Nyhetssaker

Tidligere ambassadør om Trumps presidentskap og Norges forhold til USA

Dagbladet logo
- Forferdelig

Kort oppsummert

  • Kåre Reidar Aas beskriver Trumps presidentskap som en kampanje for å svekke amerikansk demokrati.

Kåre Reidar Aas, tidligere norsk ambassadør i Washington D. C. , gir i sin nye bok «Diplomatiet i en verden som brenner» et innblikk i Norges relasjon til USA under Donald Trumps presidentskap, særlig etter hans gjeninntreden i 2025.

Aas beskriver en bevisst kampanje for å svekke det amerikanske demokratiet og påpeker at Trump nå omgir seg med lojale støttespillere uten motstand, noe som gjør samarbeidet med allierte vanskeligere. Han kritiserer Trumps persondyrkelse og monologpregete lederskap, som skaper avstand til tradisjonelle venner som Norge og Europa.

Aas trekker fram konkrete hendelser, som Trumps kontroversielle uttalelser og harde linje mot nære allierte som Canada og Danmark. Han mener USA har alt å tape på å isolere seg og oppfordrer Norge til å styrke sin rolle i sikkerhetspolitikken, spesielt i nordområdene, for å opprettholde et godt samarbeid med USA.

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Nyhetsoppsummering

11. mai

Russlands president Putin har invitert Ukraina til direkte forhandlinger i Istanbul 15. mai uten forhåndsbetingelser. Ukrainas president Zelenskyj er positiv, men krever en full våpenhvile først. Eksperter er skeptiske til Putins intensjoner, og ser det som et mulig forsøk på å unngå sanksjoner. USAs president Trump oppfordrer Ukraina til å akseptere umiddelbart, mens Tyrkias president Erdogan tilbyr vertskap.

Equinors havvindprosjekt Empire Wind 1 utenfor New York er uventet stanset av amerikanske myndigheter. Equinor anser stansen som rettsstridig, taper 50 millioner dollar ukentlig, og vurderer å skrote prosjektet med verdier på 4-4,5 milliarder dollar på spill hvis ikke en rask løsning finnes. Selskapet søker avklaring og vurderer rettslige skritt.

Norges etterretningssjef Nils Andreas Stensønes beskriver Russland som en umiddelbar militær trussel på nivå med den kalde krigen, og mener Russland ser seg i varig konflikt med Vesten. Stensønes advarer om at Norge er definert som uvennlig av Russland. Samtidig vurderes Kina som en større langsiktig utfordring grunnet militær opprustning og bredt virkemiddelapparat.

Et angrep på turister i indisk-kontrollerte Kashmir 22. april, der 26 ble drept, har ført til militær eskalering mellom India og Pakistan. India anklaget Pakistan for å støtte terrorister og bombet mål i Pakistan, som svarte med angrep i India. Eksperter ser dette som en farlig ny vending i konflikten, med frykt for storkrig mellom atommaktene.

Siviløkonom Anders Nordstad advarer om at norsk matproduksjon er kritisk, og at Norge i en krise kan mangle mat til store deler av befolkningen. Han peker på tap av bønder og lav lønnsomhet. Nordstad kritiserer politikken for å favorisere store bruk og etterlyser tiltak for å sikre selvforsyning. Regjeringen har som mål å øke selvforsyningsgraden.

Klima- og miljøministeren uttrykker bekymring over potensielt giftige produkter fra Temu som importeres til Norge, etter at en nordisk kontroll avdekket ulovlige stoffer i mange varer. Regjeringen mener distributører som Posten må ta større ansvar og har kalt inn til møte. Strengere regelverk vurderes hvis ikke distributørene bidrar.

Liknende artikler

Støre møter Trump i en tid med usikkerhet i norsk-amerikanske relasjonerVG logo

18 dager siden

Støre møter Trump i en tid med usikkerhet i norsk-amerikanske relasjoner

Norges statsminister Jonas Gahr Støre skal møte USAs president Donald Trump i en tid preget av stor usikkerhet rundt USAs rolle som alliert. Artikkelen beskriver hvordan Trump har svekket tilliten til USA gjennom flere kontroversielle handlinger, som å skape usikkerhet om Nato-garantier, trekke tilbake bistand, true med å bruke makt over Grønland, og vise en skjev holdning til konflikten i Ukraina. I tillegg kritiseres Trumps angrep på amerikansk demokrati, inkludert manglende respekt for domstoler og ytringsfrihet. Støre tar med seg finansministeren for å styrke Norges posisjon i møtet, som kan få betydning for både tollsatser og sikkerhet. Samtidig understrekes behovet for at Europa forbereder seg på en ny rolle som en stabil kraft i verden, ettersom USAs pålitelighet som alliert er svekket under Trump. Møtet beskrives som en balansekunst mellom å opprettholde gode relasjoner og bevare Norges selvstendighet.

Forskere: USA trekker seg ut av Europa – Norge må finne nye allierteNRK logo

2 måneder siden

Forskere: USA trekker seg ut av Europa – Norge må finne nye allierte

Forskere mener Donald Trumps politikk setter den liberale verdensordenen under press, noe som kan være uheldig for Norge. Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt mener Norge må knytte seg tettere til andre allierte enn USA, som EU og Storbritannia, fordi USA er på vei ut av Europa. Han påpeker at Norge har tjent mye på den liberale verdensordenen og at enhver annen verdensorden vil være mindre gunstig. Nupi-forsker Julie Wilhelmsen understreker at man bør være forsiktig med å umiddelbart knytte seg tettere til EU, da unionen er i endring og kan bli ledet av politikere Norge ikke er tjent med. Trump har begynt å trekke USA ut av internasjonale organisasjoner og internasjonalt samarbeid, noe som kan føre til at stormaktene bestemmer og definerer spillereglene.