Husbanken undersøker Trondheim kommune for mulig brudd på tilskuddsvilkår for omsorgsboliger, da kun 30% av beboerne i en blokk har vedtak om heldøgns omsorg. Husbanken krever at beboere i tilskuddsfinansierte omsorgsboliger skal ha vedtak om heldøgns pleie, mens Trondheim kommune mener tilgang på tjenester er nok.
Dagbladets avsløringer viser at flere eldre har blitt funnet døde alene i omsorgsboliger.
Oslo kommune mener man ikke trenger vedtak for å bo i en Omsorg pluss-bolig, og Husbanken innrømmer at kravet om «vedtak» er av nyere dato.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Etter avsløringer i Dagbladet om at flere mennesker har ligget døde i sine boliger i Oslo i lang tid, strammer byrådet grepet om bydelene. Kommunen har fått kritikk for manglende oppfølging og mulig lovbrudd. Byrådet vil nå tydeliggjøre bydelenes ansvar for journalføring og håndtering av bekymringsmeldinger, samt gå gjennom rutinene for tilsyn i omsorg+-boliger. De vil også kontakte bydelene for å sikre gode rutiner for beboere som ikke svarer eller ønsker hjelp. Kommunen jobber med å avdekke hjelpebehov blant innbyggerne for å forhindre at sårbare mennesker går under radaren.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i klager på norske sykehjem og hjemmehjelpstjenester. Pasientombudet påpeker at kommunene ikke er tilstrekkelig forberedt på den økende eldrebølgen, noe som resulterer i at mange eldre ikke får den hjelpen de trenger, enten det gjelder hjemmetjenester eller sykehjemsplass. Flere kommuner erkjenner at økonomiske utfordringer hindrer dem i å tilby tilstrekkelig eldreomsorg, og at mange eldre bor hjemme for lenge med avansert medisinsk behandling. En forskningsstudie antyder også at forventningene til helsetjenestene kanskje er for høye, men pasientombudet mener likevel at klageauken skyldes reelle behov som ikke blir møtt.
4 måneder siden
Helsedirektoratet har startet en gransking etter at VG avdekket betydelige kostnadsøkninger og mulig lovbrudd i forbindelse med flytting av personer med funksjonsnedsettelser. I Herøy kommune økte kostnadene for Marita fra 300.000 til 850.000 kroner i måneden etter flytting til en privat leverandør, uten at nødvendige vedtak ble fattet. Siljan kommune står overfor lignende anklager etter at Anita Holt ble flyttet uten foreldrenes samtykke, og kostnadene for hennes tjenester økte betydelig. Helsetilsynet har varslet en nasjonal gjennomgang av slike saker, og Helsedirektoratet vurderer å kreve tilbakebetaling av statlige refusjoner fra kommunene. Kommunene har erkjent feil, men peker på utfordringer med pårørende og leverandører.
1 måned siden
Helsedirektoratet har gjennomført tilsyn i Herøy og Siljan kommune etter medieomtale om mangelfulle vedtak og økte kostnader knyttet til tjenester for utviklingshemmede. Tilsynet avdekket ingen grunn til å kreve tilbakebetaling av utbetalte refusjoner, til tross for mangler i vedtakspraksisen. Helsetilsynet vurderer fortsatt gyldigheten av et flyttevedtak for Anita fra Siljan. Maritas situasjon er fortsatt uavklart, og kommunen jobber med å finne en løsning i samarbeid med hennes verge og pårørende. Helsedirektoratet understreker at ansvaret for å fatte vedtak om tjenester ligger hos kommunene.
