Forskere har kartlagt fire magma-reservoarer under Yellowstone nasjonalpark ved hjelp av en ny metode kalt magnetotellurikk. Studien, ledet av vulkanseismolog Ninfa Bennington, viser at et fremtidig utbrudd mest sannsynlig vil skje i den nordøstlige delen av parken.
Metoden måler magnetfelt som oppstår når magma beveger seg, og indikerer at et utbrudd først kan skje når magma fyller over 40% av porene i fjellet. Selv om det ikke er noen umiddelbar fare, overvåkes vulkanen kontinuerlig.
Yellowstone har hatt tre store utbrudd de siste 2,1 millioner årene, og er et populært turistmål på grunn av sine geysirer og vulkanske landskap.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 timer siden
Forskere har gjort et nytt, oppsiktsvekkende funn under supervulkanen i Yellowstone. Funnet gir viktige svar om vulkanens aktivitet og risiko.
28 dager siden
Grindavik evakueres etter et magmautbrudd tirsdag morgen. Forskere forventer et nytt utbrudd med lava og seismisk aktivitet er målt. Turistattraksjonen Den blå lagune har evakuert 200 personer. Det har vært sju utbrudd i vulkanen det siste året, og eksperter sier at utbrudd kan fortsette i flere hundre år.
28 dager siden
Islands meteorologiske institutt har registrert magmabevegelser under Sundhnúksgígar på Reykjanes-halvøya, noe som indikerer fare for et nytt vulkanutbrudd. Myndighetene har startet evakuering av Grindavík, Blå Lagune og Svartsengi. Sivilforsvaret er i krisestab, og politi og redningsmannskaper bistår i evakueringen. Det er også registrert økt jordskjelvaktivitet i området. Dersom magma når overflaten, vil det være det åttende utbruddet i området siden 2021.
3 måneder siden
Flere jordskjelv er registrert ved Bardarbunga-vulkanen på Island, noe som kan indikere et kommende vulkanutbrudd. Vulkanen ligger under isbreen Vatnajökull, og et utbrudd her kan føre til askeutbrudd og breskred. Det islandske meteorologiske instituttet har endret farevarsel for flytrafikk til gult. Et utbrudd utenfor isbreen vil være et lavautbrudd. Selv om det er økt aktivitet, er det ingen fare for landets infrastruktur da vulkanen ligger avsides. I fjor var det flere vulkanutbrudd på Island, men disse var på Reykjaneshalvøya, langt fra Bardarbunga.
28 dager siden
Ny seismisk aktivitet på Island tyder på et nært forestående vulkanutbrudd, ifølge islandske Ruv. Benedikt Ófeigsson, fagansvarlig for deformasjonsmålinger, bekrefter at flere tegn, inkludert seismisk aktivitet, indikerer et utbrudd på samme sted som tidligere. Jordskjelv har rammet området rundt Grindavik, og både fiskelandsbyen og Den Blå Lagunen er evakuert. Direktøren for Den Blå Lagunen anslår at rundt 200 personer ble evakuert fra anlegget.
4 måneder siden
Den norske Netflix-serien «La Palma» skildrer en tsunami forårsaket av et vulkanutbrudd på den spanske ferieøya. Serien har fått gode kritikker og topper strømmelistene, men en ekspert avkrefter seriens fremstilling av «trygge steder» under en tsunami. Selv om serien er fiksjon, har La Palma opplevd flere vulkanutbrudd, senest i 2021. Dette utbruddet varte i tre måneder, førte til store ødeleggelser og evakuering av tusenvis. Overvåkningssystemer er nå på plass for å varsle om fremtidige utbrudd, slik at turister ikke skal være bekymret.
3 måneder siden
En ny studie fra Heimholtz-senteret viser at klimaendringer og havstigning kan føre til flere jordskjelv. Økt vannmasse presser på havbunnen og kan utløse skjelv. Selv små endringer i havnivået kan være nok. Forskerne påpeker at havnivået har steget lite hittil, men forventes å stige mer i fremtiden. Jordskjelvet utenfor Mørekysten søndag, med en styrke på 4,0, skyldes trolig landheving etter istiden, ikke klimaendringer. Norge opplever flest jordskjelv i Nord-Europa, men er ikke spesielt utsatt sammenlignet med resten av verden. Landhevingen i Norge varierer, og er størst i øst.
1 måned siden
Artikkelen omhandler faren for solstormer og Norges beredskap. Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium overvåker solaktivitet, men gjør dette på dugnadsbasis. En kraftig solstorm kan forårsake omfattende skader på kritisk infrastruktur som strømnett og GPS. Sannsynligheten for en stor solstorm er høy, og Johnsen etterlyser en nasjonal romværvarslingstjeneste for å sikre bedre beredskap. Forskning på ionosfæren gjennom prosjektet Eiscat_3D kan bidra til bedre forståelse og varsling av solstormeffekter. Et satsingsforslag er oversendt regjeringen, men Johnsen er bekymret for manglende systematisk overvåkning.
10 dager siden
En studie fra UiT Norges arktiske universitet har undersøkt risikoen ved toppturer. Forsker Håvard Boutera Toft har kartlagt 56.000 skiturer over to vintersesonger, og funnet at risikoen er lavere enn tidligere antatt. Studien viser at de fleste går på topptur mellom klokken 07 og 12, og at mars og april er de mest populære månedene, som også er perioden med flest skredhendelser. Risikoen er målt i micromorts, hvor topptur har en risiko på 10. Forskningen konkluderer med at risikoen kan reduseres ved å velge rett terreng og følge snøskredvarsel.
2 måneder siden
Forskere ved NASA har gjort et gjennombrudd i forutsigelsen av solstormer. De har oppdaget at koronale sløyfer i solens atmosfære sender ut flares flere timer før en solstorm inntreffer. Disse blussene kan gi et varsel på to til seks timer med en nøyaktighet på 60 til 80 prosent. Solstormer kan påvirke satellitter, astronauter og teknologi, og føre til forstyrrelser i radiokommunikasjon og satellittnavigasjon. Protonskurer fra solen kan være farlige for mennesker i verdensrommet, men stoppes av jordens magnetfelt og er ikke farlige for mennesker på jorden. De nye funnene kan gjøre fremtidige romferder tryggere ved å gi raskere advarsler.