Bank of England besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,75 prosent, etter to tidligere rentekutt i 2024. Beslutningen var i tråd med forventningene, selv om tre av ni komitémedlemmer ønsket en reduksjon.
Sentralbanken gjentar at en gradvis tilnærming til rentekutt er riktig. Inflasjonen i Storbritannia har steget til 2,6 prosent, litt høyere enn anslått, og tjenesteinflasjonen forventes å holde seg høy.
Storbritannia skiller seg ut med en høyere styringsrente enn Norge. Andre land, som USA og Sverige, har nylig satt ned sine renter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Storbritannias sentralbank, Bank of England, har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,75 prosent. Beslutningen kommer etter to tidligere rentekutt i 2024, men vedvarende tjenesteinflasjon og høy lønnsvekst har gjort det vanskelig å redusere renten ytterligere. Seks av ni medlemmer i rentekomiteen stemte for å opprettholde dagens nivå, mens tre ønsket en reduksjon. Inflasjonen i Storbritannia steg til 2,6 prosent i november, noe som er høyere enn sentralbankens mål. Samtidig har både Federal Reserve i USA og Riksbanken i Sverige gjort rentekutt. Norges Bank har også valgt å holde sin rente uendret på 4,5 prosent.
2 måneder siden
Bank of England har redusert renten med 0,25 prosentpoeng til 4,5 prosent. Beslutningen ble tatt under årets første rentemøte, der syv av ni komitémedlemmer stemte for kuttet. Begrunnelsen er svakere økonomisk vekst enn forventet og en nedgang i prisveksten. Sentralbanken, som styrer etter et inflasjonsmål på to prosent, hadde prisvekst på 2,5 prosent i desember. Flere andre sentralbanker i Europa har også nylig kuttet renten, mens Norges Bank har holdt renten uendret, men signalisert et mulig kutt i mars.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig publiserte de en pengepolitisk rapport som indikerer at det mest sannsynlig vil komme tre rentekutt i 2025. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets mener rentebanen er høyere enn tidligere, og makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken anslår også to til tre kutt neste år. Sentralbankens tidligere prognoser har variert, med tre kutt i 2025 også antydet i september og juni. I mars signaliserte de ett kutt i 2024, men åpnet også for en mulig renteheving.
4 måneder siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men signaliserer et sannsynlig rentekutt i mars. Sjeføkonomer bekrefter at spekulasjoner om et tidligere kutt kan avskrives. Sentralbanken har hatt samme styringsrente i et år. Inflasjonen ligger over Norges Banks mål, men sterk innenlands etterspørsel gjør at rentekutt ikke er nødvendig for å opprettholde etterspørselen. Det er nå signalisert tre rentekutt i 2025, mot fire tidligere. Neste mulighet for justering av styringsrenten er 23. januar, og deretter 27. mars.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent for åttende gang på rad. Dette er i tråd med forventningene, og sentralbanken signaliserer at første rentekutt trolig vil komme i mars 2025. Inflasjonen er fortsatt over målet, men kjerneinflasjonen er som forventet. Samtidig har den økonomiske veksten vært sterkere enn prognosene. Flere andre sentralbanker, som Federal Reserve i USA og Riksbanken i Sverige, har satt ned renten den siste tiden, mens Norges Bank avventer. Norges Bank forventer gradvis nedgang i renten fra første kvartal 2025.
1 måned siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for tidligere signaler om mulige rentekutt. Analytikere spår nå ulike scenarioer for fremtidige rentekutt. Handelsbanken ser for seg inntil fem kutt innen 2027, mens Norges Bank selv antyder to kutt i 2025. Sparebank 1 Markets anslår at det første kuttet kan komme i juni, men mest sannsynlig i september. Den nye rentebanen indikerer en noe mindre nedgang i renten fremover sammenlignet med tidligere rapporter.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, og markerer dermed ett år uten rentekutt. Sentralbanken vurderer fortsatt at det er behov for en innstrammende pengepolitikk for å stabilisere prisveksten, men signaliserer at et første rentekutt kan komme i mars. Den underliggende prisveksten var i november på 3 prosent, og sentralbanksjefen peker på høy kostnadsvekst som en årsak til at prisveksten ikke har sunket raskere. Norges Bank forventer at styringsrenten vil ligge på 2,9 prosent ved utgangen av 2027.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig presenterte de en pengepolitisk rapport som indikerer en endring i forventningene til fremtidige rentekutt. Analytikere tolker den nye rentebanen til å signalisere mellom tre og fire kutt i 2025, noe som er færre enn tidligere antatt. Det første rentekuttet forventes i mars neste år, med mulighet for to kutt frem mot juni og et tredje i september. Tidligere prognoser har også indikert tre kutt i 2025, men med noe variasjon i rentebanens nivå.
4 måneder siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i tråd med forventningene. Forbrukerøkonom Magne Gundersen påpeker at dette ikke var overraskende, og at folk flest forventer første rentekutt i mars neste år. Han oppfordrer folk til å holde ut, da rentekutt er i vente. Samtidig melder Norgessjef i Bluestep Bank og Bank2, Sebastian Mikolajczyk, at spesielt unge med boliglån sliter med de høye rentene. Forbruksgjelden er høy, og antallet inkassosaker øker, men det er et lyspunkt at renten ikke ser ut til å øke ytterligere.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i tråd med forventningene. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserer at det første rentekuttet trolig vil komme i mars. Renten har bidratt til å dempe prisveksten, men høy kostnadsvekst i bedriftene og færre forventede rentekutt i utlandet gjør at Norges Bank fortsatt ser behov for en innstrammende pengepolitikk. Arbeidsledigheten har økt noe, men fra et lavt nivå. Inflasjonen nærmer seg målet på 2 prosent, men det er fortsatt usikkerhet rundt den videre utviklingen.