Antallet organdonasjoner i Norge har hatt en nedadgående trend, med det fjerde laveste antallet i 2024 siden 2014. Samtidig blir ikke alle avdøde vurdert for organdonasjon, selv om de har ønsket det.
Stiftelsen Organdonasjon er bekymret, da mange venter på nye organer. Oslo universitetssykehus mener en nasjonal organisering er nødvendig for bedre oversikt og systematisering.
Politiske partier erkjenner mangler og ser frem til Helsedirektoratets uttalelse om løsninger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny rapport viser en bekymringsfull nedgang i organdonasjoner i Norge, med færre donorer og økt avslagsprosent. Samtidig opplever nabolandene en økning. Stiftelsen Organdonasjon peker på manglende nasjonal koordinering og ressurser som årsaker til den negative trenden. De mener at organdonasjon i Norge har vært for avhengig av ildsjeler og tilfeldigheter, og etterlyser en sterkere satsing for å sikre at flere pasienter får livreddende transplantasjoner. En pasient, Heidi Torbjørnsen, forteller om hvordan organdonasjon har reddet livet hennes flere ganger, og oppfordrer flere til å vurdere organdonasjon.
3 måneder siden
Etter at åtte uker gamle Ero døde uten å kunne donere organene sine, krever politikere og fagfolk endring i regelverket for organdonasjon hos spedbarn. Dagens regler gjør det vanskelig for spedbarn å bli organdonorer, noe som er spesielt bekymringsfullt med tanke på den høye dødeligheten blant barn på venteliste. En rapport fra i fjor foreslår endringer, men helseministeren har ennå ikke fulgt opp. Foreldrene til Ero ønsker å belyse denne problematikken. Helsepolitiske talspersoner fra Høyre og Frp krever at regjeringen tar tak i saken. Helsedepartementet har gitt oppdrag om å gjennomgå organiseringen av organdonasjon, men det er behov for ytterligere tiltak.
3 måneder siden
Norge har strenge regler for organdonasjon fra spedbarn, noe som fører til at få organer blir tilgjengelige for transplantasjon. Barnelegeforeningen mener at de minste barna blir glemt i diskusjonen om organdonasjon, og at dagens regelverk gjør det vanskelig å donere organer fra spedbarn. En ny metode for å påvise hjernedød hos spedbarn er under utvikling, og det jobbes for å øke bevisstheten rundt organdonasjon fra barn. Norge er avhengig av organer fra utlandet for å redde spedbarn, og det har forekommet dødsfall som følge av manglende tilgang på organer. Helsedirektoratet har innkalt til møte med Barnelegeforeningen for å diskutere saken.
4 måneder siden
Gjennomsnittlig ventetid for påbegynt helsehjelp i Norge var 75 dager i november, det samme som i november året før. Dette er en nedgang på fire dager fra gjennomsnittet for 2023. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) mener dette indikerer en positiv trend mot målet om å redusere ventetidene til nivået før pandemien i 2025. Antall personer som venter på helsehjelp har også gått ned med 16 300 siden november i fjor, selv om ventetiden i starten av året var lengre enn året før.
2 måneder siden
Pasient- og brukerombudet har i 2024 opplevd en nedgang i antall klager på fastlegetjenesten, men samtidig en økning i misnøye knyttet til kvaliteten på tjenesten. Det mottas flere henvendelser om korte konsultasjoner, mangelfull journalføring og manglende oppfølging. Samtidig har antall henvendelser om psykisk helsevern økt kraftig, og avslag på tjenester innen psykisk helse er en vanlig årsak til kontakt med ombudet. Pasient- og brukerombudet er bekymret for denne utviklingen og understreker behovet for å sikre pasientenes rettigheter og interesser i møte med helsevesenet.
2 måneder siden
Antallet ledige stillinger i Norge har hatt et markant fall. Fra første kvartal 2023 til utgangen av 2024 gikk antallet ned fra 128 000 til 88 500. Nedgangen er størst innen helse-, pleie- og omsorgstjenester, hvor antallet ledige stillinger nesten ble halvert i løpet av 2024. Selv om nivået fortsatt er høyt i et historisk perspektiv, viser tallene en tydelig nedadgående trend. Statistisk sentralbyrå (SSB) påpeker at man må tilbake til starten av 2021 for å finne et lignende lavt nivå av ledige stillinger.
2 måneder siden
Stortinget kan vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen, et omstridt journalsystem i Helse Midt-Norge, stikk i strid med regjeringens ønske. Flere partier ser ut til å støtte forslaget, og Fremskrittspartiet vurderer å endre sin posisjon. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene lider under mangelen på en langsiktig plan for Helseplattformen. Systemet har møtt kritikk fra Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener det øker risikoen for feilbehandling av pasienter. Riksrevisjonen har også påpekt svakheter i prosessen rundt Helseplattformen. Den nåværende mindretallsregjeringen opplever flere nederlag i Stortinget.
1 måned siden
Artikkelen omhandler 174 dødsfall som har skjedd i forbindelse med legevaktbesøk i Norge de siste fem årene. Helsetilsynet uttrykker bekymring for mørketall og peker på feil i diagnostikk og kommunikasjon mellom legevakt og sykehus som kritiske punkter. Pasient- og brukerombudet reagerer på hendelsene og fremhever risikoen for feilvurderinger grunnet tidspress og mangelfull informasjon. Helsetilsynet understreker behovet for bedre ledelse, riktig kompetanse og grundig gjennomgang av feil, samt at mange henvendelser burde vært håndtert av fastlegen for å redusere presset på legevaktene.
3 måneder siden
Nye tall viser at boligbyggingen i Norge er på sitt laveste nivå siden 1946. I 2024 ble det igangsatt bygging av 13 874 boenheter på landsbasis, noe som er 1 prosent lavere enn i 2023. Dette dekker kun omtrent halvparten av det reelle behovet for boliger. Situasjonen er spesielt kritisk i Oslo, hvor det kun ble igangsatt bygging av 925 nye boliger i fjor, en nedgang på hele 43 prosent fra året før. Dette dekker kun en firedel av det årlige behovet i hovedstaden. Salget av nye boliger økte noe i løpet av fjoråret, med en oppgang på 11 prosent fra 2023, men dette kompenserer ikke for den lave byggeaktiviteten.
9 dager siden
Artikkelen er et hjertesukk fra en etterlatt som uttrykker bekymring over den høye selvmordsraten i Norge, som er den høyeste siden årtusenskiftet. Forfatteren påpeker at til tross for en nullvisjon for selvmord, har situasjonen ikke bedret seg. Det etterlyses konkrete tiltak og bedre systemer for å fange opp sårbare grupper, spesielt ved utskrivelse fra institusjon. Økningen i mottagere av arbeidsavklaringspenger (AAP) fremheves som en potensiell risikofaktor for utenforskap. Forfatteren understreker behovet for samfunnsendringer og forebyggende tiltak for å redusere ensomhet og utenforskap.