Russlands krig har tvunget Ukraina til å revolusjonere sin egen våpenindustri, men mangel på finansiering begrenser produksjonen. Norge bidrar med støtte i form av våpen og teknologi, inkludert lisensproduksjon av artillerigranater.
Ukraina har utviklet nye våpen, som kryssermissilen «Lang-Neptun» med en rekkevidde på 1000 kilometer, og tester stadig nye systemer. Samtidig mottar Russland våpen fra blant annet Nord-Korea og Iran, noe som skaper en ubalanse.
Ukrainske myndigheter understreker viktigheten av vestlig støtte for å kunne forsvare seg.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norges militærattaché i Kyiv, Sten Richard Larsen, mener at Vesten ikke gir Ukraina nok støtte til å vinne krigen mot Russland. Han påpeker at Ukraina mangler våpen for å angripe russiske mål i dybden, og at de ikke kan svare på Russlands angrep med samme mynt. Larsen uttrykker bekymring for den økende krigstrettheten i Ukraina, hvor befolkningen sliter med energimangel og mistillit til myndighetene. Han understreker at det er behov for en ny strategi fra Vesten, og at Ukraina trenger våpen som kan ramme russiske styrker bak fronten. Han mener også at Ukraina må få hjelp til å produsere egne våpen. Stortinget har bevilget 22,5 milliarder kroner i militær støtte til Ukraina i 2025.
2 måneder siden
Russland bruker nordkoreanske missiler mot Ukraina med økt presisjon etter at Nord-Korea har sendt soldater og utstyr. Eksperter frykter at Nord-Korea tester våpen i reelle kamper, noe som kan destabilisere verden. Nordkoreanske soldater deltar også i kamper i Kursk-regionen, og tilegner seg verdifull erfaring. Russland og Nord-Korea benekter våpenavtaler, til tross for rapporter om det motsatte og løfter om tettere samarbeid.
3 måneder siden
Ukraina intensiverer produksjonen av langtrekkende missiler og droner som svar på Russlands angrep. Målet er å kunne ramme mål dypt inne i Russland, inkludert Moskva og St. Petersburg. Dette gjøres for å omgå restriksjoner fra Vesten om bruk av donerte våpen på russisk territorium. Ukraina har allerede startet produksjon av flere typer missiler og droner, og planlegger å produsere titusenvis av langtrekkende droner neste år. En norsk ekspert mener at denne utviklingen kan utgjøre en betydelig trussel mot Russland i 2025, og at det kan endre russernes holdning til krigen.
1 måned siden
Donald Trump stanser USAs militære hjelp til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets forsvarsevne. Ukraina har fylte våpenlagre, men er avhengig av fortsatt støtte fra vestlige land, spesielt for luftvern. Europa mobiliserer for å øke våpenproduksjonen og -leveransene, men er i stor grad avhengig av amerikanske våpensystemer. Mangelen på luftvern er en kritisk utfordring for Ukraina, som må prioritere hvilke områder som skal beskyttes. Det er usikkert om våpenleveransene som er på vei vil bli stanset, og om en mineralavtale kan endre situasjonen.
1 måned siden
Etter at USA har redusert sin støtte til Ukraina, oppfordres Norge og Europa til å handle raskt. Flere eksperter foreslår at Norge bør kjøpe våpen fra USA og donere dem til Ukraina. De understreker også behovet for at Europa øker sin egen våpenproduksjon. Det foreslås at Norge bruker oljefondet til å garantere for et europeisk forsvarsfond. Tidligere har et tsjekkisk initiativ om å kjøpe artilleriammunisjon globalt hjulpet Ukraina. En årsak til USAs reduserte støtte er Trumps syn på at Europa ikke bidrar tilstrekkelig.
4 måneder siden
Ukraina mistet noe av det erobrede området i Kursk-regionen etter at Russland mobiliserte egne og nordkoreanske styrker. Til tross for tilbaketrekningen, mener eksperter at Ukraina tjener på situasjonen ved å påføre store tap på fienden. Russiske tapstall har økt betraktelig, og nordkoreanske soldater rapporteres å ha dårlig trening og utstyr. Ukraina har også publisert bilder av drepte nordkoreanere i området. Droner og ny teknologi spiller en viktig rolle i krigføringen, og Ukraina har utviklet nye våpensystemer, inkludert laservåpen.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa må erstatte USAs støtte til Ukraina etter at USA har stanset sin støtte. Forfatteren mener at Europa har den nødvendige økonomiske og produksjonsmessige kapasiteten, men at det krever politisk vilje og finansiering. Norge kan spille en viktig rolle gjennom økt økonomisk støtte, spesielt rettet mot å øke våpenproduksjonen i Ukraina og Europa. Ukraina er i økende grad i stand til å produsere egne våpen, men er avhengig av finansiering utenfra. Artikkelen understreker at situasjonen haster og at Europa må handle raskt for å sikre Ukrainas sikkerhet og uavhengighet.
25 dager siden
Putin har kunngjort en opprustning og økt militær tilstedeværelse i Arktis, men Russlands ambisjoner møter hindringer på grunn av krigen i Ukraina. Sanksjoner begrenser tilgangen til vestlig teknologi og investeringer, noe som tvinger Russland til å søke støtte fra Kina. Samtidig har krigen svekket Russlands militære styrker i nord. Kina er en stadig viktigere aktør i Arktis, hovedsakelig som en økonomisk partner og leverandør av teknologi til Russland. Norge følger situasjonen nøye for å beskytte sine ressurser og rettigheter i nordområdene.
4 måneder siden
Artikkelen understreker at Russlands invasjon av Ukraina er i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Selv om det er et økende ønske i Vesten om fredsforhandlinger, må disse skje på Ukrainas premisser, ikke Russlands. Artikkelen påpeker at regjeringskriser i store land som Tyskland, Frankrike og USA, samt manglende våpenleveranser, svekker Ukrainas posisjon. Det understrekes at konflikten har konsekvenser for sikkerhet og stabilitet globalt, og at støtte fra land som Kina og Nord-Korea til Russland forverrer situasjonen. Norske myndigheter er tydelige på at forhandlinger må skje på Ukrainas vilkår.
17 dager siden
Russland har intensivert sin offensiv i Ukraina, men møter betydelige utfordringer. Til tross for nylige territoriale gevinster, sliter Russland med store tap og begrenset fremgang. Analytikere peker på at Russlands hær er svekket, frontlinjen er utvidet, og Ukraina har forbedret sitt forsvar med droneteknologi. Putin er under press for å vise resultater, men står overfor økonomiske vanskeligheter og reduserte ressurser. Ukraina er nå bedre rustet med egenprodusert krigsmateriell og økt støtte fra utlandet, noe som gjør fremtidige russiske angrep vanskeligere.