Dagbladet har avdekket 451 tilfeller der personer ble funnet døde hjemme etter å ha ligget i over en uke. Til tross for at mange av de avdøde var sårbare og underernærte, er kun én sak etterforsket for mulig svikt fra kommunen.
Jusprofessorer påpeker at dette kan være lovbrudd, men manglende sanksjonsmuligheter fører til lav risiko for kommunene. Politiet har taushetsplikt og får ikke informasjon om avdødes hjelpevedtak, noe som gjør det vanskelig å vurdere om det skal etterforskes.
Etter Dagbladets avsløringer har Oslo-politiet lovet å senke terskelen for å oversende saker til Statsforvalteren, men tilsynsorganene går sjelden inn i slike saker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Taushetsplikten skaper en blindsone som hindrer politiet i å etterforske dødsfall der personer blir funnet alene etter lang tid. Fra 2019 til 2023 døde minst 451 mennesker alene i sine hjem, mange av dem i dårlig helse. Bekymringsmeldinger fra kommunen ble ofte ikke fulgt opp. Helsejurister mener flere har blitt utsatt for omsorgssvikt, men taushetsplikten gjør det vanskelig å undersøke omfanget. Statsforvalteren skal bistå politiet, men kun én av disse sakene er etterforsket. Taushetsplikten, ment for å beskytte enkeltpersoner, hindrer dermed rettssikkerhet og kan skjule lovbrudd.
4 måneder siden
Etter avsløringer i Dagbladet om at flere mennesker har ligget døde i sine boliger i Oslo i lang tid, strammer byrådet grepet om bydelene. Kommunen har fått kritikk for manglende oppfølging og mulig lovbrudd. Byrådet vil nå tydeliggjøre bydelenes ansvar for journalføring og håndtering av bekymringsmeldinger, samt gå gjennom rutinene for tilsyn i omsorg+-boliger. De vil også kontakte bydelene for å sikre gode rutiner for beboere som ikke svarer eller ønsker hjelp. Kommunen jobber med å avdekke hjelpebehov blant innbyggerne for å forhindre at sårbare mennesker går under radaren.
23 dager siden
Dagbladets artikkelserie «De døde alene», som omhandler mennesker som dør alene og blir liggende lenge før de blir funnet, er nominert til prisen for beste datavisualisering av World Association of News Publishers. Serien har avdekket flere hull i velferdsstaten og viser hvordan sårbare mennesker uten pårørende blir sviktet av samfunnet. Helseministeren har uttalt at han vil ta tak i problemet og vurdere økt tilsyn. Serien er også nominert til Webby Awards, kjent som internetts «Oscar». Prosjektet er et resultat av et samarbeid mellom flere journalister, utviklere og videojournalister i Dagbladet.
4 måneder siden
Siavash Mobasheri fra Rødt retter sterk kritikk mot Oslo kommune etter Dagbladets avsløringer om at nesten hundre personer har ligget døde i kommunale boliger i over en uke før de ble funnet de siste fem årene. Han kaller situasjonen en systemsvikt og krever at bystyret tar ansvar. Rødt fremmer forslag om bedre oppfølging av sårbare personer, inkludert varslingssystemer og planer, som skal behandles i bystyret under budsjettmøtet. Jusprofessor Henriette Sinding Aasen og overlege Arne Stray-Pedersen støtter kritikken og peker på mulige brudd på lover og menneskerettigheter. Flere politikere har stilt spørsmål til byrådet om saken.
4 måneder siden
Husbanken undersøker Trondheim kommune for mulig brudd på tilskuddsvilkår for omsorgsboliger, da kun 30% av beboerne i en blokk har vedtak om heldøgns omsorg. Husbanken krever at beboere i tilskuddsfinansierte omsorgsboliger skal ha vedtak om heldøgns pleie, mens Trondheim kommune mener tilgang på tjenester er nok. Dagbladets avsløringer viser at flere eldre har blitt funnet døde alene i omsorgsboliger. Oslo kommune mener man ikke trenger vedtak for å bo i en Omsorg pluss-bolig, og Husbanken innrømmer at kravet om «vedtak» er av nyere dato.
1 måned siden
Helsetilsynets første rapport om pasientskader, utløst av TV 2s avsløringer, viser alvorlige og vedvarende problemer i norsk helsevesen. Over 4500 pasienter har blitt alvorlig skadet eller dødd de siste fem årene, hvor dødsfall forekommer i 60 prosent av sakene. Rapporten peker på kommunikasjonssvikt, mangelfull samhandling og feilmedisinering som viktige årsaker. Helsetilsynet understreker behovet for et nasjonalt løft for å bedre pasientsikkerheten, og fremhever at det å ikke skade pasienter er helsepersonells fremste forpliktelse.
1 måned siden
Artikkelen omhandler 174 dødsfall som har skjedd i forbindelse med legevaktbesøk i Norge de siste fem årene. Helsetilsynet uttrykker bekymring for mørketall og peker på feil i diagnostikk og kommunikasjon mellom legevakt og sykehus som kritiske punkter. Pasient- og brukerombudet reagerer på hendelsene og fremhever risikoen for feilvurderinger grunnet tidspress og mangelfull informasjon. Helsetilsynet understreker behovet for bedre ledelse, riktig kompetanse og grundig gjennomgang av feil, samt at mange henvendelser burde vært håndtert av fastlegen for å redusere presset på legevaktene.
2 dager siden
Kripos ser utfordringer i saker om mishandling av små barn. Etterforskningstopp foreslår tiltak for bedre rettssikkerhet.
4 dager siden
Politiet og Mattilsynet rykket ut til en gård i Sogn etter bekymringsmeldinger om dyrehold. Ved ankomst fant de 58 døde sauer, de fleste innendørs i et fjøs, og flere av dyrene var avmagrede. Bonden, som drev gården alene, er siktet for alvorlige brudd på dyrevelferdsloven, med mistanke om mangelfull tilgang på mat og vann over lengre tid. Dette er den fjerde lignende saken i Sogn på få år, hvor gårder er overtatt av personer uten nødvendig kompetanse til dyrehold. Politiet beskriver funnet som en sterk opplevelse og uttrykker bekymring for dyrenes lidelser.
1 måned siden
En rapport fra Helsetilsynet har avdekket alvorlige lovbrudd og høy risiko for svikt ved Oslo legevakt, etter at en kvinne døde grunnet manglende behandling. Statsforvalteren konkluderer med at Oslo kommune ikke sikrer tilstrekkelig bemanning med relevant helsefaglig utdanning, nødvendige kurs eller opplæring i nødnett for de ansatte. Rapporten viser også mangler ved besvarelse av telefonhenvendelser og manglende overholdelse av taushetsplikten. Helsepolitikere reagerer sterkt på funnene og krever umiddelbar opprydding. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har konkludert med at kvinnen trolig ville overlevd hvis hun hadde fått tidligere behandling.