En 45 år gammel kvinne, Cheryl, fikk diagnosen tykktarmskreft etter å ha ignorert flere symptomer i lang tid. Hun opplevde blant annet magesmerter, endringer i avføringsmønster, og blod i avføringen. Hun trodde feilaktig at symptomene skyldtes andre årsaker, som hemoroider.
En mage- og tarmspesialist understreker at blod i avføringen, endringer i avføringsvaner og jernmangel kan være tegn på tarmkreft. Han avliver også myten om at friskt blod i avføringen alltid er ufarlig.
Forekomsten av tarmkreft i Norge er høy, og risikofaktorer inkluderer lite fysisk aktivitet, overvekt, høyt inntak av rødt kjøtt og alkohol. Tidlig diagnose er viktig for et godt behandlingsresultat.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En artikkel om den økende forekomsten av tarmkreft blant yngre i Norge. Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller av tarmkreft hos personer under 50 år, kun slått av Australia og USA. En kvinne ved navn Wenche, som selv fikk tarmkreft i ung alder, forteller om sin erfaring. Forskere er bekymret over utviklingen og mistenker at miljøfaktorer kan spille en rolle. Ahus oppretter et eget senter for å forske på årsakene og forbedre behandlingen for denne pasientgruppen. Studien viser en betydelig økning i tarmkrefttilfeller blant unge voksne i Norge de siste 30 årene.
4 måneder siden
Joe Faratzis, en 34-åring fra Los Angeles, fikk diagnosen stadium fire kolorektal kreft som 28-åring etter å ha ignorert tidlige symptomer som magesmerter og blod på toalettpapiret. Kreften spredte seg til lungene og leveren, og han har fått beskjed om at han aldri vil bli frisk. Faratzis deler sin historie i en viral kronikk og på TikTok, hvor han oppfordrer andre til å ta ansvar for egen helse og reagere på tidlige tegn. Kolorektal kreft er en av de vanligste kreftformene i Norge, og tilfeller blant yngre voksne øker, ifølge Kreftforeningen.
4 måneder siden
En studie publisert i The Lancet Oncology viser en global økning i tarmkreft blant personer under 50 år. I Norge har det vært en økning på 60 prosent siden årtusenskiftet, ifølge Kreftregisteret. Studien peker på usunt kosthold, fysisk inaktivitet og fedme som mulige årsaker. Norge ligger høyt på statistikken, spesielt blant kvinner. Økningen er bekymringsfull da tarmkreft ofte oppdages sent og er en ledende dødsårsak blant unge. Kreftforeningen understreker behovet for forebygging og et samfunnsansvar for å fremme sunne valg, inkludert restriksjoner på markedsføring av usunn mat.
4 måneder siden
En ny studie publisert i The Lancet Oncology viser en global økning av tarmkreft blant personer under 50 år. Tidligere studier har hovedsakelig vist denne økningen i vestlige land, men nå er den dokumentert i ulike økonomier og regioner over hele verden. Kreftforeningen bekrefter denne trenden i Norge og understreker at mange tilfeller kunne vært unngått med enkle grep i kosthold og livsstil. Studien viser at tarmkreft øker blant unge voksne, mens forekomsten blant eldre er stabil eller fallende. Forskere og helsemyndigheter understreker viktigheten av å fremme sunne levevaner og tidlig diagnostisering for å redusere dødeligheten.
3 dager siden
Skuespiller Olivia Williams deler sin historie om langvarig feildiagnostisering. Hun ble sendt fra lege til lege i fire år før hun fikk kreftbeskjeden.
3 måneder siden
Trond Lundquist (70) oppsøkte legevakten tre dager på rad med sterke magesmerter, men ble sendt hjem med beskjed om å ta Paracet og Ibux. Hans kone, Line Alexandra Borchgrevink, insisterte på videre helsehjelp. Etter en kraftig blødning ble Lundquist innlagt på sykehus, hvor det ble oppdaget en svulst i leveren. Ekteparet føler seg ikke tatt på alvor av legevakten og ønsker en endring i rutinene. Larvik legevakt beklager hendelsen og oppfordrer pasienter til å ta kontakt ved misnøye. Kommunalsjefen mener legevakten har god tillit, men understreker viktigheten av å klage ved misnøye.
4 måneder siden
Amalia (33) valgte å fjerne begge brystene etter å ha fått påvist den arvelige genfeilen BRCA1, som gir økt risiko for bryst- og eggstokkreft. Hun visste at kvinner på morssiden hadde hatt eggstokkreft, og valgte derfor å teste seg. Overlege Lovise Mæhle ved OUS påpeker at mange med genfeilen ikke er klar over det, da den kan arves fra både mor og far, og at mange ikke har kjente tilfeller av kreft i familien. Mæhle mener at flere burde få mulighet til å teste seg, men dagens lovverk begrenser dette. Fjerning av brystvev og eggstokker er den sikreste måten å unngå kreft for kvinner med genfeilen, men det er opp til hver enkelt å bestemme når det er riktig tidspunkt for operasjon.
2 måneder siden
En OECD-rapport fremhever at Norge har en av de høyeste kreftforekomstene i Europa, med anslagsvis 40 prosent av befolkningen som vil utvikle kreft før de fyller 80 år. Spesielt tykktarmskreft forekommer hyppig. Samtidig er kreftdødeligheten i Norge lav og synkende. Prostatakreft er mest utbredt blant menn, mens brystkreft er vanligst blant kvinner. Rapporten peker på at lavt antall røykere er positivt, men økning i snusbruk, alkoholforbruk og fedme kan føre til flere krefttilfeller i fremtiden.
2 måneder siden
Norge ligger i Europatoppen når det gjelder kreftforekomst, spesielt for føflekk- og tykktarmskreft, hvor fire av ti nordmenn vil utvikle kreft før 80 år. Samtidig er kreftdødeligheten lav og synkende. Høy forekomst settes i sammenheng med økt snusbruk, alkoholforbruk og overvekt. En ny nasjonal kreftstrategi lanseres for å redusere forekomsten og forbedre livskvaliteten for kreftpasienter. Strategien har som mål å gjøre Norge ledende innen kreftforebygging, gode pasientforløp og økt livskvalitet for pasienter og pårørende.
2 måneder siden
Anna Lene Leganger opplevde forsinkelser i sin kreftbehandling da hun ikke ble registrert i pakkeforløpet ved Radiumhospitalet. Etter å ha purret selv, ble hun først henvist til Elverum sykehus, hvor en operasjon ble avbrutt på grunn av spredning. Hun ble senere operert ved Radiumhospitalet. Statistikker viser at stadig færre kreftpasienter får behandling innen fastsatte frister, noe Kreftforeningen er bekymret for. Regjeringen arbeider med en ny kreftstrategi for å øke kapasiteten og redusere ventetider, samt revidere pakkeforløpene.