Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har publisert en ny rapport som vurderer sikkerhetssituasjonen i Sverige som alvorlig, med potensiell risiko for ytterligere forverring.
Under en pressekonferanse presenterte Säpo sin vurdering for 2024 og 2025, der de understreket at raske endringer i en urolig verden kan ha langsiktige konsekvenser for svensk sikkerhet.
Säpo-sjef Charlotte von Essen oppfordret svenskene til å være årvåkne, men også bevare roen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
I den nye trusselvurderingen fra PST, E-tjenesten og NSM fremgår det at truslene fra statlige aktører mot Norge er mer omfattende og uforutsigbare enn på mange tiår. PST-sjef Beate Gangås peker på en negativ utvikling i 2024, med økt russisk sabotasje i Europa og høyere terroraktivitet fra ekstreme islamister. Rapporten anser russisk sabotasje mot Norge som sannsynlig, rettet mot å hindre våpenleveranser til Ukraina eller påvirke opinionen. Kina forventes også å øke sine digitale påvirkningskampanjer. PST vurderer politisk motivert vold som mulig i 2025, og ser trusselen fra ekstrem islamisme som mest alvorlig. Cyberangrep er vanskeligere å spore, noe som gjør det vanskelig å fastslå statlig involvering.
3 måneder siden
Regjeringen har presentert en ny totalberedskapsmelding som beskriver et mer usikkert verdensbilde med økt risiko for hybride angrep. Statsministeren og justisministeren understreker at alle må bidra til å styrke beredskapen, og at dette markerer et vendepunkt etter flere tiår med fred. Beredskapsforsker Bjørn Bakken sammenligner situasjonen med starten av pandemien i 2020, og mener at folk må være årvåkne og forberedt. Meldingen inneholder over 100 tiltak, inkludert arbeidsplikt for alle opp til 72 år i krig eller ved nært forestående krig. Befolkningen oppfordres til å ha egenberedskap for å klare seg i inntil en uke.
3 måneder siden
Sveriges forsvarssjef beskriver den sikkerhetspolitiske situasjonen som verre enn under den kalde krigen, med økt sabotasje mot kabler i Østersjøen, mistenkt å være utført av Russland. Han sammenligner dagens situasjon med tiden før andre verdenskrig, og peker på en rekke sammenfallende utviklingstendenser som krigen i Ukraina, klimakrisen og geopolitiske spenninger. Han understreker at forholdet mellom Vesten og Russland er kaldere enn under den kalde krigen, med mindre dialog og samarbeid. Forsvarssjefen mener også at Sverige ikke har vært tilstrekkelig oppmerksom på å beskytte kritisk infrastruktur på havbunnen, og advarer om konsekvensene av å ikke reagere tydelig på Russlands aggresjon.
2 måneder siden
Sikkerhetstjenestene rapporterer om et stadig mer komplisert trusselbilde for Norge. Russland pekes ut som en sentral aktør, og PST vurderer det som sannsynlig at russisk etterretning vil forsøke å utføre sabotasjeaksjoner mot norske mål i 2025. I tillegg øker faren for terrorhandlinger fra ekstreme islamister, og etterretningstrusselen fra Kina er økende. Samarbeidet mellom autoritære regimer som Russland, Kina, Nord-Korea og Iran forverrer situasjonen. Artikkelen understreker behovet for å styrke forsvar, politi og sikkerhetstjenester, samt øke motstandsdyktigheten i det sivile samfunnet.
4 måneder siden
Høyres Bård Ludvig Thorheim uttrykker bekymring for Norges beredskap mot sabotasje av kraftsystemet, og mener energiministeren har vært for passiv. Han viser til at Sverige har iverksatt tiltak som Norge mangler, som en beredskapsstyrke og gjennomgang av reservemateriell. NVE bekrefter avvik, men understreker at kraftforsyningen er robust grunnet desentralisert produksjon. Energidepartementet svarer at sikkerhet tas alvorlig, og at de har bedt NVE om å øke årvåkenheten. Thorheim mener nettselskapenes inntektsmodell ikke gir incentiv til å ha stort ekstramateriell, noe som kan være problematisk i en mer usikker verden.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende sikkerhetspolitiske spenningen i nordområdene, spesielt knyttet til Russland. Etterretningstjenesten melder om økt russisk fokus på Norden og Østersjøen, og PST advarer om mulig russisk sabotasje i Norge i 2025. Som følge av dette vurderer Norge en mer avskrekkende linje, inkludert deltakelse i en fremskutt NATO-styrke i Finland. En ekspert på militærmakt understreker behovet for bedre samordning og beredskap for å møte hybride trusler, og fremhever at selv om man aldri kan være forberedt på alt, handler det om å heve terskelen og utvikle flere verktøy for å håndtere ulike hendelser.
3 måneder siden
Kong Carl Gustaf har uttalt at det nå er alvor og oppfordrer svensker til å forbedre sin beredskap. Uttalelsen kommer etter at han deltok på en forsvarskonferanse i Sälen, der også statsminister Ulf Kristersson deltok. Kristersson påpekte at Sverige ikke er i krig, men heller ikke i fred. Kongen mener at budskapet på konferansen var klarere enn tidligere, og at det er viktig at befolkningen informeres om den alvorlige situasjonen. Han understreker at det er nødvendig å være observant og ta situasjonen seriøst.
2 måneder siden
PST har publisert en ny trusselvurdering som fremhever risikoen for terrorangrep mot folkemengder i Norge. Både ekstreme islamister og høyreekstremister anses som de største trusselaktørene, og PST følger med på flere personer de frykter kan utgjøre en fare. Trusselvurderingen peker på sårbare mål som sportsarrangementer, kjøpesentre og kollektivtransport. PST er bekymret for en økende interesse for bruk av droner og 3D-printede våpen i terrorangrep, og iverksetter tiltak som spenner fra forebyggende samtaler til pågripelser for å forhindre terror.
3 måneder siden
Kong Carl Gustaf har uttalt at det er alvor og oppfordrer svensker til å forbedre sin beredskap etter å ha deltatt på en forsvarskonferanse. Statsminister Ulf Kristersson uttalte på samme konferanse at Sverige ikke er i krig, men heller ikke i fred. Kongen mener at budskapet om alvor nå kommuniseres tydeligere enn tidligere, og at det er viktig at allmennheten informeres om situasjonen. Han understreker at det er et faktum at situasjonen er alvorlig og seriøs.
1 måned siden
En ny rapport fra DNV Cyber advarer om at energibransjen er spesielt utsatt for cyberangrep, noe som kan føre til strømbrudd og ramme kritiske samfunnsfunksjoner. Mange norske selskaper mangler oversikt over sikkerhetsrisikoene fra underleverandører, og nesten like mange frykter å ha blitt infiltrert uten at leverandørene har rapportert det. Kraftsektoren fremstår som et hovedmål for fremmede makter, og et angrep kan ha store konsekvenser for både Norge og Europa. Selv om NVE mener kraftbransjen jobber godt med sikring, understreker DNV Cyber behovet for økt kompetanse og bedre sikkerhetstiltak i hele forsyningskjeden.