4 måneder siden
Statens helsetilsyn undersøker flere saker der pasient- og brukerrettighetsloven § 4-6 feilaktig er brukt ved flytting av utviklingshemmede. Denne paragrafen er ment for helsehjelp, ikke flytting. Etter VGs avsløringer har det dukket opp fire nye saker i Nordland, Rogaland og Akershus, der samme paragraf er brukt. Helsetilsynet har varslet en nasjonal gjennomgang av disse sakene for å sikre at kommunene forstår skillet mellom rettigheter og tvang. I de opprinnelige sakene ble Marita og Anita flyttet mot foreldrenes vilje, uten formelle tvangsvedtak, og i ett tilfelle uten at legen hadde møtt personen. Helsetilsynet planlegger å starte kartleggingen tidlig i 2025.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler mangelfull brannsikring i norske omsorgsboliger, der 14 liv har gått tapt de siste fem årene. Spesielt kritisk er mangelen på automatiske slokkeanlegg i eldre bygg. En nasjonal utredning fra 2012 anbefalte å installere slike anlegg, men dette er ikke fulgt opp. Opposisjonen kritiserer regjeringen for ansvarsfraskrivelse, mens helseministeren utfordres til å sørge for oppgraderinger. Husbanken har gitt lite støtte til brannsikring, og det mangler oversikt over omfanget av problemet. Kommunene skal gjøre risikoanalyser, men det er uklart hvor mange bygg som mangler tilstrekkelig brannsikring.
4 måneder siden
Dagbladet har avdekket 451 tilfeller der personer ble funnet døde hjemme etter å ha ligget i over en uke. Til tross for at mange av de avdøde var sårbare og underernærte, er kun én sak etterforsket for mulig svikt fra kommunen. Jusprofessorer påpeker at dette kan være lovbrudd, men manglende sanksjonsmuligheter fører til lav risiko for kommunene. Politiet har taushetsplikt og får ikke informasjon om avdødes hjelpevedtak, noe som gjør det vanskelig å vurdere om det skal etterforskes. Etter Dagbladets avsløringer har Oslo-politiet lovet å senke terskelen for å oversende saker til Statsforvalteren, men tilsynsorganene går sjelden inn i slike saker.
3 måneder siden
En undersøkelse viser store forskjeller i priser for 30-dagers bussbillett i norske storbyer. Trondheim har de dyreste billettene for både studenter og voksne, mens Tromsø og Porsgrunn/Skien har de billigste. Fylkesvaraordfører i Trøndelag forklarer de høye prisene i Trondheim med en stor sone 1, som inkluderer flere kommuner. Det diskuteres om man skal redusere sonen for å senke prisen. MDG ønsker et nasjonalt månedskort til 499 kroner, men staten ser utfordringer med dette. Staten bidrar med midler til kollektivtrafikk, men det er uenighet om hvorvidt dette er nok for å senke prisene.
3 måneder siden
To tragiske hendelser har rystet Oslo kommune, der to eldre kvinner, Anne Jordanger (83) og Ulla Ording (95), ble funnet døde på sykehjem og helsehus etter henholdsvis seks og tre måneder. Anne ble glemt på et kjølelager på Romsås sykehjem, mens Ulla ble liggende på Solfjellshøgda helsehus. Avsløringene har ført til sterke reaksjoner, og Oslo kommunes politiske ledelse tar nå grep. Helsebyråden har kontaktet Sykehjemsetaten og Lovisenberg Omsorg for å få mer informasjon om hendelsene og for å forsikre seg om at rutinene for dødsfall følges. KrFs Øyvind Håbrekke krever også svar fra helsebyråden om hvordan avdøde skal behandles med verdighet på sykehjem.
4 måneder siden
En 89 år gammel kvinne, Synnøv Buaas, døde etter en brann i sin omsorgsbolig forårsaket av en veltet nattbordslampe. Boligen manglet automatisk slokkeanlegg, som ikke var påkrevd for eldre bygg. Datteren kritiserer forskjellsbehandlingen i brannsikkerhet for eldre omsorgsbygg og krever at alle bygg som brukes til pleie og omsorg oppgraderes med slokkeanlegg. Undersøkelser viser at mange dødsbranner i omsorgsbygg skjer i bygg uten slike anlegg. Regjeringen vurderer økonomisk støtte til oppgradering av eksisterende omsorgsboliger, men mangler konkrete tiltak for slokkeanlegg. Buaas' datter beskriver morens kamp mot flammene og savnet etter henne.