Den dødsdømte Aaron Brian Gunches (53) ber om å bli henrettet så raskt som mulig i Arizona. Han har sittet dødsdømt i to tiår for drapet på Ted Price i 2002, og mener henrettelsen er «langt på overtid». Gunches har bedt om at delstaten dropper juridiske formaliteter og setter en dato for henrettelsen 14.
februar. Justisministeren i Arizona sier at det er nødvendig å sørge for at fengselsmedarbeidere er kvalifisert og at stoffet som skal brukes i injeksjonen er testet.
En tidligere henrettelse ble stanset av guvernøren på grunn av mangel på kvalifisert personell. Arizona har 111 dødsdømte og har hatt problemer med å gjennomføre henrettelser, inkludert mangel på gift.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Arfan Bhatti, som er terrorsiktet, har begjært seg løslatt fra varetektsfengsling. Bhatti mener han har sittet inne for lenge. Hans forsvarer, Inger Zadig, anfører at vilkårene for fengsling ikke er oppfylt, spesielt med tanke på nye opplysninger om hovedforhandlingen og manglende fremdrift i etterforskningen. Politiadvokat Ingvild Myrold opplyser at fengslingsperioden egentlig ikke utløper før 7. mars, men en fengslet person kan begjære seg løslatt før perioden er over. Zadig mener videre fengsling er uforholdsmessig og i strid med retten til frihet.
4 dager siden
Stig Millehaugen, som soner en forvaringsdom på 21 år for drap, ble pågrepet og siktet for drapet på Nokas-raner Metkel Betew under en permisjon fra Berg fengsel, et lavsikkerhetsfengsel. Til tross for sin lange kriminelle historie, inkludert drap på en fengselsbetjent og flere brudd på soningsvilkår, fikk han innvilget permisjon. Kriminalomsorgen understreker at permisjoner vurderes konkret i hvert tilfelle, og gis ikke dersom sikkerhetsrisikoen er for stor. Permisjoner er viktige for rehabilitering og for å opprettholde kontakt med pårørende. Juridiske eksperter påpeker at forvaringsdømte ikke skal sone strengere enn nødvendig, og at permisjoner kan gis selv om det finnes en risiko for ny kriminalitet, for å fremme tilbakeføring til samfunnet. Millehaugen hadde etablert gode rutiner under permisjonen, ifølge hans forsvarer, men nekter for å ha noe med drapet å gjøre.
4 dager siden
James Osgood ble henrettet med giftsprøyte i et fengsel i Alabama torsdag kveld. Han ble dømt til døden i 2014 for drapet på Tracy Lynn Brown i 2010, hvor han kuttet over strupen på kvinnen etter at han og kjæresten hadde forgrepet seg seksuelt på henne. Osgood innrømmet drapet og sa nylig til nyhetsbyrået AP at han hadde gitt avkall på ankemuligheter fordi han mente han fortjente å dø. Han uttrykte støtte for prinsippet «øye for øye, tann for tann» og ønsket en rask henrettelse for å unngå å kaste bort tid og ressurser. Kjæresten hans ble dømt til livstid i fengsel for medvirkning til drapet. I et brev til sin advokat beskrev Osgood at han var sliten og følte at han ikke eksisterte lenger.
2 måneder siden
Brad Sigmon, dømt for drap, skal henrettes ved skyting i South Carolina. Hans advokat beskriver valget mellom giftsprøyte, elektrisk stol og eksekusjonspelotong som umulig. Advokaten fremhever risikoen for en langvarig død ved bruk av giftsprøyte, og beskriver den elektriske stolen som et grusomt alternativ. Dette er første gang på 13 år at noen henrettes ved skyting i USA. Louisiana vurderer også bruk av en kontroversiell henrettelsesmetode med nitrogengass.
7 dager siden
25 år etter Baneheia-drapene startet ankesaken mot Jan Helge Andersen i Gulating lagmannsrett i Bergen. Andersen, som tidligere er dømt for drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofe Sørstrønen, nekter nå straffskyld. I fjor ble han dømt til to års fengsel for drapet på Lena, hvor retten mente han handlet alene. For drapet på Stine Sofe ble han dømt til 19 års fengsel, men hevdet at kameraten Viggo Kristiansen tvang ham til handlingene. Kristiansen ble opprinnelig dømt til 21 års forvaring, men ble senere frifunnet etter gjenopptakelse av saken. Denne frifinnelsen førte til en uforbeholden beklagelse fra daværende justisminister Emilie Enger Mehl.
7 dager siden
Stig Millehaugen, siktet for drapet på Nokas-raner Metkel Betew, fikk permisjon fra fengsel i påsken til tross for en lang historie med alvorlig kriminalitet. Han har tilbrakt rundt 35 år i fengsel de siste 36 årene og har begått drap mens han sonet straffer. Millehaugen ble nylig overført til et fengsel med lavere sikkerhet for å forberede en gradvis overgang til frihet, i tråd med anbefalinger fra lagmannsretten og fagpersoner. Kriminalomsorgen gir permisjoner for å gi forvaringsdømte mulighet til å redusere risikoen for tilbakefall og forberede seg på et liv utenfor fengselet. Millehaugen nekter straffskyld i drapssaken og skal fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett.
4 måneder siden
Baneheia-utvalget har lagt frem første del av sin rapport etter justismordet på Viggo Kristiansen. Utvalget foreslår en reorganisering av gjenopptakelseskommisjonen og ønsker flere muntlige høringer. Kristiansen ble feilaktig dømt for drapene på Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen i 2000 og sonet 21 år i fengsel. Han ble senere frifunnet og har mottatt 55 millioner i erstatning. Utvalget skal granske alle sider av saken, inkludert politi, påtalemyndighet, domstoler og gjenopptakelseskommisjonen for å finne årsakene til feilaktig domfellelse og den lange behandlingstiden.
7 dager siden
Jan Helge Andersen nekter straffskyld i ankesaken som startet i Gulating lagmannsrett. Han ble i fjor dømt til to års fengsel for voldtekt og drap på 10 år gamle Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i 2000. Andersen har allerede sonet 19 år for drapet på Stine Sofie Sørstrønen. Han fastholder at det var Kristiansen som var den aktive på åstedet, og at han selv ble tvunget til å delta. Kristiansen ble frikjent i 2022 etter å ha sonet nesten 21 år i fengsel, i det som omtales som Norges største justismord. Foreldrene til begge ofrene er til stede i retten, og påtalemyndigheten ønsker å bevise at Andersen var alene på åstedet. Rettssaken er satt til å vare i fem uker. Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie, tar permisjon fra sin stilling som generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse på grunn av rettssaken.
4 timer siden
Frikjente Viggo Kristiansen må vitne igjen i Baneheia-saken. Advokat Brynjar Meling mener dette styrker kravet om høyere erstatning fra staten.
3 måneder siden
En mann dømt for drapet på en kvinne på Fefor Høyfjellshotell har anket forvaringsdommen på 13,5 år. Forsvareren mener at ubetinget fengsel er tilstrekkelig straff, og at vilkårene for forvaring ikke er oppfylt. Statsadvokaten argumenterte for forvaring i tingretten, med henvisning til drapets brutalitet og fare for gjentakelse. De pårørende erfarer anken som en stor belastning. Saken skal nå vurderes av lagmannsretten, og den dømte er varetektsfengslet i 12 uker i påvente av en eventuell ankebehandling.