Artikkelen tar for seg den fjerde energimarkedspakken fra EU, og de motstridende synspunktene rundt den. Noen mener den er ubetydelig, mens andre mener den er så viktig at den kan føre til regjeringskrise.
Det argumenteres for at Norge må adlyde EU for å unngå straffetiltak, men det stilles spørsmål ved hvorfor handelsavtaler skal knyttes til boligers isolasjonsstandard.
Det påpekes at kostnadene for å oppfylle kravene kan bli 500 milliarder kroner, og at en betydelig del av befolkningen ikke vil klare å oppfylle kravene selv med maksimal gjeld.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer konsekvensene av EUs fjerde energimarkedspakke for Norge, med fokus på strømpriser og energieffektivisering av boliger. Det hevdes at innføring av tre direktiver kan forplikte Norge til strenge krav om etterisolering, med kostnader på over en million kroner for huseiere. Artikkelen påpeker også at Norge kan miste kontroll over egen strømproduksjon, og at lite vind i Europa kan føre til ekstremt høye strømpriser. Nedleggelse av kjernekraft og kullkraft i Europa øker prispresset, og økt elektrifisering i Norden vil øke kraftforbruket. Det argumenteres for at regjeringen må utvikle en strømpolitikk som tar hensyn til disse faktorene, og at en sosial strømstøtte ikke er en langsiktig løsning.
3 måneder siden
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tilbakeviser påstander om at EUs fjerde energimarkedspakke vil føre til økte strømpriser eller kostnader for norske husholdninger. Han argumenterer for at direktivene vil bidra til å spare strøm og redusere kostnader, samtidig som de ikke svekker nasjonal kontroll. Senterpartiet er sterkt uenig og hevder at pakken vil påføre nordmenn store kostnader, og truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser den igjennom. Aasland reagerer også på feilaktige påstander i sosiale medier om at direktivene vil påtvinge boligeiere store kostnader til etterisolering. Han presiserer at bygningsdirektivet innebærer krav om ladepunkter for elbiler i yrkesbygg, automatisk styring av strømforbruk, og langsiktig renoveringsstrategi, men ingen nye krav til boligeiere. Aasland understreker at Norge må implementere direktivene for å oppfylle EØS-avtalen, og at konsekvensene av å ikke gjøre det kan være store.
3 måneder siden
Venstre, Høyre og MDG oppfordrer statsminister Støre til å innføre EUs fjerde energimarkedspakke, og advarer mot at et nei vil svekke Norges forhold til EU, spesielt i en tid med økt internasjonal usikkerhet og potensiell handelskrig. Senterpartiet motsetter seg pakken og mener Norge ikke bør akseptere koblinger mellom ulike EU-direktiver. Støttespillerne argumenterer for at pakken vil føre til mer fornybar energi og bedre forbrukerrettigheter, mens motstanderne mener EU ikke kan straffe Norge om direktivet ikke vedtas.
3 måneder siden
Senterpartiets Marit Arnstad mener at EU ikke kan straffe Norge på andre områder enn energi dersom Norge ikke innfører EUs fjerde energimarkedspakke. Hun hevder at en slik kobling er i strid med EØS-avtalen. Arnstad avviser dermed Arbeiderpartiets argument om at Norge må innføre energireglene for å opprettholde et godt forhold til EU på andre områder som helse og toll. Regjeringen er splittet i synet på energipakken, og saken kan føre til regjeringskrise. Det er ikke ventet et vedtak i dagens regjeringskonferanse, men Sp ønsker en forsikring om at saken ikke legges frem i denne stortingsperioden.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler strømpriser i Norge og den politiske debatten rundt EUs energibyrå ACER og den fjerde energimarkedspakken. Norges tilknytning til ACER gjennom EØS-avtalen har ført til bekymring for norsk kontroll over kraftressurser, spesielt hos Senterpartiet, som truer med å felle regjeringen dersom energipakken innføres. Strømprisene i Norge påvirkes av den europeiske kraftbørsen Nord Pool, hvor tilbud og etterspørsel bestemmer prisene, og eksport gjennom utenlandskabler kan føre til høyere priser. EUs fjerde energimarkedspakke har som mål å fremme karbonnøytralitet, men er omstridt i Norge, og regjeringspartiene er uenige om innføringen. Det er også uenighet om hvorvidt ACER svekker Norges suverenitet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forvirringen rundt EUs bygningsenergidirektiv og dets potensielle konsekvenser for norske boligeiere. Det har vært debatt rundt tre ulike versjoner av direktivet, hvorav 2010- og 2018-utgavene anses som uproblematiske da Norge allerede oppfyller kravene. 2024-utgaven, som har skapt mest bekymring, krever at landene reduserer energiforbruket i boligmassen, men ansvaret ligger hos staten. Likevel vil det være behov for omfattende oppgraderinger av boliger, og Huseierne anslår at dette kan koste 0,5-1,5 millioner kroner per bolig. Det understrekes at det er behov for gode støtteordninger for å motivere boligeiere til å gjennomføre nødvendige tiltak.
3 måneder siden
Regjeringen er i konflikt over EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom direktiver fra EU. Sp mener at pakken vil svekke nasjonal kontroll over kraftpolitikken og gjøre Norge mer avhengig av EU, spesielt gjennom energibyrået Acer. Arbeiderpartiet argumenterer for at det er viktig å ivareta Norges interesser og unngå sanksjoner fra EU, som er landets viktigste eksportmarked. Høyre kritiserer manglende kraftutbygging og understreker viktigheten av EØS-avtalen. Energiministeren frykter motsanksjoner fra EU dersom Norge ikke følger EUs energipolitikk.
3 måneder siden
Regjeringen er i en avgjørende fase i behandlingen av EUs energipakke, der særlig fornybardirektivet skaper stor splid. Arbeiderpartiet ønsker å innføre pakken, mens Senterpartiet frykter tap av nasjonal kontroll over strømpolitikken og krever at Stortinget behandler saken. Sp-topp Marit Arnstad advarer mot å fremme saken nå. Også internt i Arbeiderpartiet og LO er det motstand mot energipakken. Regjeringen er i dialog med EU om tilpasninger, og Arbeiderpartiet argumenterer for at deler av regelverket allerede er innført og at det er viktig for næringslivet og forholdet til EU. Saken kan i ytterste konsekvens føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den vanskelige situasjonen Støre-regjeringen står i vedrørende EUs regelverk for ren energi. Regelverket berører flere områder, som energisparing, kommunenes handlingsrom og nasjonal energipolitikk. Arbeiderpartiet ønsker en rask tilslutning, mens Senterpartiet truer med å forlate regjeringen. EU presser på for en avklaring, spesielt med tanke på potensiell handelskrig med USA. Saken har også skapt intern splid i Arbeiderpartiet og utfordrer Støres lederposisjon. Energipolitikken er en risikabel sak for regjeringen, og det er en frykt for å tape valg på dette. Regjeringen jobber også med å redusere etterslepet av EU-regler som skal inn i norsk lovverk.