Flere langrennsløpere, inkludert Johannes Høsflot Klæbo og Ebba Andersson, har reagert kritisk på en sving i OL-løypene i Val di Fiemme under Tour de Ski. De mener svingen er feildosert og potensielt farlig.
NRK-ekspert Fredrik Aukland støtter kritikken og mener svingen må endres før lørdagens skiathlon. Han frykter kaos og farlige situasjoner, spesielt i fellesstarten, og foreslår å kutte ut den første delen av løypa.
Aukland mener det er uforsvarlig å sende ut løpere i en fellesstart i den nåværende løypa. Det er sprint i løypene på fredag.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Tre norske langrennsløpere, Johannes Høsflot Klæbo, Harald Østberg Amundsen og Martin Løwstrøm Nyenget, kritiserer den svenske løperen William Poromaa for å skape farlige situasjoner i feltet under en fellesstart i Tour de Ski. Poromaa kolliderte med Nyenget, og Simen Hegstad Krüger falt etter en annen hendelse som muligens involverte Poromaa. Flere løpere opplevde kaotiske situasjoner og fall. Poromaa selv kritiserer fellesstartformatet og mener det fører til kaos. Han mener også at Nyenget var skyld i kollisjonen mellom dem. De norske løperne mener Poromaa og Edvin Anger bør ta mer hensyn i feltet.
3 måneder siden
Therese Johaug, etter å ha vunnet Tour de Ski i Val di Fiemme, kritiserer løypene for å være for tette og ha for høy fart. Hun mener flere svinger er farlige og krever endringer før OL neste år. NRKs langrennsekspert støtter kritikken og kaller løypene uforsvarlige. Mika Vermeulen er mindre kritisk og tror arrangøren vil gjøre nødvendige justeringer. FIS bekrefter at de vil evaluere og gjøre endringer, inkludert å bygge en høyere kul før oppløpet, som en del av forberedelsene til OL.
3 måneder siden
Langrennseliten testet OL-løypa i Val di Fiemme, og flere utøvere var svært kritiske til avslutningen. Løypa har en kort oppløpsside etter en nedoverbakke, noe som gjør at glid blir viktigere enn en spurt. Edvin Anger kalte løypa en katastrofe, mens Therese Johaug og Astrid Øyre Slind støttet kritikken og mente det var en fordel å ligge bak i avslutningen. Arrangøren, FIS, er villig til å se på endringer før OL, men understreker at det ikke vil bli store justeringer. Even Northug var derimot svært fornøyd med løypa, mens Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten, men erkjente at løypa er spesiell.
3 måneder siden
Etter den femte etappen av Tour de Ski i Val di Fiemme, var det delte meninger blant løperne om den nye OL-løypa. Mange mente det var en ulempe å gå først inn i den siste bakken, da det var lettere å passere i høy fart på oppløpet. Astrid Øyre Slind og Erik Valnes var blant de kritiske, mens Even Northug likte løypa. Det spekuleres i om Kristine Stavås Skistad ville ha likt løypa, med sin styrke i oppløp. FIS planlegger justeringer av løypa før OL i 2026, blant annet for å redusere hastigheten i den siste utforkjøringen.
3 måneder siden
Svenske langrennsløpere er bekymret for kvaliteten på skiene sine før VM i Trondheim, spesielt skøyteskiene. Flere løpere har hatt dårlige opplevelser med skiene denne sesongen, noe som har ført til dialog med smørerne. TV 2-ekspert Petter Skinstad mener det er mistillit mellom løperne og smøreteamet, og frykter at dette kan ødelegge Sveriges sjanser i VM. Smøresjef Anders Svanebo avviser kritikken og sier de jobber hardt for å løse problemene. Løperne understreker at skiene er avgjørende for prestasjonen, spesielt etter fluorforbudet.
4 måneder siden
En ny startordning i Tour de Ski, der startlisten for fellesstarten baseres på sprintresultater, har ført til kritikk og kaos blant utøverne. Flere distanseløpere, som Erik Valnes og Friedrich Moch, mener ordningen er urettferdig da den favoriserer sprintere og gjør det vanskelig for distanseløpere å kjempe om gode plasseringer. Utøvere opplevde fall og vanskeligheter med å passere sprintere i feltet. FIS forsvarer endringen med at den skal gi bedre oversikt over stillingen i touren, men flere utøvere ønsker tilbake den gamle ordningen der de 15 beste fra sprinten starter først, etterfulgt av de resterende basert på FIS-poeng.
1 måned siden
Flere profilerte langrennsløpere, deriblant Martin Johnsrud Sundby og Pål Golberg, har kritisert løypeforholdene under ski-VM i Trondheim. De mener løypene er for løse og tunge, og at arrangøren burde ha brukt mer salt for å gjøre dem fastere. Pål Golberg mener arrangøren burde søkt hjelp fra eksperter. Løypesjef Daniel Myrmæl Helgestad forsvarer arbeidet og sier de har gjort sitt beste under de vanskelige værforholdene med gammel snø. Andre løpere er ikke like kritiske og mener forholdene er like for alle. Været ventes å skape utfordringer også under femmila for damer.
3 måneder siden
NM-sjef Gudbrand Skraastad er svært kritisk til at Johannes Høsflot Klæbo ikke deltar i ski-NM, og kaller det en hån mot arrangørene og norsk langrenn. Han mener de beste løperne må delta for å fremme sporten og rekruttere nye utøvere. Kommentator Ernst A. Lersveen reagerer sterkt på kritikken, og mener Klæbo må prioritere sin egen form foran NM. Klæbos medierådgiver opplyser at han ikke er restituert etter Tour de Ski. Skraastad frykter at manglende deltakelse fra de beste kan føre til at NRK ikke lenger vil sende langrenn. Flere andre eliteløpere har også meldt forfall til NM.
1 måned siden
Flere skiutøvere reagerer negativt på at femmila er tatt ut av programmet under verdenscupen i Holmenkollen. De mener femmila er en viktig del av Holmenkollen-tradisjonen og appellerer til «folkesjelen». Avgjørelsen er tatt på bakgrunn av tidligere års lave deltakelse, da rennet har ligget tett opp mot andre mesterskap. Noen utøvere mener de selv må ta ansvar for å prioritere femmila høyere. Renndirektøren i FIS jobber for å få femmila tilbake til Holmenkollen neste år. I år består programmet av 20 km klassisk og 10 km skøyting, med en løype begrenset til stadionområdet på grunn av snømangel.
3 måneder siden
Johannes Høsflot Klæbo er ikke påmeldt ski-NM på Gåsbu, noe som har fått NM-sjef Gudbrand Skraastad til å reagere kraftig. Skraastad mener Klæbos fravær er en katastrofe for norsk langrenn, rekrutteringen og arrangementet. Han kritiserer Klæbo for manglende respekt overfor sporten og mener det er vanskelig å markedsføre langrenn uten de beste utøverne. Flere andre landslagsløpere, som Tiril Udnes Weng og Astrid Øyre Slind, er heller ikke påmeldt. Klæbo har tidligere uttalt at hans deltakelse avhenger av kroppens tilstand, men har ikke kommentert kritikken fra Skraastad.