Emilie Enger Mehl (Sp) oppfordrer Astri Aas-Hansen (Ap) til å fullføre rusreformen som skal gi politiet flere virkemidler i narkotikabekjempelsen, blant annet endrede regler for politiets arbeid.
KrF støtter forslaget og ønsker en strengere linje, mens SV mener reformen er feilslått og vil skrinlegge den.
SV ønsker en kunnskapsbasert ruspolitikk, og rusaktivister advarer mot økt bruk av tvangsmidler, som de mener kan føre til økt rusbruk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Emilie Enger Mehl (Sp) advarer Arbeiderpartiet mot å droppe den planlagte rusreformen, og frykter at det vil føre til økt kriminalitet, tap av kontroll over narkotika og ødelagte liv. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at den nye justisministeren skal jobbe med reformen, men antyder at endringer kan forekomme. Opposisjonen, inkludert Venstre og SV, håper på justeringer, spesielt angående Senterpartiets forslag om kroppslige undersøkelser. Frp understreker viktigheten av at narkotika fortsatt skal være ulovlig, og uttrykker bekymring for økt narkotikabruk blant ungdom.
5 dager siden
KrF ønsker å gi politiet utvidede fullmakter for å bekjempe narkotikabruk i norske skoler, blant annet ved å gjeninnføre bruk av narkotikahunder i skolegårdene. Forslaget, som støttes av KrFUs leder Hadle Rasmus Bjuland og moderpartiet, innebærer at skoler kan kontakte politiet for narkorazziaer. KrF argumenterer for at politiet må ha nødvendige verktøy for å håndheve forbudet mot narkotika, og mener dagens tiltak ikke er tilstrekkelige. Forslaget møter motstand fra potensielle regjeringspartnere som Venstre og Høyre, som viser til Politidirektoratets vurdering om at narkotikahunder skaper stigmatisering og forstyrrer læringsmiljøet. Fremskrittspartiet har også fremmet lignende forslag. KrF understreker at økt narkotikabruk i skolemiljøet er dokumentert gjennom rapporter fra skoler og elevledere, og mener det er nødvendig med nye grep for å bekjempe problemet.
3 måneder siden
SV reagerer kraftig på justisminister Emilie Enger Mehls forslag om å tillate politiet å ransake personer uten mistanke. SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland, mener forslaget er et autoritært grep som vil sette til side grunnleggende rettsstatsprinsipper. Han hevder at politiet vil kunne ransake folk uten annen grunn enn at de ikke liker utseendet deres, og at dette vil ramme folk i byene hardest. Mehl forsvarer forslaget med at det er nødvendig for å bekjempe gjengkriminalitet, og at det vil gjelde i hele landet. Hun understreker at det er en hjemmel med høy terskel og for et kortvarig tidsrom. Unneland påpeker at politiet ikke har bedt om dette virkemiddelet, og at forskere mener det kan gjøre mer skade enn gavn. Mehl mener det må være opp til politiet når dette skal brukes som et virkemiddel i et avgrenset område.
2 måneder siden
Tidligere justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har snudd i spørsmålet om generell bevæpning av politiet, og mener tiden nå er moden for dette. Hun begrunner sin endring med erfaringer fra sin tid som justisminister, samt en økning i kriminalitet og en endret sikkerhetspolitisk situasjon. Mehl oppfordrer spesielt Arbeiderpartiet til å ta debatten. Statsminister Støre sier regjeringen lytter til tilbakemeldinger, men ikke har konkludert. Politiet selv støtter forslaget om generell bevæpning. SV er kritisk og advarer mot økt risiko for ulykker og vold, og viser til erfaringer fra andre land.
19 dager siden
Regjeringen presenterer en ny rusreform som foreslår mildere straff for befatning med mindre mengder narkotika, men understreker at all bruk fortsatt skal være ulovlig. Justisministeren fremhever at politiet fortsatt skal ha virkemidler for å avdekke narkotikabruk, og regjeringen vurderer spyttprøver som en metode. Reformen foreslår også at personer med alvorlige rusmiddelproblemer normalt ikke skal straffes, og at mindre narkotikabeslag skal reguleres under legemiddelloven med en strafferamme på bot eller fengsel inntil seks måneder. Større narkotikabeslag vil fortsatt straffes etter straffeloven. Uenighet mellom partiene har ført til at reformen har tatt lang tid å ferdigstille.
19 dager siden
Brukerorganisasjoner kritiserer regjeringens forslag til rusreform, og mener den ikke lever opp til forventningene om avkriminalisering. Kritikken går på at politiet får beholde omstridte metoder som «tegn og symptomer»-testen og spyttprøver. Dette anses som stigmatiserende og at det rammer de svakeste i samfunnet. Det blir også påpekt at endringene i legemiddelloven er innholdsløse, men at utredning om forenklet forelegg er positivt. Samtidig mener noen at reformen er et steg i riktig retning, men kritiserer bruken av spyttprøver som et inngripende tvangsmiddel.
2 måneder siden
Emilie Enger Mehl får gjennomslag for visitasjonssoner, et tiltak mot gjengkriminalitet, til tross for motstand fra den nye justisministeren og regjeringen. Senterpartiet allierer seg med Høyre, Frp og KrF for å vedta tiltaket i Stortinget. Visitasjonssoner gir politiet rett til å ransake personer i begrensede områder uten konkret mistanke, for å forebygge voldsspiraler. Mehl og Borch frykter utviklingen i Sverige og Danmark, og mener tiltaket er nødvendig. Arbeiderpartiet uttrykker også bekymring for organisert kriminalitet, men er skeptiske til visitasjonssoner. Politiet i Malmø har ikke tatt i bruk slike soner.
2 måneder siden
Den nye justisministeren Astri Aas-Hansen (Ap) er skeptisk til forslaget om å innføre visitasjonssoner, der politiet kan visitere personer uten skjellig grunn. Høyre kritiserer dette og mener slike soner er nødvendige for å bekjempe økende kriminalitet. MDG støtter Aas-Hansens skepsis og håper det markerer et brudd med tidligere justispolitikk, spesielt Senterpartiets tilnærming til rusreformen. Politidirektoratet vurderte forslaget etter bestilling fra Justisdepartementet i fjor høst.
2 måneder siden
Høyre kritiserer justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) for manglende handlekraft mot ungdomskriminalitet, og mener de foreslåtte tiltakene er for svake. Mari Holm Lønseth (H) vil ha strengere straffer for knivbæring, bruk av fotlenke for unge under 15 år, og landsdekkende institusjoner med låste dører. Aas-Hansen svarer at regjeringen har iverksatt flere tiltak og bevilget midler for å forebygge kriminalitet. Lønseth ønsker også generell bevæpning av politiet, et synspunkt Emilie Enger Mehl (Sp) nå støtter, noe som kan gi flertall på Stortinget.
1 måned siden
Senterpartiet har snudd i spørsmålet om generell bevæpning av politiet, noe som kan føre til at norsk politi for første gang blir permanent bevæpnet. Justisminister Emilie Enger Mehl endret mening etter å ha mottatt en rapport fra Maktmiddelutvalget, sett en endring i kriminalitetsbildet og fått tilbakemeldinger fra politiet. Flere partier støtter nå forslaget, og Fremskrittspartiet har allerede et forslag klart for behandling i Stortinget. Kjersti Toppe er imot bevæpning og frykter for tilliten til politiet, og mener at bedre tilbud for psykisk syke er viktigere.