En nyhetsartikkel belyser Marius Borg Høibys boforhold på Skaugum. Spørsmål reises om han betaler leie og hvilke skattemessige konsekvenser dette kan ha.
Artikkelen handler om Marius Borg Høibys boforhold i en av kronprins Haakons utleieboliger på Skaugum siden desember 2022. Det er uklart om Borg Høiby betaler leie eller dekker driftskostnader. Kongehuset uttaler seg ikke om hans privatøkonomi.
Skatteetaten forklarer på generelt grunnlag at gratis bruk av eiendom er skattepliktig med mindre brukeren dekker alle driftskostnader. Verdien av fordelen beregnes ut fra markedsleie, som anslås til rundt 300 000 kroner årlig for en lignende bolig.
Det er dette beløpet som skal føres inn som skattepliktig inntekt dersom man har bodd gratis uten å betale driftskostnader. Kronprins Haakon er unntatt skatteplikt.
Marius Borg Høiby
Kronprins Haakon
Guri Varpe
Lene M. Ringså
Tom Risa
Kongehuset
Skatteetaten
Børsen
Nettavisen
Leieboerforeningen
Skaugum
Asker
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Leietakere av kronprins Haakons utleieboliger på Skaugum må påta seg et vedlikeholdsansvar som er strengere enn det som er vanlig i norske leiekontrakter. Advokat Tom Risa i Leieboerforeningen mener ansvaret er utvidet og kan medføre betydelige kostnader, særlig for den store eneboligen. Vedlikeholdsplikten inkluderer fornyelse av gulv, tak, balkonger og terrasser, noe som normalt ikke pålegges leietakere i samme grad. Utleiemegleren, som forvalter leieforholdene, benytter en standardkontrakt som innebærer dette ansvaret, selv om de ikke har ønsket et utvidet vedlikeholdsansvar. Slottet opplyser at vedlikeholdet dekkes av leieinntektene, ikke av kronprinsens apanasje. Risa påpeker at økt vedlikeholdsansvar vanligvis bør gi lavere leie, noe som ikke nødvendigvis skjer her. Utleiemegleren forklarer at vedlikeholdsansvaret er utvidet fordi mange utleiere bor utenbys, men dette gjelder ikke kronprinsen selv.
5 dager siden
Dagbladet setter fokus på kronprinsfamiliens økonomi, som til tross for statlig lønn, involverer privat forretningsvirksomhet. Kronprinsen har tatt opp store lån med pant i Skaugum og en hytte i Nore og Uvdal, samtidig som han driver utleie av lager og bolig på Skaugum gjennom sitt enkeltmannsforetak. Det kongelige hoff ønsker ikke å opplyse hva lånene er brukt til, og inntektene i enkeltmannsforetaket holdes hemmelige. Kronprinsen fikk en økning i apanasjen for å dekke oppussingskostnader på Skaugum, men beholdt denne etter nedbetaling av lånet. Artikkelen sammenligner kritikken mot prinsesse Märtha for kommersiell virksomhet med kronprinsens virksomhet, og etterlyser større åpenhet rundt økonomien. Det stilles spørsmål ved om det er riktig at kronprinsen driver forretningsvirksomhet samtidig som han finansieres av staten.
3 dager siden
Dagbladet Børsens undersøkelser viser at kronprinsparets apanasje har økt betydelig siden 2001, og er nå femdoblet. Økningen var opprinnelig knyttet til lån for oppussing av Skaugum, som er kronprinsfamiliens private eiendom. Kronprinsen eier flere eiendommer og driver eiendomsvirksomhet gjennom enkeltpersonsforetaket Skaugum Gård, men det er uklart hvordan inntektene fra salg og utleie forvaltes. Oppgraderinger av eiendommene finansieres delvis med statlige midler. Etter fradrag for eiendomsutgifter gjenstår rundt 14 millioner kroner av apanasjen, men bruken av disse pengene er lite kjent. Artikkelen understreker viktigheten av å skille mellom private eiendommer og statlige eiendeler, særlig ved eventuelle endringer i kongehusets rolle. Den oppfordrer kronprins Haakon til å gi en tydeligere oversikt over sin økonomi for å unngå spekulasjoner og styrke tilliten mellom kongehuset og offentligheten.
