En ny rapport viser en bekymringsfull nedgang i organdonasjoner i Norge, med færre donorer og økt avslagsprosent. Samtidig opplever nabolandene en økning.
Stiftelsen Organdonasjon peker på manglende nasjonal koordinering og ressurser som årsaker til den negative trenden. De mener at organdonasjon i Norge har vært for avhengig av ildsjeler og tilfeldigheter, og etterlyser en sterkere satsing for å sikre at flere pasienter får livreddende transplantasjoner.
En pasient, Heidi Torbjørnsen, forteller om hvordan organdonasjon har reddet livet hennes flere ganger, og oppfordrer flere til å vurdere organdonasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Antallet organdonasjoner i Norge har hatt en nedadgående trend, med det fjerde laveste antallet i 2024 siden 2014. Samtidig blir ikke alle avdøde vurdert for organdonasjon, selv om de har ønsket det. Stiftelsen Organdonasjon er bekymret, da mange venter på nye organer. Oslo universitetssykehus mener en nasjonal organisering er nødvendig for bedre oversikt og systematisering. Politiske partier erkjenner mangler og ser frem til Helsedirektoratets uttalelse om løsninger.
3 måneder siden
Norge har strenge regler for organdonasjon fra spedbarn, noe som fører til at få organer blir tilgjengelige for transplantasjon. Barnelegeforeningen mener at de minste barna blir glemt i diskusjonen om organdonasjon, og at dagens regelverk gjør det vanskelig å donere organer fra spedbarn. En ny metode for å påvise hjernedød hos spedbarn er under utvikling, og det jobbes for å øke bevisstheten rundt organdonasjon fra barn. Norge er avhengig av organer fra utlandet for å redde spedbarn, og det har forekommet dødsfall som følge av manglende tilgang på organer. Helsedirektoratet har innkalt til møte med Barnelegeforeningen for å diskutere saken.
2 måneder siden
En ekspert uttrykker bekymring for at hoppsporten i Norge er i ferd med å dø ut. Årsakene inkluderer redusert interesse, kompliserte regler, mangel på TV-eksponering og færre ildsjeler som driver sporten lokalt. Hoppsporten må forenkles og gjøres mer tilgjengelig for å overleve. VM i Trondheim er en viktig mulighet til å snu trenden, men det er usikkert om det er tilstrekkelig. Paralleller trekkes til Finland, der hoppsporten har hatt en markant nedgang.
1 måned siden
Artikkelen belyser den markante nedgangen i antall skihoppere i Norge de siste tiårene. Fra over 3000 lisensierte utøvere i 1987 har tallet falt til kun 212 i 2025. Skihistoriker Thor Gotaas beskriver utviklingen som en overgang fra nasjonalsport til nisjeidrett, og antyder at tidligere popularitet var overdreven. Samtidig peker en lokal ildsjel på mangelen av mellomstore hoppbakker som en mulig årsak til rekrutteringsproblemene. OL-vinner Espen Bredesen mener derimot at hoppsporten ikke er i krise. Sviktende billettsalg ved skiflygingsrenn i Vikersund knyttes til negativ medieomtale av sporten.
1 måned siden
Pasient- og brukerombudets årsrapport for 2024 avdekker et økende press på eldreomsorgen, der kommuner kutter sykehjemsplasser til tross for mangel. Ombudet frykter at økonomiske prioriteringer fører til lovbrudd og manglende ivaretakelse av eldre med store hjelpebehov. Rapporten viser at kommunale helse- og omsorgstjenester står for en betydelig andel av klagene, og at mange eldre opplever manglende tjenestetildeling, dårlig kvalitet og mangel på medvirkning. Spesielt eldre hjemmeboende med sammensatte behov opplever tilbudet som utilstrekkelig, og mange kvier seg for å klage i frykt for negative konsekvenser.
3 måneder siden
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press og utvikler seg i feil retning. Forskere fra flere institusjoner har analysert fjordens tilstand de siste årene og ser en alvorlig nedgang i viktige arter som torsk og stortare, samtidig som lurven og fremmede arter sprer seg. Selv om det er noen lyspunkter, som bedring i indre Oslofjord og reduksjon av visse miljøgifter, er det en bekymringsfull utvikling. Rapporten peker på at nitrogen fra avløp og jordbruk er en stor bidragsyter til forurensningen, og at det er behov for tiltak på tvers av sektorer for å snu utviklingen. Forskere understreker at det vil ta tid å reparere skadene.
2 måneder siden
Pasientombudet slår alarm om alvorlige mangler i norsk eldreomsorg, der mange eldre ikke får den hjelpen de trenger og frykter å klage. Årsrapporten viser at kommuner kutter i sykehjemsplasser på grunn av økonomi, selv om behovet er stort, noe som fører til ulik behandling av eldre avhengig av bosted. Ombudet påpeker manglende oversikt og planlegging på nasjonalt nivå, noe som resulterer i urettferdig ressursfordeling og dårligere politiske beslutninger. Situasjonen forventes å forverres med den kommende eldrebølgen.
4 måneder siden
Frelsesarmeen og Røde Kors rapporterer om en økning i antall mennesker som trenger hjelp før jul. Frelsesarmeen deler ut julemat til over 1400 husstander i Oslo, mens Røde Kors melder at mange er usikre på om de har råd til julemat. En av dem er Tone Rose, som forteller om sin vanskelige situasjon etter å ha blitt syk. Både Frelsesarmeen og Røde Kors er bekymret for utviklingen, og mener at de lave sosialsatsene er en del av problemet. De oppfordrer regjeringen til å øke de veiledende satsene. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier regjeringen vil vurdere dette.
11 dager siden
En rapport fra Agri Analyse viser en kraftig nedgang i landbruket i Finnmark, med kun 262 aktive gårdsbruk igjen. Nedgangen har vært markant det siste tiåret. Finnmark Bonde- og Småbrukarlag slår alarm og krever tiltak for å styrke matberedskapen. Agri Analyse har skissert en tiltakspakke til 1 milliard kroner som inkluderer økt investeringsstøtte, beredskapstiltak og rekrutteringskvoter. Stortinget har vedtatt å prioritere Nord-Norge i årets jordbruksoppgjør, og bondelaget forventer at dette følges opp.
1 dag siden
Antall søkere til barnehagelærerstudiet faller kraftig. Dette skaper bekymring for bemanningssituasjonen i norske barnehager.