Pasient- og brukerombudet har i 2024 opplevd en nedgang i antall klager på fastlegetjenesten, men samtidig en økning i misnøye knyttet til kvaliteten på tjenesten. Det mottas flere henvendelser om korte konsultasjoner, mangelfull journalføring og manglende oppfølging.
Samtidig har antall henvendelser om psykisk helsevern økt kraftig, og avslag på tjenester innen psykisk helse er en vanlig årsak til kontakt med ombudet.
Pasient- og brukerombudet er bekymret for denne utviklingen og understreker behovet for å sikre pasientenes rettigheter og interesser i møte med helsevesenet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Pasient- og brukerombudet rapporterer om økende misnøye blant pasienter, som opplever at fastlegetjenesten prioriterer effektivitet fremfor kvalitet. Mange pasienter opplever at de ikke får tatt opp alle sine helseproblemer under en legetime, og må bestille nye timer. Dette underbygges av plakater på legekontorer som oppfordrer til å kun diskutere én problemstilling per konsultasjon. En fastlege og forsker mener dagens finansieringsmodell bidrar til problemet. Lederen for Norsk forening for allmennmedisin er uenig i kritikken, og mener tall viser at kvaliteten på fastlegetjenesten er god.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i antall klager på helsevesenet, der Hege Thoresen er et eksempel på en pasient som kjemper for sine rettigheter. Statsforvalterne har opplevd en økning på nesten 50 prosent i klager sammenlignet med 2022, noe som fører til lange ventetider for mange. Fylkeslege Kristin Cotta Schønberg påpeker at økonomiske nedskjæringer kan være en årsak. Samtidig er det store regionale forskjeller i antall klager og saksbehandlingstid. Pasient- og brukerombud Jannicke Bruvik uttrykker bekymring over de lange ventetidene, mens flere statsforvaltere etterlyser økte ressurser for å sikre rettssikkerheten til pasientene. Helse- og omsorgsdepartementet sier de tar situasjonen på alvor.
1 måned siden
Pasient- og brukerombudets årsrapport for 2024 avdekker et økende press på eldreomsorgen, der kommuner kutter sykehjemsplasser til tross for mangel. Ombudet frykter at økonomiske prioriteringer fører til lovbrudd og manglende ivaretakelse av eldre med store hjelpebehov. Rapporten viser at kommunale helse- og omsorgstjenester står for en betydelig andel av klagene, og at mange eldre opplever manglende tjenestetildeling, dårlig kvalitet og mangel på medvirkning. Spesielt eldre hjemmeboende med sammensatte behov opplever tilbudet som utilstrekkelig, og mange kvier seg for å klage i frykt for negative konsekvenser.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økningen av ADHD-utredninger i Norge, hvor mange opplever å ikke bli tatt på alvor eller blir avvist. Helsevesenet rapporterer om en økning i klager og systemet sliter med å håndtere den store pågangen. Spesielt etter pandemien har henvendelsene økt, hvor sosiale medier blir trukket frem som en mulig årsak. Helse Sør-Øst avviser en betydelig andel av henvisningene, og Statsforvalterne ser en markant økning i klager. Pasient- og brukerombudet mener dette indikerer at systemet ikke fungerer tilfredsstillende, og at det er et gap mellom pasientenes forventninger og tjenestenes tilbud.
3 måneder siden
Bruken av ADHD-medisiner i Norge har doblet seg på fire år, noe som bekymrer fastleger. En lege nekter å skrive ut resepter uten diagnose fra offentlig helseforetak, og mener for mange får diagnosen uten tilstrekkelig utredning. Folkehelseinstituttet (FHI) ser en økning i diagnoser, spesielt blant unge kvinner, og forklarer det med økt fokus på psykisk helse. Interesseorganisasjonen ADHD-Norge mener økt kunnskap og destigmatisering bidrar til flere henvendelser. Helsedirektoratet understreker behovet for mer kunnskap om utredning og behandling av ADHD, og at medisinering bør være en del av en helhetlig plan. En fastlege er kritisk til svarene fra FHI og Helsedirektoratet, og etterlyser en offentlig utredning.
4 måneder siden
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har ikke behandlet 123 klager på tvangsmedisinering i psykiatrien. Dette har ført til at statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland måtte gå av. Pasientombudet mener at dette er en alvorlig svikt som går på tilliten og verdigheten løs. Professor Kjell Arne Rørvik omtaler saken som en «gedigen systemsvikt», og det er svært uvanlig at en statsforvalter blir avsatt på denne måten. Svarstad Haugland forklarer at de hadde vært presset på ressurser, men pasientombudet mener at dette ikke forsvarer at viktige oppgaver blir lagt til side. Pasientombudet mener også at politisk ledelse har et ansvar for å sikre at tjenestene har tilstrekkelige ressurser.
4 måneder siden
Statsforvaltere over hele landet har varslet om en anstrengt ressurssituasjon, med «underfinansiering» og «svært urovekkende» som gjengangere. Dette kommer frem i en gjennomgang av årsrapportene for 2023 og intervjuer med flere statsforvaltere. Valgerd Svarstad Haugland gikk av som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus etter at det ble avdekket alvorlige avvik i behandlingen av klager på tvangsmedisinering. 114 pasienter har fått feilaktig henlagt sine klager. Statsforvalterne frykter at den pressede situasjonen går utover rettssikkerheten til befolkningen. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung understreker at manglende ressurser ikke er en unnskyldning for å ikke behandle saker.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i klager på norske sykehjem og hjemmehjelpstjenester. Pasientombudet påpeker at kommunene ikke er tilstrekkelig forberedt på den økende eldrebølgen, noe som resulterer i at mange eldre ikke får den hjelpen de trenger, enten det gjelder hjemmetjenester eller sykehjemsplass. Flere kommuner erkjenner at økonomiske utfordringer hindrer dem i å tilby tilstrekkelig eldreomsorg, og at mange eldre bor hjemme for lenge med avansert medisinsk behandling. En forskningsstudie antyder også at forventningene til helsetjenestene kanskje er for høye, men pasientombudet mener likevel at klageauken skyldes reelle behov som ikke blir møtt.
22 dager siden
Antall nordmenn med privat helseforsikring har økt med 35 prosent under Støre-regjeringen, viser tall fra Finans Norge. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) uttrykker bekymring for utviklingen, og mener det er et tegn på at folk er usikre på om velferdsstaten vil stille opp når de trenger det. Han påpeker at økningen kunne vært enda større om ikke regjeringen hadde snudd det han kaller fastlegekrisen. Selv om 150.000 fortsatt står uten fastlege, er dette en forbedring. Vestre understreker at det viktigste fremover er å redusere ventetidene i det offentlige helsevesenet for å dempe etterspørselen etter private helseforsikringer.
4 måneder siden
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland trekker seg fra sin stilling i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus etter at det ble avdekket to alvorlige avvik i helseavdelingen. Det ene avviket omhandler manglende behandling av 123 klager på tvangsmedisinering, som har gått ut over pasienters rettssikkerhet. Det andre avviket gjelder brudd på offentleglova ved at 969 innsynskrav ikke er behandlet. Haugland opplyser at hun ikke lenger har tillit fra statsråden og slutter når hennes åremål går ut ved nyttår. Det er besluttet å innhente ekstern bistand for å gjennomgå sakene.