En ny studie fra Heimholtz-senteret viser at klimaendringer og havstigning kan føre til flere jordskjelv. Økt vannmasse presser på havbunnen og kan utløse skjelv. Selv små endringer i havnivået kan være nok.
Forskerne påpeker at havnivået har steget lite hittil, men forventes å stige mer i fremtiden. Jordskjelvet utenfor Mørekysten søndag, med en styrke på 4,0, skyldes trolig landheving etter istiden, ikke klimaendringer.
Norge opplever flest jordskjelv i Nord-Europa, men er ikke spesielt utsatt sammenlignet med resten av verden. Landhevingen i Norge varierer, og er størst i øst.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Siden det kraftige jordskjelvet søndag er det registrert seks etterskjelv, hvorav det kraftigste hadde en styrke på 1,6. Disse etterskjelvene er såpass svake at de sannsynligvis ikke er merket av folk. Søndagens hovedskjelv hadde en styrke på 4,0 ifølge UiB, men andre fagnettverk har meldt om noe varierende styrke. Jordskjelv av denne størrelsen er ikke kraftige nok til å skade bygninger eller forårsake tsunamier i Norge. Det er ikke mulig å varsle jordskjelv på forhånd, og selv om klimaendringer kan påvirke spenningsfordelingen i jordskorpa, vil ikke dette føre til store jordskjelv i Norge.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende faren for sørpeskred som følge av klimaendringer og våtere vintre. Et sørpeskred defineres som en blanding av snø og vann som kan utløses i slakt terreng og har stort skadepotensial. I 2021 omkom en Mesta-ansatt i et sørpeskred, og eksperter forventer at slike hendelser vil bli hyppigere. Forskning på sørpeskred er begrenset, og det er behov for bedre overvåkning og kartlegging av faresoner. Selv om sørpeskred fortsatt er sjeldne sammenlignet med andre skredtyper, er det viktig å være føre var.
3 måneder siden
Kartverket melder om rekordhøye havnivåer langs norskekysten i 2024, med nye rekorder fra Mandal til Ålesund og på Andenes. Hammerfest opplevde også en svært høy vannstand i januar, nesten på rekordnivå. Ifølge en rapport utarbeidet av Norsk klimaservicesenter, forventes det flere rekorder i fremtiden, særlig i områder med lav landhevning. Vannstandsmåleren i Hammerfest, som er viktig for samfunnsberedskapen, ble reparert rett før en storm og leverte data i sanntid.
3 måneder siden
Et jordskjelv med styrke 3.3 ble registrert utenfor kysten av Vestlandet søndag kveld. Flere innbyggere meldte om merkbare rystelser i hus og bygninger. Det var først uenighet om styrken, da politiet meldte om 4.5, men Norsar bekreftet senere at styrken var 3.3. Dette området er kjent for jordskjelv, og et lignende skjelv med styrke 3.8 ble registrert i januar 2024. Ifølge NGU er Vestlandet et av de mest aktive jordskjelvområdene i Nord-Europa.
3 måneder siden
Et jordskjelv har rammet Sunnmøre, med meldinger om rystelser i Ulsteinvik der både hus og en boligblokk ristet. NRK har også mottatt flere meldinger om rystelser i Vestland og Møre og Romsdal. Politiet oppgir jordskjelvets styrke til 4,5, mens det europeiske jordskjelvinstituttet (EMSC) melder om en styrke på 3,3. Saken er under utvikling og oppdateres fortløpende.
3 måneder siden
Klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE og Bjerknessenteret spår en mild værtype i Norge de neste seks ukene, med lite kulde i horisonten. Lavtrykk står i kø utenfor kysten og bringer mild og våt luft inn over landet. Meteorolog Alexander Skeltved ved Meteorologisk institutt bekrefter det milde været, og forteller at stormen 'Éowyn' vil føre til en rask temperaturøkning, spesielt i Sør-Norge. Vestlandet kan vente seg vindkast opp mot 27 meter per sekund. Selv om det kan komme korte perioder med kaldere vær mellom lavtrykkene, er det milde været det dominerende signalet fremover. Det understrekes at milde temperaturer skyldes både naturlige svingninger og global oppvarming.
3 måneder siden
En klimaforsker ved Cicero uttaler at klimaendringene ikke fører til mer ekstreme snøfall i Norge, til tross for store snømengder den siste tiden. Dette skyldes en kombinasjon av rask oppvarming og endringer i havstrømmer. Modellene viser derimot en økning i ekstremsnø for store deler av den nordlige halvkule, inkludert Nord-Amerika og Sibir, hvor man allerede har sett en økning i kraftige snøstormer. Selv om Norge ikke får mer snø, vil vi oppleve mer ekstrem nedbør i form av regn, som kan ødelegge skiforholdene.
11 dager siden
Klimaendringer fører til mer ekstremvær i Europa, med hyppigere hetebølger, flom og tørke. Arktis er særlig utsatt, med rekordhøy oppvarming rundt Svalbard. Dette resulterer i tap av menneskeliv og store skader. Klimaforsker Ketil Isaksen understreker viktigheten av klimatilpasning og utslippskutt. Europeiske byer iverksetter tiltak som klimatilfluktsrom og flomvarslingssystemer. Andelen fornybar energi øker, men reduksjon av klimagassutslipp er fortsatt avgjørende for å begrense global oppvarming.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler 20-årsmarkeringen for tsunamien i 2004, som rammet Sørøst-Asia og krevde mange liv, inkludert 84 nordmenn. Den understreker at en lignende hendelse vil skje igjen, men tidspunktet er ukjent. Forskere påpeker at varslingssystemer er forbedret, men lokal beredskap er essensielt. Klimaendringer kan forverre konsekvensene, spesielt i lavtliggende områder. I Norge er fjellskred en større trussel, og overvåkning av utsatte fjellsider er iverksatt.
2 måneder siden
Klimaforskere varsler om en tidlig vårfølelse i Europa, med temperaturer over normalen og varmerekorder. Prognoser indikerer at mildværet vil fortsette gjennom vinteren og inn i påsken. Årsaken er et lavtrykk i Norskehavet. Forskere understreker at de høye temperaturene er et tegn på menneskeskapte klimaendringer, som fører til at sommersesongen utvides og tradisjonelle vinteropplevelser blir sjeldnere. Krokusene har allerede begynt å blomstre i Bergen.