Containere med amerikanske feltrasjoner har stått fast i norsk toll i nesten ett år på grunn av manglende overholdelse av EUs importregler. Dette har ført til en diplomatisk protest fra USA, som antyder at de kan redusere sin øvingsaktivitet i Norge.
Striden skyldes strenge EU-regler for import av matvarer fra land utenfor EØS, som også har rammet britiske forsyninger etter Brexit. Mattilsynet viser til EØS-avtalen som årsak til de strenge kravene, mens Høyre kritiserer regjeringen for manglende handling og varsler etterspill i Stortinget.
Saken har skapt frustrasjon blant allierte og reiser spørsmål om byråkratiets innvirkning på militært samarbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Amerikanske feltrasjoner har vært stoppet i tollen i Norge i nesten ett år på grunn av strenge EU/EØS-regler for import av mat. Dette har ført til en konflikt mellom Norge og USA, der USA har truet med å redusere militærøvelser i Norge. Nå har Norge valgt å gjøre et unntak fra reglene av hensyn til nasjonal sikkerhet. Striden har oppstått på grunn av uenighet mellom Forsvarsdepartementet og Landbruksdepartementet. Leder av kontrollkomiteen har uttalt at saken er en av de mest bisarre han har sett.
28 dager siden
Høyre anklager Støre-regjeringen for å ha ignorert advarsler fra USA angående Norges tollregime, noe de mener kan skade norske bedrifter. Kritikken kommer etter en amerikansk handelsrapport som påpeker problematiske forhold ved norsk tollpolitikk. Ironisk nok mottok Norge lignende kritikk i 2021, da Høyre selv satt i regjering. Sentrale punkter i kritikken er Norges høye tollsatser på landbruksvarer, manglende forutsigbarhet i tolljusteringene, og strenge regler for genmodifisert mat. Høyre mener Støre-regjeringen har forverret situasjonen ved å øke tollmurene mot USA, til tross for økt internasjonal oppmerksomhet rundt toll.
27 dager siden
Høyre kritiserer regjeringen for å ha økt tollsatser, noe de mener svekker Norges posisjon i møte med Trumps tollpolitikk. Erna Solberg viser til amerikansk kritikk av Norges uforutsigbare tollpolitikk. Finansminister Jens Stoltenberg avviser kritikken og understreker behovet for samhold. Han påpeker at USA årlig kritiserer Norge for tollsatser på landbruksvarer, men at dette ikke rettferdiggjør USAs varslede tolløkninger. Næringsminister Cecilie Myrseth bagatelliserer Høyres bekymring og mener økt toll på enkelte grønnsaker ikke vil ha betydning.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at toll mellom Norge og EU er ulovlig, med henvisning til EØS-avtalens artikkel 10. Selv om USA har varslet toll mot EU, og Norge ikke er en del av EUs tollunion, beskytter EØS-avtalen norsk næringsliv mot toll på de fleste industrivarer og bearbeidede landbruksvarer. Avtalen har forrang over andre avtaler EU har inngått, inkludert WTO-avtalen. Norske foretak har mulighet til å utfordre eventuell ulovlig toll rettslig i EU. Artikkelen kritiserer norske myndigheter for manglende tydelighet rundt EØS-avtalens bestemmelser om tollfrihet.
28 dager siden
Høgre kritiserer regjeringen for å være dårlig forberedt på eventuelle straffetoller fra USA, og viser til en rapport der USA kritiserer Norges høye toll på landbruksvarer. Ifølge Høyre kan dette gi Trump en unnskyldning for å innføre toll mot Norge. Finansminister Stoltenberg avviser kritikken og kaller det et billig triks fra Høgre, og understreker at dette er en årlig rapport. Han sier også at regjeringen har hatt møter med USA for å sikre norske interesser, men frykter likevel at toll kan komme.
27 dager siden
Artikkelen kritiserer Arbeiderpartiets ledelse, spesielt Støre og Stoltenberg, for å unngå en nødvendig EU-debatt, selv om de personlig er EU-tilhengere. Dette skjer samtidig som Norge står overfor en potensiell internasjonal handelskrig og risiko for tollstraffer som kan ramme store deler av norsk eksport. Artikkelen hevder at Arbeiderpartiets manglende engasjement og frykt for å ta stilling til EU kan føre til utenforskap og svekke Norges internasjonale posisjon. Den kritiserer også partiets tidligere regjeringsperiode for proteksjonistisk politikk og manglende vilje til å implementere EU-regler, noe som kan føre til at Norge mister europeisk solidaritet.
3 måneder siden
En politisk konflikt i regjeringen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet om EU-direktiver truer norsk sjømateksport. Senterpartiets motstand mot EU-tilpasning kan føre til vanskeligere markedsadgang i Europa, som er avgjørende for norsk sjømatnæring. Samtidig truer økt proteksjonisme fra USA. Artikkelen understreker at Norge trenger et sterkt samarbeid med EU for å sikre eksporten og opprettholde sin rolle som en viktig leverandør av sjømat. Det argumenteres for at reduserte tollsatser og tilpasning til EUs regelverk er nødvendig for å styrke næringen og sikre arbeidsplasser.
2 måneder siden
Norsk EU-politikk skaper forvirring i Brussel, hvor danske EU-politikere mener Norge sender blandede signaler om samarbeid. Regjeringskrisen og et stort etterslep i innføringen av EU-regelverk, særlig innen energi, har ført til reaksjoner. Kritikken går ut på at Norge driver med «cherrypicking» ved å velge direktiver de liker, samtidig som de garanterer «Norgespris» på strøm og ingen nye utenlandskabler. Dette kan føre til isolasjon, ifølge EU-politikere. Internasjonale medier har også omtalt situasjonen, og det spekuleres i om EU vil straffe Norge for manglende implementering.
3 måneder siden
Noreg får sterk kritikk i EU-parlamentet for sitt fiskerisamarbeid med Russland, og blir skulda for å vere lite samarbeidsvillig og ikkje berekraftig i si fiskeriforvaltning. Kritikken omfattar òg Noregs auka makrellkvoter og manglande anerkjenning av EUs fiskerettar i Svalbardsona. EU truar med å begrense Noregs tilgang til det europeiske marknaden for sjømat. Det blir påpeika at Russland har tent store summar på sal av fisk til Noreg, medan EU har innført toll på russisk fisk. Enkelte meiner konflikten er ein næringskonflikt, men advarer mot at den kan spreie seg og påverke Noregs forhold til EU.
3 måneder siden
EU-parlamentet holder en høring om Norges fiskeripolitikk, der de kritiserer Norge for manglende samarbeidsvilje, reduserte torskekvoter, ensidige makrellkvoter og samarbeid med Russland. Parlamentet vurderer å avvise avtaler om EØS-midler og tollfri sjømateksport som følge av konflikten. EU-kommisjonen får også kritikk for å ha godkjent avtalene uten å konsultere parlamentet. En forsker mener situasjonen er alvorlig og signaliserer en dyp misnøye med Norges fiskeripolitikk, selv om avtalene til slutt godkjennes.