Artisten Martin Bjercke deler sin historie om fødselsdepresjon. En dramatisk fødsel utløste sterke følelser i etterkant.
Artikkelen forteller om artisten Martin Bjerckes erfaring med fødselsdepresjon. I oktober 2019 fikk han og samboeren sitt første barn etter en dramatisk fødsel som endte med hastekeisersnitt. Situasjonen var kritisk for både mor og barn.
I tiden etterpå måtte Bjercke ta et stort ansvar da samboeren var sengeliggende. Først seks-syv måneder senere, da hverdagen roet seg og pandemien satte karrieren på vent, kom følelsene knyttet til traumene fra sykehuset. Han ble deprimert og søkte hjelp via helsestasjonen og Rask psykisk helsehjelp.
Kognitiv terapi hjalp ham å sette ord på følelsene. Psykologspesialist Thomas Skjøthaug roser Bjerckes åpenhet og bekrefter at opptil ti prosent av menn kan oppleve fødselsdepresjon, ofte med store mørketall. Han understreker viktigheten av at menn tør å snakke om følelser og at familien sees som en helhet.
Martin Bjercke
Alexandra
Thomas Skjøthaug
TV 2
NRK
Helsestasjonen
Rask psykisk helsehjelp
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg fødselsdepresjon hos fedre, et underkommunisert tema. Martin Bjercke deler sin personlige erfaring med depresjon etter fødselen av sin sønn, og viktigheten av å søke hjelp. Forsker Agnes Bohne fremhever at forekomsten av fødselsdepresjon er nesten like høy hos fedre som hos mødre, men at færre menn søker hjelp. Dette skyldes blant annet manglende oppfølging fra helsevesenet og at menn ofte har andre symptomer enn kvinner. Gilbert Borgen forteller om sin egen fødselsdepresjon og har startet nettsiden blipappa.no for å støtte andre fedre. Artikkelen understreker behovet for åpenhet og anerkjennelse av psykiske vansker hos menn i forbindelse med foreldrerollen.
23 dager siden
Artikkelen tar for seg fødselsdepresjon, et tabubelagt tema som berører mange mødre. Forfatteren deler sine personlige erfaringer og understreker at lykke etter fødselen ikke er en selvfølge, og at mange opplever tomhet. Fødselsdepresjon påvirker ikke bare moren, men også barnet og parforholdet. Tidlig oppfølging og støtte er avgjørende, men forfatteren påpeker at dette ofte mangler. Hun etterlyser bedre screening på helsestasjoner, mer ressurser og åpenhet rundt temaet for å bryte stillheten og sikre at mødre får den hjelpen de trenger.
3 måneder siden
Artisten Margaret Berger deler sin dramatiske fødselshistorie i podkasten «Fødselspodden». Hun ble innlagt med svangerskapsforgiftning og høyt blodtrykk, noe som førte til igangsatt fødsel tre uker før termin. Under fødselen opplevde hun intense smerter og frykt for hjerneblødning. Datteren Sienna ble født vaginalt, men så livløs ut ved fødsel, noe som skremte foreldrene. Helsepersonell stimulerte babyen for å få i gang blodsirkulasjonen. Berger forteller at opplevelsen var vanskelig og førte til at de ikke ønsker flere barn. Hun deler historien for å hjelpe andre i lignende situasjoner.
2 måneder siden
Nora Eide (37) deler sine erfaringer med fødselsdepresjon etter å ha blitt mor for første gang. Hun opplevde overveldende frykt, manglende morsinstinkt og isolasjon under pandemien. Eide skjulte sin depresjon og unngikk kontakt med andre mødre, før hun til slutt søkte hjelp åtte måneder etter fødselen. Hun understreker at fødselsdepresjon er et tabubelagt tema, og har skrevet boken «God mor» for å åpne opp om vanskelighetene mange mødre opplever. Eide opplevde en mildere depresjon etter sin andre fødsel, og tok grep for å bedre sin mentale helse.
3 måneder siden
Sophie Elise Isachsen deler i en podkast om sin opplevelse av fødselsdepresjon og manglende tilknytning til sin nyfødte sønn. Hun forteller at hun ikke følte glede eller forelskelse ved fødselen, og at hun ikke forsto at det var hennes barn. Hun var redd for at noen skulle ta barnet fra henne, og turte ikke å snakke om sine følelser. Isachsen beskriver tiden etter fødselen som vanskelig, og at hun følte seg tom og lei seg. Hun legger til at hun i dag har en sterk kjærlighet til sønnen sin.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Kjartan Lauritzens deltakelse i «Hver gang vi møtes», hvor han reflekterer over sin karriere og fremtid. Han forteller om reaksjoner på sangen «Badebussen» og hvordan han opplevde kritikken fra småbarnsforeldre. Lauritzen avslører også at han skal bli far for første gang, noe som påvirker hans tanker om artisttilværelsen. Han uttrykker ambivalens rundt artistlivet og vurderer å finne et nytt prosjekt. Samtidig driver han hotell og er en ivrig gamer. Kjæresten Randi, som han har vært sammen med siden de var 16, beskrives som en tålmodig støttespiller. Han spøker om at hun må «knipa igjen» til etter konserten i Oslo Spektrum.
1 måned siden
Eivind Øverås (35) opplevde ensomhet og mørke tanker i sin pappaperm, til tross for et aktivt sosialt liv. Han savnet samtaler og psykisk oppfølging, og følte seg ikke inkludert i tradisjonelle barselgrupper. Psykolog Aksel Inge Sinding bekrefter at dette er en vanlig følelse blant menn i permisjon, og oppfordrer til åpenhet rundt temaet. Petter Wold Bamle deler lignende erfaringer og savnet bedre tilpassede tilbud for fedre. Helsestasjonen beklager Øverås' opplevelse og lover forbedring, samtidig som de oppfordrer foreldre til å ta kontakt.
29 dager siden
Artikkelen omhandler Freddy Kalas, kjent fra Stjernekamp, og hans erfaring med depresjon. Kalas forteller om hvordan depresjonen rammet ham plutselig og varte i fem år. Han beskriver de fysiske og psykiske symptomene han opplevde, inkludert hjertebank, kvalme, svimmelhet og panikk. Etter en vanskelig periode fant Kalas gradvis tilbake til lyset, blant annet gjennom svømming.
1 måned siden
Synne Jakobsen (39) og Chris Kristiansen (37) ønsket barn, men etter et halvt år uten resultat, startet de undersøkelser. Overraskende nok viste det seg at problemet lå hos Chris, noe som kom som et sjokk. Etter en vanskelig periode med følelser av sorg og mindreverdighet, valgte paret assistert befruktning. De lyktes på første forsøk og er nå foreldre til lille Eva. Fertilitetslege Jackson Tok påpeker at mannlig infertilitet er et økende problem og ofte tabubelagt, men understreker viktigheten av åpenhet.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Helene Spillings liv, fra hennes tid som danser til hennes nåværende rolle som fotballfrue. Spilling har en imponerende dansekarriere med 17 NM-gull og deltakelse i «Skal vi danse». Hun opplevde en vanskelig periode med depresjon under et danseopphold i Litauen. Forholdet til fotballspiller Martin Ødegaard ble offentlig i 2023, og de giftet seg kort tid etter. Paret har nylig fått sitt første barn, en gutt, og Spilling har nå status som «hele Norges fotballfrue». Artikkelen belyser også pressens interesse for parets privatliv.