Fremskrittspartiet (Frp) reagerer på politiets ønske om å fjerne minibanker i belastede områder i Oslo, og mener det er feil medisin å straffe lovlydige borgere. Politiet ser på minibankene som arnesteder for vold, ran og narkotikaomsetning.
Frp vil heller gi politiet økte ressurser for å bekjempe kriminaliteten. Høyre støtter politiets ønske om å vurdere fjerning av minibanker, mens Arbeiderpartiet er åpne for å se nærmere på dette.
Minibank-selskapet Loomis ønsker å sette ut flere minibanker der folk ferdes. Politiet viser til åpenlys narkotikasalg rundt minibankene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Politiet i Oslo ønsker å fjerne gateplasserte minibanker, spesielt i belastede områder som sentrum og Grønland, på grunn av økende ran, vold og narkotikahandel. Politiet mener minibankene brukes av både kjøpere og selgere av narkotika, noe som skaper utrygghet for befolkningen og næringsdrivende. Enkelte minibankfirmaer har fjernet minibanker etter kriminalitet, men er åpne for å sette opp nye. Politiet stiller spørsmål ved behovet for kontanter i disse områdene og om minibankene bidrar til å opprettholde narkotikamiljøet. Samtidig understreker politiet at de forholder seg til politikernes vedtak om retten til å betale med kontanter.
4 måneder siden
Oslo-politiet ønsker å fjerne minibanker fra gateplan, spesielt i belastede områder, på grunn av høy kriminalitet som ran og vold. Politiet stiller spørsmål ved behovet for minibanker i nærheten av rusmiljøer. Samtidig har Stortinget styrket retten til å betale med kontanter. Antallet minibanker har sunket betraktelig de siste årene, og de fleste drives nå av private selskaper som Loomis. Loomis har fjernet en minibank i Oslo, men er åpne for å sette opp nye. Kontanter utgjør omtrent tre prosent av all handel i Norge.
1 måned siden
Politiet melder om nedgang i narkotikasalg og vold på Grønland etter stenging av en minibank og butikk. Minibanken var en samlingsplass for narkotikaomsetning. Stengingen skjedde etter samarbeid mellom politiet og Oslo kommune, da etableringen var ulovlig og skapte utrygghet. En arkitekt kritiserer avgjørelsen. Politiet ønsker ikke fjerne alle minibanker, kun de ved narkotikamiljøer. Stortinget har vedtatt å styrke retten til kontantbetaling.
2 måneder siden
SV foreslår å inkludere Frps partilokaler i visitasjonssoner, som en respons på Frps eget forslag om slike soner i områder med høy kriminalitet. SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland, mener at Frp må tåle å bli konfrontert med kriminalitet begått av sine medlemmer, og anklager partiet for å føre en politikk som vil diskriminere innvandrermiljøer. Han hevder også at forslaget om visitasjonssoner undergraver grunnleggende rettsprinsipper. Helge André Njåstad fra Frp avviser kritikken og kaller SVs utspill for et lavmål. Frp argumenterer for visitasjonssoner som et middel for å avdekke våpen og øke tryggheten for lovlydige borgere, og viser til at lignende tiltak er i bruk i Danmark og Sverige.
2 måneder siden
Emilie Enger Mehl (Sp) oppfordrer Astri Aas-Hansen (Ap) til å fullføre rusreformen som skal gi politiet flere virkemidler i narkotikabekjempelsen, blant annet endrede regler for politiets arbeid. KrF støtter forslaget og ønsker en strengere linje, mens SV mener reformen er feilslått og vil skrinlegge den. SV ønsker en kunnskapsbasert ruspolitikk, og rusaktivister advarer mot økt bruk av tvangsmidler, som de mener kan føre til økt rusbruk.
3 måneder siden
SV reagerer kraftig på justisminister Emilie Enger Mehls forslag om å tillate politiet å ransake personer uten mistanke. SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland, mener forslaget er et autoritært grep som vil sette til side grunnleggende rettsstatsprinsipper. Han hevder at politiet vil kunne ransake folk uten annen grunn enn at de ikke liker utseendet deres, og at dette vil ramme folk i byene hardest. Mehl forsvarer forslaget med at det er nødvendig for å bekjempe gjengkriminalitet, og at det vil gjelde i hele landet. Hun understreker at det er en hjemmel med høy terskel og for et kortvarig tidsrom. Unneland påpeker at politiet ikke har bedt om dette virkemiddelet, og at forskere mener det kan gjøre mer skade enn gavn. Mehl mener det må være opp til politiet når dette skal brukes som et virkemiddel i et avgrenset område.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å innføre visitasjonssoner for våpenkontroll, noe som gir politiet utvidet mulighet til å ransake personer uten konkret mistanke i bestemte områder. Vedtaket ble støttet av Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet, men møter sterk motstand fra SV. SV mener dette er et feilgrep som kan gjøre mer skade enn nytte, og anklager Senterpartiet for å ha endret sin politikk etter regjeringsbruddet. Frp mener tiltaket er nødvendig for å bekjempe økende kriminalitet, mens Senterpartiet forsvarer sin støtte ved å understreke behovet for å gi politiet de verktøyene de trenger.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) har argumentert for visitasjonssoner i Norge, og har begrunnet dette med at det er et viktig verktøy for dansk politi. København politi opplyser imidlertid at de aldri har undersøkt effekten av visitasjonssoner. Svensk politi har heller ikke funnet skytevåpen i sine visitasjonssoner, men mener sonene bidrar til å dempe vold. Politidirektoratet (POD) har fått tilbakemeldinger fra flere politidistrikter i Norge, hvor flertallet foreløpig ikke ser behov for visitasjonssoner. Agder politidistrikt er uenig, og mener det vil gi økt trygghet.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt et forslag om å innføre visitasjonssoner, som gir politiet utvidede fullmakter til å visitere personer i utsatte områder uten konkret mistanke. Vedtaket har skapt sterke reaksjoner. Venstre kritiserer manglende utredning og mener forslaget er for inngripende, mens Likestillings- og diskrimineringsombudet advarer mot etnisk profilering. Høyre, som først ønsket en utredning, støtter nå forslaget og mener det er nødvendig for å bekjempe økende kriminalitet og gi politiet de verktøyene de trenger. Forslaget skal nå sendes på høring.
1 måned siden
Høyre foreslår å fjerne tusenlappen som et tiltak mot valutasmugling, etter en NRK-sak om smugling av store pengebeløp knyttet til organisert kriminalitet. Partiet vil også innføre elektronisk forhåndsdeklarering av pengeverdier og lette inndragning av kriminelle midler. Justisdepartementet opplyser at regjeringen allerede jobber med flere av tiltakene, men Norges Bank mener tusenlappen bør bestå. Høyre understreker behovet for å styrke tolletaten og bedre ressursbruken i kampen mot økonomisk kriminalitet.