Statsforvalteren har opphevet Nordkapp kommunes vedtak som tillot Scandic Hotels å kreve avgift på Nordkapplatået. Hotellkjeden har i flere år forsøkt å kreve betaling fra turister, men har møtt motstand fra lokalsamfunnet og rettsvesenet.
Tidligere har Hålogaland lagmannsrett slått fast at Nordkapplatået er allemannseie, og at adgang til naturen skal være gratis. Statsforvalteren begrunner sin avgjørelse med at kommunens vedtak ikke samsvarer med rettslige prinsipper og tidligere domsavsigelser.
Saken sendes tilbake til kommunen for ny behandling, og Scandic Hotels har foreløpig ikke kommentert vedtaket.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Statsforvalteren i Troms og Finnmark har konkludert med at Nordkapp kommunes vedtak om å tillate Scandic Hotels å kreve avgift på Nordkapplatået er ugyldig. Forum for natur og friluftsliv (FNF) Finnmark klaget på vedtaket, og Statsforvalteren begrunner sin avgjørelse med at kommunen ikke har foretatt en tilstrekkelig vurdering av om vilkårene i friluftsloven er oppfylt. Ordføreren i Nordkapp kommune tar vedtaket til etterretning og vil jobbe for å få et løyve på plass som er i henhold til lovverket. Nordkapp Senterparti uttrykker tilfredshet med Statsforvalterens avgjørelse.
1 måned siden
Statsforvalteren har stoppet Ivar Tollefsens planer om å bygge 220 hytter i Kragerø, etter at flere partier ba om en lovlighetskontroll. Kommunestyret hadde tidligere godkjent prosjektet, men Statsforvalteren mener saken ikke var tilstrekkelig belyst før vedtaket ble fattet. Ordføreren fra Rødt er fornøyd med avgjørelsen og fremhever hensynet til naturmangfoldsloven. Det opprinnelige forslaget inkluderte også 220 båtplasser, men dette ble senere redusert til 160. Kragerø kommune er underlagt Robek-listen, noe som krever statlig godkjenning av kommunale låneopptak.
1 måned siden
Statsforvalteren har avgjort at flere bygg på Gaute Grøtta Gravs eiendom ved Isfjorden er ulovlige, etter en klage fra Grøtta Grav på et vedtak fra Rauma kommune i 2023. Kommunen krever at han fjerner en carport og en badstue som er for nær elven, mens et anneks får stå. Grøtta Grav har søkt om å få godkjent badstuen som et permanent tiltak og vil flytte den i mellomtiden. Kommunen skal behandle saken i mai eller juni. Saken kommer etter mye oppmerksomhet rundt Grøtta Gravs deltakelse i «71 grader nord» og bruddet med hans daværende kjæreste.
1 måned siden
I Stor-Elvdal har kommunestyret snudd i spørsmålet om snøskuterløyper, og vedtatt et toårig prøveprosjekt etter en omkamp. Dette har skapt sterke reaksjoner fra Venstre, Rødt og SV, som mener omgjøringen kan svekke tilliten til kommunestyret. De har derfor besluttet å sende inn en lovlighetskontroll av vedtaket til Statsforvalteren. Ordføreren forsvarer prosessen med henvisning til kommuneloven, og understreker at det kreves flertall for å omgjøre et vedtak. Venstre uttrykker skuffelse over utfallet, og mener naturen er den store taperen.
2 måneder siden
Petter Stordalen og Strawberry Hotels har tapt en skattesak i Oslo tingrett. Dommen innebærer at Strawberry må betale en halv million kroner i saksomkostninger. Kjernen i saken er et spørsmål om fradragsrett for utbetalinger knyttet til et forlik som ble inngått for ti år siden. Strawberry forsøkte å få opphevet tre vedtak fra Skatteklagenemnda fra november 2023, men retten ga ikke medhold i dette.
3 måneder siden
Fosen-aksjonistene er frifunnet i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt anklaget for okkupasjon av Olje- og energidepartementet. Aksjonistene nektet å betale bøter de fikk etter å ha blokkert flere departementer i protest mot vindmølleparker i Fosen. Både tingretten og lagmannsretten har nå frifunnet dem. Påtalemyndigheten mente aksjonistene burde dømmes for ikke å ha fulgt politiets pålegg om å fjerne seg, men aksepterte at selve demonstrasjonen var lovlig. Saken har bakgrunn i en konflikt rundt vindmølleparker i Fosen-området, som Høyesterett har erklært ulovlige etter at reindriften vant frem.
1 måned siden
Statsforvalteren har stoppet Ivar Tollefsens planer om å bygge en hyttelandsby med 220 hytter og 160 båtplasser på Litangen i Kragerø. Kommunestyret hadde tidligere godkjent prosjektet, da kommunen sliter økonomisk og er på Robek-lista. Statsforvalteren begrunner sin avgjørelse med at saken ikke var godt nok opplyst før vedtaket ble fattet. MDG, Rødt og SV ba om lovlighetskontroll, og mente vedtaket var i strid med byggeforbudet i strandsonen. Kommunen mister dermed muligheten for årlige inntekter på rundt 8 millioner kroner i eiendomsskatt. Prosjektet har møtt motstand, med demonstrasjoner og flere negative stemmer i kommunestyret.
1 måned siden
Helsetilsynet har opphevet vedtaket om å flytte Marita Hjelmeseth fra Herøy, etter at Statsforvalteren i Møre og Romsdal godkjente kommunens flytteplaner. Kritikken retter seg mot Statsforvalteren, som anklages for å ha sviktet sin kontrollfunksjon og for feil lovanvendelse. Maritas advokat og en jusprofessor sår tvil om Statsforvalterens habilitet og kompetanse. Kommunen opplyser at de vil utarbeide et nytt vedtak i saken. Helseministeren understreker at tilsynsmyndighetene må fungere effektivt for å stoppe ulovlige vedtak.
3 måneder siden
Oslo tingrett har opphevet en tidligere kjennelse som stanset lisensfelling av ulv innenfor ulvesonen. Avgjørelsen tillater dermed jakt på ulv i de berørte områdene. Organisasjonene Foreningen våre rovdyr og NOAH hadde begjært en midlertidig forføyning for å stoppe jakten, men fikk ikke medhold i retten. Klima- og miljødepartementet hadde tidligere gitt klarsignal for uttak av ulv etter å ha behandlet en klage. For 2025 er det fastsatt en kvote på tolv ulver som kan felles i tre ulike revirer: Risberget-Ulvåa, Boksjøreviret og Fjornshöjdenreviret.
3 måneder siden
Oslo tingrett har opphevet den midlertidige stansingen av ulvejakt i ulvesonen, og tillater dermed felling av tolv ulver i Innlandet og Østfold. Avgjørelsen kommer etter at dyrevernorganisasjoner fikk stoppet jakten rett før jul. Retten konkluderer med at Klima- og miljødepartementet har gjort en grundig vurdering, og at det ikke foreligger feil i saksbehandlingen. Høyesteretts tidligere vurderinger av naturmangfoldloven er fortsatt gjeldende. Lisensfellingen gjelder i revirene Risberget-Ulvåa, Boksjø og Fjornshöjden frem til 15. februar. Det er foreløpig ikke kjent om noen av partene vil anke tingrettens beslutning.