalter sitt digitale arkiv godt nok, da mye av materialet ikke er tilgjengelig for publikum. Partiet foreslår å konkurranseutsette de samfunnsnyttige funksjonene som NRK utfører, og frigjøre midler til andre formål. Dagbladet er enig i kritikken om NRKs dominans, men har ikke støttet Frps forslag om kutt i overføringene.
3 måneder siden
Frp har fremmet et forslag om å selge NRK, med begrunnelse i at statlig finansiering fører til urettferdig konkurranse i mediemarkedet. De ønsker å splitte opp NRK for å unngå at en stor statlig aktør erstattes av en dominerende privat aktør. Artikkelen kritiserer forslaget og fremhever NRKs sentrale rolle i det norske samfunnet, spesielt den demokratiske, sosiale og kulturelle betydningen. Det argumenteres for at NRKs bidrag til nyhetsformidling, kultur, og samfunnsengasjement ikke kan erstattes av andre plattformer. Forslaget forventes å bli nedstemt i Stortinget.
3 måneder siden
Fremskrittspartiet (FrP) foreslår å splitte opp og selge NRK. De mener at NRKs statlige finansiering på 7,5 milliarder kroner i 2025 gir kanalen et urettferdig konkurransefortrinn i mediebransjen. FrPs kulturpolitiske talskvinne, Silje Hjemdal, hevder at NRK dominerer markedet og presser ut mindre aktører. Partiet ønsker å konkurranseutsette de samfunnsnyttige funksjonene til NRK og frigjøre statlige midler til andre formål. FrP understreker at de vil unngå å erstatte en stor statlig aktør med en stor privat aktør ved å dele opp NRK i flere selskaper ved salg.
3 måneder siden
De borgerlige partiene er uenige om strømstøtte. Høyre vil beholde dagens ordning, mens Venstre vil fjerne den. KrF og Frp ønsker en makspris på strøm og full kompensasjon for priser over 50 øre per kWh. De vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten kan bli viktig i neste valg. Frps forslag koster 4,7 milliarder kroner ifølge deres alternative budsjett.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) foreslår å kutte avgiftene på ladbare hybridbiler kraftig, noe som i gjennomsnitt vil gjøre dem 214.000 kroner billigere. Som et nytt argument fremhever partiet at en bilpark utelukkende bestående av elbiler utgjør et sikkerhetsproblem, spesielt ved strømbrudd i krisesituasjoner. Frp mener også at folk har ulike behov og at elbiler ikke passer for alle. Elbilforeningen kritiserer forslaget og mener det vil føre til redusert elbilsalg og økte utslipp, samtidig som de påpeker at forslaget vil favorisere fossilbiler. Frp avviser at forslaget går på tvers av Stortingets mål om kun elbilsalg i 2025, og understreker at dette var et mål, ikke et krav. Elbilforeningen minner om at Frp tidligere har støttet målet om full elektrifisering.
28 dager siden
Sylvi Listhaug, leder for Fremskrittspartiet, varsler kutt i Nav og statlig byråkrati dersom FrP kommer i regjering. Hun reagerer på Navs rekordutbetalinger på 635 milliarder kroner i fjor, og mener at i utgangspunktet ingen under 40 år bør uføretrygdes. Listhaug vil prioritere å bruke mer ressurser på å få folk i jobb fremfor å betale ut ytelser passivt. Hun kritiserer også statsminister Støre for manglende rentekutt og er motstander av EU-medlemskap, noe som kan skape problemer i en eventuell borgerlig regjering.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets nestleder Jan Christian Vestre uttaler at det finnes mange kvalifiserte kandidater til å overta som partileder etter Jonas Gahr Støre, men understreker sin støtte til Støre i en krevende tid for partiet. Han kritiserer Høyre-byrådet i Oslo for å prioritere eiendomsskattkutt fremfor velferdstjenester, og peker på at regjeringen har økt bevilgningene til Oslo. Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) avviser kritikken og hevder regjeringen har påført Oslo store økonomiske tap gjennom endringer i inntektssystemet. Debatten om budsjettkutt i Oslo fortsetter, med sterke reaksjoner fra både politikere og brukere av velferdstilbud.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer Fremskrittspartiets (FrP) kritikk av Magnus Marsdals klimapolitikk, som de mener vil svekke oljenæringen og norsk økonomi. FrP argumenterer for at norsk gass er viktig for å fase ut kull i Europa, og de kritiserer regjeringens satsing på havvind og karbonfangst som kostbar symbolpolitikk. De ønsker å begrense strømeksporten for å prioritere norske husholdninger og bedrifter. FrP mener Norge skal bidra til utslippskutt, men ikke ved å skrote egen olje- og gassproduksjon, da dette vil gi mer makt til udemokratiske land. De hevder deres politikk gir trygghet og vekst, i motsetning til venstresidens linje.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om Norgespris, en fastpris på 50 øre/kWh, vil komme i tillegg til eksisterende påslag og månedsavgifter fra strømsalgselskapene. Elisabeth Sæther i Energidepartementet presiserer at Norgespris er en finansieringsordning, og at konkurransen mellom strømselskaper vil fortsette. SV ønsker et statlig strømsalgsselskap for å fjerne mellomledd, mens FrP kritiserer forslaget for å være forhastet og ikke adressere prissmitte fra Europa. Fornybar Norge påpeker at Norgespris kan redusere lønnsomheten av energisparetiltak og solkraft.
1 måned siden
Unge Høyre tar til orde for å redusere ambisjonene i klimapolitikken for å styrke Norges sikkerhetspolitikk. Leder Ola Svenneby mener klimamålene for 2040 bør utsettes, og at prioriteringen må være sikkerhet. Dette innebærer kutt i klimapolitikken og velferdssatsinger for å finansiere nødvendige sikkerhetstiltak. AUF-leder Gaute Skjervø kritiserer forslaget og understreker viktigheten av å opprettholde velferdsstaten og klimamålene. Han foreslår heller å styrke velferden gjennom tiltak som gratis barnehage og skolemat, og lover å kjempe imot Unge Høyres kuttforslag.