6 dager siden
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tok i 2002 opp et privat byggelån på 20 millioner kroner for å rehabilitere Skaugum, samtidig som apanasjen økte betydelig. Apanasjen har vokst til rundt 84 millioner kroner, noe som har gjort rehabiliteringen 66 millioner dyrere for staten enn om Stortinget hadde betalt direkte. Kongehuset og departementet gir ingen klare svar på hva som skjedde med det opprinnelige lånet. I tillegg har kronprinsparet tatt opp to nye lån med pant i eiendommer på til sammen 18,3 millioner kroner i 2021 og 2022, uten å kommentere bakgrunnen eller om lånene dekkes av apanasjen. Samtidig har de gjennomført flere byggeprosjekter, blant annet et nytt lager på Skaugum og planlagt ny hytte i Uvdal, som sammenfaller med låneperiodene. Kongehuset oppgir ikke detaljer om finansiering eller leieinntekter knyttet til eiendommene.
1 måned siden
Artikkelen forklarer hvordan du kan få skattefradrag ved refinansiering av lån, utleie av bolig og ved å sjekke boligens formuesverdi i skattemeldingen. Refinansiering gir fradrag for kostnader som takstmann og gebyrer. Utleie er skattefri inntil visse grenser, men utleieplattformer rapporterer inntektene til Skatteetaten. Boligeiere bør kontrollere at formuesverdien i skattemeldingen er korrekt i forhold til boligens markedsverdi.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer kongefamiliens julefeiring, der kongeparet i år feirer med kronprinsfamilien. Det argumenteres for at Marius Borg Høiby, på grunn av alvorlige anklager og skandaler, bør tilbringe julen på rehabilitering for å beskytte seg selv og skåne ofrene. Det spekuleres i om Marius' situasjon vil dominere samtaler i julen, og hvordan dette påvirker monarkiet og meningsmålinger. Artikkelen fremhever også kronprinsesse Mette-Marits belastning og nevner prins Sverre Magnus' kjæreste som et positivt avbrekk fra de negative overskriftene.
1 måned siden
Marius Borg Høibys forsvarerbytte fra Øyvind Bratlien til Ellen Holager Andenæs har ført til at den totale advokatregningen, betalt av skattebetalerne, har passert 600.000 kroner. Bratlien fakturerte for 405 timer i løpet av de sju månedene han var Høibys forsvarer. Advokat Espen Wangberg forklarer at forsvarere ofte jobber gratis, spesielt i mindre saker, og at mediehåndtering normalt ikke dekkes, men unntak kan gjøres i saker med stort trykk. Bratlien hadde en skattbar inntekt på 4,5 millioner kroner i 2023 og har tidligere vært involvert i flere profilerte straffesaker.
2 dager siden
Kongehusets årsrapport for 2024 viser at de brukte 155,4 millioner kroner på lønn til 144 faste og 16 deltidsansatte. Lønnskostnadene økte med over tre millioner kroner fra året før og inkluderer feriepenger, pensjonskostnader og arbeidsgiveravgift. Hoffsjef Olav Heian-Engdal hadde høyest lønn med 1,78 millioner kroner i 2023. Flere ledende ansatte, som kommunikasjonssjef Guri Ofstad Varpe og sikkerhetssjef Lars Ivar Frøystad, tjente også over én million kroner. Mindre ansatte, som kommunikasjonsrådgivere, tjente rundt 630 000 kroner. Kongehuset gikk med et underskudd på 2,4 millioner kroner i 2024, en betydelig forbedring fra over 50 millioner året før. Årsrapporten gir også innsikt i formuene til flere ansatte, hvor sekretariatsleder Gry Høeg Ulverud har den høyeste registrerte formuen på nesten 10 millioner kroner.
3 måneder siden
Marius Borg Høiby fyller 28 år og har hatt et vanskelig år preget av medieoppmerksomhet. Han er en del av kongefamilien, men ikke kongehuset, noe som har ført til diskusjoner om hans rolle og utagerende oppførsel. Til tross for at kronprinsparet har ønsket å holde ham utenfor offentligheten, har Marius selv oppsøkt oppmerksomhet gjennom sin livsstil. Det forventes mer av kongefamilien, og det spekuleres i om Marius vil vise en ny side av seg selv i det kommende året. Artikkelen antyder at han nå har en mulighet til å endre sitt offentlige image og starte på nytt.
2 måneder siden
Prins Sverre Magnus' planer etter oppholdet i Trondheim er offentliggjort. Slottet opplyser at prinsen skal bruke første halvår av året på reise, men hva han skal gjøre til høsten er foreløpig uvisst. Høsten 2024 bodde prinsen i Trondheim, noe som ble bekreftet av kronprinsparet etter observasjoner. Han bodde der frem til jul, og var nylig med kronprinsparet på slalåm i Bærum.